Norme Coca 2023 - 2024

În ciuda faptului că o pacientă care a ajuns la urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa cu infarct miocardic a fost lăsată să aştepte 4 ore pentru un consult, conducerea instituţiei susţine că totul a decurs „ca la carte“, inclusiv timpii de aşteptare care au fost respectaţi. Nu de aceiaşi părere sunt, însă, cadrele medicale din secţia de terapie intensivă a Spitalului Militar Bucureşti, medici care susţin că viaţa bolnavei a fost pusă în pericol.

La câteva zile după ce o pacientă a fost lăsată să aştepte 4 ore pe holurile Spitalului Judeţean Constanţa, deşi suferise un infarct, conducerea instituţiei susţine că au fost respectate toate procedurile medicale, inclusiv „timpii de aşteptare”. Mai mult, managerul declară că pacientei i s-au administrat şi medicamente care să-i stabilizeze starea de sănătate. „Cazul a fost investigat în timpii operativi şi s-au respectat toate protocoalele. Pacienta a ajuns la spital cu scaune diareice şi dureri în piept, însă infarctul debutase cu 20 de ore înainte de a ajunge efectiv la urgenţă. După ce a fost investigată conform procedurilor şi chiar i s-au administrat anticoagulante, a fost apelat Spitalul Militar din Capitală, şi, concomitent, aeronava SMURD care a fost pregătită pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Faptul că pacienta nu a fost preluată de la spital se datorează faptului că acest tip de avioane nu zboară noaptea. Este adevărat că pacienta s-a prezentat foarte târziu şi acest lucru a produs leziuni ireversibile. De altfel, precizez că a fost vorba despre un infarct atipic”, a precizat Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean Constanţa.

Ce se-ntâmplă cu pacienţii care fac infarctDeşi conducerea Spitalului Judeţean Constanţa a susţinut în repetate rânduri că pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Bucureşti pentru a se trata, iar la Constanţa există atât aparatura necesară, cât şi o secţie de cardiologie nou-renovată, pacienţii care fac infarct sunt trimişi tot la spitalele din Capitală.

Pe de altă parte, conducerea pune aceste cazuri pe seama faptului că Spitalul Judeţean Constanţa nu a fost introdus până acum pe lista unităţilor sanitare care beneficiază de fonduri pentru Programul Naţional de Infarct Miocardic.  „La iniţiativa Ministerului Sănătăţii, am încheiat un parteneriat cu Academia de Ştiinţe Medicale prin care vom primi un angiograf performant. Cu această ocazie, am primit şi promisiuni din partea ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, în privinţa introducerii Spitalului Judeţean Constanţa în Programul Naţional de Infarct Miocardic. Suntem încă în faza de implementare a acestui program şi am început să contactăm medici din ţară, specializaţi atât pe cardiologie intervenţională, cât şi pe parte neurologică. Astfel, vom putea realiza aici şi intervenţii mult mai complexe din această sferă. Colaborarea pe cardiologie intervenţională şi neurologie va fi finanţată din fonduri structurale”, a mai spus managerul instituţiei, Dănuţ Căpăţână.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro