Autor Nicoleta CHELARU
După ce în cursul zilei de 31 mai procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) au ridicat mai multe documente referitoare la studiile clinice efectuate la Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean Focșani, unul dintre medicii psihiatri care au efectuat astfel de studii face lumină în acest scandal. În calitate de subinvestigator, specialistul Marcel Șarpe a fost membru al echipei care în perioada 2009-2014 a efectuat aproximativ 15 studii la unitatea din Focșani. Medicul susține că procedura de desfășurare a acestora a fost cu strictețe respectată.
„În România, toate studiile, atât cele desfășurate la Focșani, cât și în alte orașe, sunt aprobate de Comisia Națională de Etică, de Asociația Internațională a Medicamentului și de Ministerul Sănătății, care acordă dreptul a a efectua astfel de studii. De asemenea, pacientul își dă consimțământul scris înainte de a i se administra un medicament, i se fac investigații foarte serioase, în urma cărora pot fi depistate boli care nu-i permit să ia parte la studiu. Pacientul e foarte bine urmărit, iar în cazul vreunui eveniment minor pe care eu l-am considerat semnificativ, am scos pacientul din studiu. La fel și dacă nu mergea bine pe medicația respectivă. Nu pot înțelege cum s-a descoperit că anumite medicamente nu erau administrate, în condițiile în care în majoritatea studiilor se iau și probe de sânge pentru a se vedea cantitatea de medicament din sânge”, a explicat Marcel Șarpe, medic primar psihiatru.
Acesta susține că studiile clinice sunt necesare pentru ca un medicament să poată fi scos pe piață pentru uz uman. „N-am mai avea medicamente pe piață fără aceste studii, care nu aduc decât beneficii. De altfel, de-a lungul timpului, România și Ucraina au obținut cele mai bune rezultate calitativ în ceea ce privește efectuarea studiilor clinice. Și eu mă pot mândri cu faptul că am participat la studii în urma cărora două medicamente au fost aprobate în România și alte trei în străinătate. Acest scandal va duce, cel mai probabil, la retragerea multor sponsori care comandau studii clinice”, a mai spus doctorul Șarpe. La studii a participat și un al doilea medic psihiatru, care acum este la pensie. Actuala șefă de Secție, Gabriela Florea, nu a putut fi contactată pentru a da detalii în acest caz.
Marți, procurorii au efectuat verificări operative constând în ridicarea de înscrisuri şi probe de la unităţi sanitare aflate pe raza mai multor judeţe, printre care și Vrancea. „Din actele de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar desfăşoară activităţi nelegale constând în derularea unor studii clinice cu încălcarea prevederilor legale în materie, fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei”, potrivit unui comunicat al PÎCCJ.