Producția de Sofosbuvir pentru un tratament cu durata de trei luni ar costa 101 dolari. Totuși, accesul la acest tratament costă de 832 de ori mai mult în SUA, unde prețul este de 84.000 dolari, și de 277,5 ori mai mult în Spania, unde ar urca la 25.000 euro, potrivit datelor prezentate de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) în raportul intitulat "Hepatita C: noul câmp de bătălie pentru accesul la medicamente esențiale", a semnalat cotidianul spaniol El Mundo.
Problema accesului la medicamentele împotriva hepatitei C a atras atenția mai mult ca oricând în contextul polemicii generate de costul înalt al medicamentului Sovaldi, comercializat la sfârșitul lui 2013. Prețurile se aplică în mod diferențiat, în acord cu negocierile pe care fiecare guvern le poartă cu compania care posedă produsul patentat, în acest caz Gilead.

"Faptul că un tratament eficient, care poate fi produs cu un cost rezonabil, nu este la îndemâna majorității pacienților afectați este un mare eșec colectiv", consideră Gonzalo Fanjul, director în cadrul ISGlobal și coautor al raportului.

În timp ce vânzările globale de Sofosbuvir ar fi depășit 10 miliarde de dolari numai în 2014 (cu 2 miliarde în plus față de cât a plătit inițial compania pentru el), un studiu al Universității Liverpool dovedește că medicamentul ar putea fi produs cu numai 101 dolari pentru un tratament cu durata de trei luni.

Dacă luăm acest cost ca punct de referință, accesul la tratament în SUA costă de 832 de ori mai mult (prețul este de 84.000 dolari), iar în Spania, de 277,5 ori mai mult (25.000 euro). Pentru regiunile în curs de dezvoltare, fabricantul a stabilit un preț de 2.000 de dolari pentru tratament, dar exclude cea mai mare parte a țărilor cu venit mediu, unde se concentrează trei din patru persoane infectate. Între 130 și 150 milioane de persoane au în prezent hepatită C (VHC). Deși șapte din zece bolnavi se află în țări în curs de dezvoltare (China, pe primul loc, cu aproape 30 de milioane, urmată de India și Egipt), boala lovește și unele dintre cele mai mari economii de pe planetă.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro