Norme Coca 2023 - 2024

Medicina de familie este împinsă spre faliment. În cel mult cinci ani, specialitatea care asigură asistență medicală primară populației nu va mai exista, avertizează doctor Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Autor Mirela Dădăcuș

Sursa rfi.ro

Într-o țară cu un sistem de sănătate care funcționează bine, asistența medicală primară este baza sistemului de sănătate, asigurând 90% din consultațiile anuale. Asta înseamnă că problemele sunt rezolvate la primul nivel, însă medicul de familie trebuie să fie finanțat corespunzător, spune dr. Sandra Alexiu.

 În România însă, banii sunt cheltuiți la întâmplare. “Toți banii din Fondul Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), care se strâng de la pacienți, se duc către spitale. Se pompează bani în spitale, în medicina de înaltă performanță, fără să plătești acolo unde se poate degreva, exact sistemul superior se poate degreva, dacă se investește  în medicina de familie. Așa este politica de sănătate a oricărui stat cu un sistem de sănătate normal. Așa se face. În România, procentul pe care funcționează asistența medicală primară este de 5,8%, în condițiile în care ar trebui să primească 12 – 15 % din bani. Asistența medicală primară asigură 111 milioane de consultații pe an. ”, a declarat pentru  RFI, dr. Sandra Alexiu.

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro