Norme Coca 2023 - 2024

Alegerile pentru şefia colegiilor medicilor au fost invalidate în 35 de judeţe, după ce candidaţii care aveau deja două mandate succesive la activ au decis să se înscrie în cursă pentru un nou mandat, cu toate că legislaţia din acel moment nu le permitea acest lucru. „Şi noi am fost surprinşi de rezultat, i-am avertizat că vom invalida alegerile dacă nu respectă procedura”, a declarat Marius Liţu, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.

Medicii au trăit cu speranţa că vor putea beneficia de un nou mandat, asta pentru că pe masa preşedintelui Klaus Iohannis se afla, chiar în momentul în care se făceau înscrierile, o lege care le permite doctorilor să aibă mandate nelimitate la conducerea structurilor. Legea a apărut însă în Monitorul Oficial abia pe 29 noiembrie, când perioada înscrierilor s-a încheiat

Deşi Comisia Electorală Centrală a trimis o circulară către toate colegiile medicilor din ţară în care îi atenţionau că procesul electoral nu va fi influenţat de apariţia legii promulgate de preşedintele Klaus Iohannis, doctorii nu au ţinut cont de avertisementul venit de la Centru.

„Pe liste erau oameni care nu aveau ce căuta acolo”

Mai mult, ei au fost încurajaţi să-şi înscrie candidaturile, aflate la limita legii, chiar de oficialii de la Colegiul Medicilor din România, care au trimis o notă internă prin care au reinterpretat Legea 95/2006 în favoarea celor care aveau deja două mandate la activ, îndemnându-i să candideze, în ciuda faptului că aceştia comiteau o ilegalitate.

„Candidaturile s-au depus până pe 23 noiembrie, când în vigoare era legea veche.

Am primit sesizări din mai multe judeţe şi am aflat, astfel, că cei care nu ar mai fi îndreptăţiţi să se înscrie vor să o facă. Am trimis o circulară, i-am atenţionat care este procedura. S-a întâmplat însă ceva ce se întâmplă rar. A apărut o modificare în legislaţie în timpul procesului electoral. Şi s-a spus că înmânarea mandatelor şi listele de candidaturi sunt două lucruri distincte. Ei bine, asta a fost una din cauzele pentru care am invalidat alegerile. Noi am avut o problemă de la bun început, pe lista de candidaţi erau oameni care nu aveau ce căuta acolo”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Marius Liţu, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.
Doar un sfert din medicii români s-au prezentat la vot

Doctorul a precizat că, în ciuda faptului că probleme au existat de la începutul alegerilor, s-a mers cu ele până la capăt. Mai exact, s-au organizat două tururi de alegeri. Concret, prezenţa la vot a fost de 27%, arată cifrele obţinute de „Adevărul”. Astfel, din cei peste 47.000 de medici care sunt înscrişi în Colegiul Medicilor din România, aproximativ 13.000 şi-au exprimat opţiunea. Au existat, însă, şapte judeţe care au fost mai vigilente şi care au respectat legislaţia. Acestea sunt judeţele Alba, Brăila, Harghita, Ilfov, Iaşi, Maramureş şi Bihor. Legislaţia a fost respectată şi în Bucureşti, unde doar 764 de medici din cei 11.379 au mers la vot, reuşind contraperformanţa de a fi ultimii pe listă din punct de vedere al prezenţei la vot (7%). La polul opus s-au situat judeţele Ilfov şi Timişoara, cu prezenţă la vot de 63%, respectiv 61%.

Anul viitor, toţi medicii vor putea candida

„Fiind aşa mulţi, au crezut că vom valida alegerile. A fost surprinzător şi pentru noi. Atât de surprinzător că trebuie văzut ce se va întâmpla în continuare”, a completat doctorul Marius Liţu. În lumina noii legi, „procesul electoral ratat”, după cum a recunoscut-o chiar doctorul Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), medicii care vor să ţină strâns de fotolii o vor putea face. Iar noile alegeri, având în vedere faptul că acestea au fost invalidate, ar putea avea loc la finalul lunii februarie, începutul lunii martie 2016, când medicii sunt chemaţi din nou la vot

Însă doar cei din cele 35 de judeţe unde au fost probleme grave la vot.

Medicii din Alianţa Medicilor dar şi doctorul Tudor Ciuhodaru, candidat la preşedinţia Colegiului Medicilor din Romania, au avut poziţii ferme referitoare la alegerile din acest an şi le pun sub semnul ilegalităţii. În mod normal, conducerea CMR trebuia aleasă, potrivit calendarului, în perioada 17 - 18 decembrie.

Sursa

 

 

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro