Interpol avertizeaza : Medicament utilizat de sportivi are potential LETALPrevious Article
Dr Sandra Alexiu si Dir CNAS Ciurchea despre blocajul din sistemul cardurilor de sanatate.Medicii acuză un blocaj in sistemul cardurilor de sanatate. CNAS: Nu este haos, nu este adevărat. Din cauza ca ne jucam cu cardurileNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Din birouri, oficialii MS si CNAS sustin ca pacientii pot beneficia de servicii medicale, cu sau fără card. Ce spun reporterii de pe teren.

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Din birouri, oficialii  MS si CNAS sustin ca pacientii pot beneficia de servicii medicale, cu sau fără card. Ce spun reporterii de pe teren.

Paradoxul cardului de sănătate: Bolnavii plătesc pentru ceva ce nu funcționează.

Paradoxul cardului de sănătate: Bolnavii plătesc pentru ceva ce nu funcționează – Ziare.ro – toate ziarele online

Oficialii din Ministerul Sănătății și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sunt contraziși de medici: pacienții trebuie să își plătească serviciile medicale și rețetele dacă nu funcționează instrumentul de plată din plastic.Scandalul cardurilor de sănătate ascunde un adevărat paradox. Din birouri, oficialii din Ministerul Sănătății și de la Casa Națională de Asigurări susțin că pacienții pot beneficia de servicii medicale, în paralel, cu sau fără card, până la rezolvarea problemelor apărute ca urmare a difuncționalităților din sistem. În schimb, pe teren, reporterii „Evenimentului zilei” au constatat altă situație: medicii de la spitale și policlinici spun că nu au primit niciun document oficial care să le permită să dea rețete sau să recomande tratamente, în lipsa acestui card.Pacient fără vinăO aglomerație de nedescris a fost, luni, în prima zi de lucru de după 1 mai, dată la care fiecare pacient ar fi trebuit să aibă activat cardul de sănătate. Medicii de familie și spitalele au fost luate cu asalt de către cei care aveau nevoie de servicii medicale, de o trimitere sau de o rețetă.

Personal, ca și posesor al unui astfel de card, cu două săptămâni înainte de declanșarea nebuniei la nivel național, am vrut să îmi activez cardul de sănătate, însă terminalul medicului de familie a dat eroare. Am încercat, din nou, în ziua de 4 mai, pe teren, în „câmpul muncii”. Am apelat la un cabinet din incinta Policlinicii Pantelimon, acolo unde se află mai multe cabinete ale unor medici de familie. Nu a funcționat nici acolo. „Înseamnă că aveți o problemă cu cardul”, mi s-a spus.

Dacă nu funcționează cardul, dai bani din buzunar

Pe holul policlinicii era o aglomerație de nedescris. Oameni cu cardul în mână spuneau că așteptau de câteva ore. „Cei care au ieșit au spus că s-a blocat sistemul”, se plângea o femeie. Am bătut la ușa unui medic de familie care ne-a spus, politicos, că „sistemul funcționează foarte greu”: „Uitați-vă ce e pe hol. Nu trebuia să dureze atât”.

Alături, se află cabinetul medicului primar psihiatru Anișoara Țoncu. În interior aștepta un pacient diagnosticat cu Alzheimer, venit, pentru prima oară, cu cardul. „Funcționarea, în paralel, a acestui sistem – cu cardul și cum era până acum – este benefică, până la reglementarea situației. Am fost nevoită să dau rețetă necompensată unui bătrân căruia nu-i funcționa cardul. I-am prescris medicamente mai ieftine, căci le plătește din buzunar. Dacă nu funcționează cardul, pacientul trebuie să meargă la Casa de Asigurări, să plătească costul unei adeverințe, în jur de 14 lei, și să se întoarcă cu ea la medic pentru a i se elibera rețeta, chiar dacă nu e vina lui”, ne-a declarat dr. Anișoara Țoncu.

Buni de plată și la spital

La Spitalul „Sfântul Pantelimon”, încă de pe data de 1 mai, mulți oameni s-au prezentat să li se activeze cardul, fără să treacă, mai întâi, pe la medicul de familie. Dr. Fiorella Mițoiu, purtătorul de cuvânt al spitalului, ne-a declarat că noile reglementări prevăd că pacienții care vin fără cardul de sănătate, cu excepția situațiilor de urgență, sunt buni de plată. „Dispoziția este clară: dacă nu rezolvă problema cardului de sănătate, suntem nevoiți să cerem contravaloarea serviciilor medicale”, a conchis dr. Mițoiu.

Principalele probleme din primele zile

● Cardurile nu sunt acceptate de cititoare, caz în care posesorul trebuie să solicite eliberarea altora de la Casa de Asigurări;

● Sistemul funcționează foarte greu sau nu funcționează în anumite zone ale țării;

● Pacienții nu le-au activat, mai întâi, la medicul de familie, motiv pentru care nu pot fi primiți la spitale;

● Bolnavii care nu au pe nimeni care să le ridice cardul, riscă să rămână fără tratament sau să îl plătească;

● Pentru o simplă rețetă, bolnavii sunt nevoiți să plătească o taxă, chiar dacă cardul nu funcționează din vina lor, pentru a li se elibera o adeverință de la CNAS care dovedește că sunt asigurați;

● Funcționarea greoaie a sistemului de citire a cardurilor de sănătate a condus la aglomerație și întârziere a serviciilor medicale.

Reacția autorităților: Serviciile de sănătate trebuie acordate și în lipsa cardului

În timp ce pacienții au format cozi și s-au certat ieri cu medicii de familie din cauza problemelor apărute la activarea cardului de sănătate, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate Vasile Ciurchea, precum și ministrul Nicolae Bănicioiu s-au grăbit să dea asigurări că serviciile medicale sunt accesibile și în lipsa documentelor electronice.


FOTO: Cititoarele de carduri au fost inutile, ieri, pentru mulți medici de familie, întrucât sistemul informatic a stat mai mult blocat FOTO: RĂZVAN PETRESCUBănicioiu a fost „neplăcut surprins”

Bănicioiu a arătat cu degetul către medicii de familie și spitale. „Sunt neplăcut surprins de atitudinea unor furnizori şi vreau să subliniez că toate spitalele, farmaciile şi cabinetele medicilor de familie sunt obligate să utilizeze sistemul de implementare a cardului naţional de sănătate, dar şi să furnizeze servicii medicale şi medicamente, aşa cum li s-a adus la cunoştinţă de la începutul acestui an. Introducerea cardului de sănătate nu modifică dreptul asiguraţilor la servicii medicale’’, a declarat ministrul.

Aproape 4.000 de servicii validate cu cardul

La rândul său, Vasile Ciurchea a explicat că în situația în care cineva nu a intrat în posesia cardului, aceşti pacienţi nu trebuie să îşi facă nicio grijă, pentru că vor primi servicii medicale. „Atât timp cât la introducerea datelor în sistem acel cetățean are cardul emis, înseamnă că îndeplinește toate condițiile de a primi servicii medicale. La fel şi furnizorul care le acordă are dreptul să îşi încaseze contravaloarea. Ai card, îl foloseşti. Nu ai card din diverse motive şi ai nevoie de un serviciu medical, îl primeşti. Acel serviciu medical va fi decontat”, a afirmat preşedintele CNAS.

În Bucureşti, situaţia serviciilor medicale şi farmaceutice acordate până la orele 13.00 era următoarea: 3.608 servicii medicale, acordate fără card de sănătate și alte 3.823 servicii medicale, validate cu cardul.

Asigurații OPSNAJ își vor primi cardurile

Președintele CNAS a mai spus ieri, în conferință de presă, că își vor primi cardurile și asigurații Casei de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ). „Ştiind că OPSNAJ are asiguraţi în toată ţara, cardurile pentru aceștia le vom da la casele județene tocmai pentru a scurta drumul asiguraților și a ajunge cât mai repede în posesia lor. Îi asigur pe asiguraţii OPSNAJ că îşi vor primi cardurile într-un timp extrem de scurt”, a precizat Ciurchea.

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

STIRILE ZILEI

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Asistent din Iași, surprins cu urmele măștii pe față. Fotografia a devenit virală

Asistent din Iași, surprins cu urmele măștii pe față. Fotografia a devenit virală   0

read more
Britanicii dezvoltă un test rapid pentru detectarea primelor semne de Covid-19

Britanicii dezvoltă un test rapid pentru detectarea primelor semne de Covid-19   0

read more
Cum să-ţi dai seama dacă ai fost deja infectat cu coronavirus?

Cum să-ţi dai seama dacă ai fost deja infectat cu coronavirus?   0

read more
STUDIU Grupa sanguină poate influenţa rezistenţa organismului faţă de coronavirus

STUDIU Grupa sanguină poate influenţa rezistenţa organismului faţă de coronavirus   0

read more
Firea: Consultaţii gratuite on-line la 18 spitale din Capitală. Pe site răspund 500 de medici din peste 30 de specializări

Firea: Consultaţii gratuite on-line la 18 spitale din Capitală. Pe site răspund 500 de medici din peste 30 de specializări   0

read more
Pasageri de pe Otopeni, indiferenți față de distanța de siguranță și nemulțumiți că trebuie să intre în carantină

Pasageri de pe Otopeni, indiferenți față de distanța de siguranță și nemulțumiți că trebuie să intre în carantină   0

read more
Cât rezistă coronavirusul pe exteriorul unei măşti şi pe diverse alte suprafeţe

Cât rezistă coronavirusul pe exteriorul unei măşti şi pe diverse alte suprafeţe   0

read more
Coordonatorul militar al Spitalului Județean Suceava: „O parte din cadrele medicale refuzau să poarte echipamente de protecție”

Coordonatorul militar al Spitalului Județean Suceava: „O parte din cadrele medicale refuzau să poarte echipamente de protecție”   0

read more
VIDEO | O aeronavă TAROM a adus 200.000 de măști din China. Piloții, în izolare obligatorie după o cursă în premieră

VIDEO | O aeronavă TAROM a adus 200.000 de măști din China. Piloții, în izolare obligatorie după o cursă în premieră   0

read more
CTP, despre noul ministru al Sănătății: Domnul Tătaru m-a convins că are controlul, că știe ce se întâmplă în țară

CTP, despre noul ministru al Sănătății: Domnul Tătaru m-a convins că are controlul, că știe ce se întâmplă în țară   0

read more
Situațiile de criză au nevoie de oameni pregătiți și de măsuri de siguranță

Situațiile de criză au nevoie de oameni pregătiți și de măsuri de siguranță   0

read more

Lista DCI din HG nr 720/2008 notate cu **, **^1, **^1Ω si **^1β ce se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis pe baza de prescriptie medicala   0

read more
Când nu mai e contagios un bolnav de Covid-19? Concluzia cercetătorilor germani

Când nu mai e contagios un bolnav de Covid-19? Concluzia cercetătorilor germani   0

read more
Vaccinul BCG împotriva tuberculozei, un posibil „scut“ pentru personalul din sănătate în lupta împotriva Covid-19

Vaccinul BCG împotriva tuberculozei, un posibil „scut“ pentru personalul din sănătate în lupta împotriva Covid-19   0

read more
Ministrul Sănătății: Avem trei focare de infecție, la Suceava, Arad și Deva. La Țândărei se poate ajunge la carantinare

Ministrul Sănătății: Avem trei focare de infecție, la Suceava, Arad și Deva. La Țândărei se poate ajunge la carantinare   0

read more
Prof.dr.
Olga Simionescu: „SARS-CoV-2 este
un virus extrem de inteligent“

Prof.dr. Olga Simionescu: „SARS-CoV-2 este un virus extrem de inteligent“   0

read more
Ministrul Sănătății: De săptămâna viitoare vom avea Euthyrox în farmacii

Ministrul Sănătății: De săptămâna viitoare vom avea Euthyrox în farmacii   0

read more
Nou studiu supus analizei la Casa Albă: coronavirusul ar putea fi răspândit în timpul vorbirii sau doar prin simpla respiraţie

Nou studiu supus analizei la Casa Albă: coronavirusul ar putea fi răspândit în timpul vorbirii sau doar prin simpla respiraţie   0

read more
Ce spune ministrul Sănătății despre asistenta medicală hărțuită de vecini și de patronul unui magazin

Ce spune ministrul Sănătății despre asistenta medicală hărțuită de vecini și de patronul unui magazin   0

read more
Ministrul Sănătății, precizări despre bonusul de 500 de euro: Se dă pe toată perioada pandemiei

Ministrul Sănătății, precizări despre bonusul de 500 de euro: Se dă pe toată perioada pandemiei   0

read more
Coronavirus: 30% din bolnavi nu sunt detectaţi de testele actuale

Coronavirus: 30% din bolnavi nu sunt detectaţi de testele actuale   0

read more
Asistentă de la Ambulanță infectată cu COVID-19, după ce a mers la un pacient care nu a spus că a venit din Anglia. Colegii, în izolare

Asistentă de la Ambulanță infectată cu COVID-19, după ce a mers la un pacient care nu a spus că a venit din Anglia. Colegii, în izolare   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.