Norme Coca 2023 - 2024

 

Astfel, potrivit art. 180 din noul Cod fiscal (forma finala, publicata joi in Monitorul Oficial), ele vor datora o contributie lunara de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Plata se va efectua trimestrial, pana in data de 25 a fiecarei luni din trimestru, deci termenele vor fi 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie). La valoarea actuala a salariului minim brut pe economie, de 1050 de lei, persoanele fizice care nu realizeaza venituri vor fi obligate deci sa plateasca 57, 75 de lei pe luna, ceea ce inseamna 173, 25 de lei in fiecare trimestru.

Cine datoreaza concret CASS, daca nu realizeaza venituri?

Conform dispozitiilor art. 180, vor fi obligati sa plateasca CASS cei care nu realizeaza niciunul dintre veniturile mentionate la art. 155 din noul Cod fiscal, adica:

  • salarii,
  • pensii,
  • indemnizatii de somaj,
  • venituri din activitati independente,
  • venituri din chirii,
  • venituri din activitati agricole sau piscicultura
  • indemnizatii de crestere a copilului
  • bani din concedii medicale
  • ajutoare sociale

si nu sunt exceptati de la plata acestei contributii.

Va reamintim ca beneficiaza de asigurare in sistemul public de sanatate, fara a plati CASS:

  • tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, daca nu realizeaza venituri din munca. In mod similar, si studentii de pana la 26 de ani beneficiaza de asigurare de sanatate, fara a plati contributii la stat, daca nu au venituri din munca.
  • tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului, cu conditia sa nu realizeze venituri din munca sau sa nu fie beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
  • sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate
  • femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara.
  • persoanele persecutate din motive politice, veteranii si vaduvele de razboi,
  • persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987.
  • persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, cu exceptia celor obtinute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap,
  • bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din din munca, pensie sau din alte resurse.

Practic, vor plati CASS cei care indeplinesc ambele conditii:

  • nu realizeaza venituri din cele precizate anterior si
  • nici nu se incdreaza in niciuna dintre categoriile mentionate mai sus.

Persoanele fare venituri, obligate sa se inregistreze la Fisc

Art. 180 din noul Cod fiscal mai stabileste ca persoanelor fizice care nu realizeaza venituri si care vor plati CASS trebuie sa se inregistreze la unitatile fiscale de care apartin, prindepunerea unei declaratii in acest scop, in maxim 15 zile de la data in care se incadreaza in aceasta categorie (a platitorilor de CASS care nu obtin venituri).

Formularul va fi necesar pentru stabilirea obligatiilor de plata, iar modelul, continutul, modalitatea de depunere vor fi aprobate printr-un ordin emis de ANAF.

Pe baza acestei declaratii, unitatea fiscala de care apartine contribuabilul stabileste CASS datorata de si emite anual decizia de impunere, in care vor fi mentionate suma de plata si termenele pana la care trebuie ea achitata.

Cum se va calcula CASS de plata

Potrivit dispozitiilor aplicabile de la 1 ianuarie 2016, suma de plata se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si se datoreaza pe toata perioada in care sunt incadrate in aceasta categorie (a platitorilor de CASS care nu obtin venituri).

Concret, se va aplica cota de 5,5% la baza de calcul – salariul minim brut pe tara(care, momentan, are valoarea de 1050 de lei). Asta va insemna o contributie de 57.75 de lei/lunar, deci un total de 693 de lei pe an, care trebuie platiti in rate egale, trimestriale, de173,25 de lei.

Noul Cod fiscal mai stabileste ca, pentru persoanele fizice care nu au realizat venituri pe o perioada mai mare de 6 luni si nu au efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se calculeaza prin aplicarea cotei de 5.5% asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara.

In schimb, daca perioada in care nu s-au realizat venituri este mai mica de 6 luni si nu s-a efectuat plata contributiei lunare pentru aceasta perioada, contributia datorata pentru luna in care solicita inregistrarea se stabileste proportional cu perioada respectiva.

Atentie! Desi a fost prezentata ca noua, prevederea privind plata CASS de catre persoanele fizice care nu obtin venituri exista si pana acum. Asa cum AvocatNet.ro a anuntat inca din 2012, Directia Generala a Finantelor Publice atragea atentia atunci ca persoanele care nu realizeaza venituri intr-un an fiscal au obligatia platii contributiei individuale lunare de asigurari sociale de sanatate pentru a dobandi calitatea de asigurat.

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro