Bunele intentii ale ministrului pe drumul iadului sanatatii. Cum poate distruge si ce a mai ramasPrevious Article
Medicii de familie prahoveni, nemultumiti de obligativitatea existentei unui Dosar Electronic de SanatateNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Dosarul Electronic de Sănătate (ep.3): calul troian

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Dosarul Electronic de Sănătate (ep.3): calul troian

Dosarul Electronic de Sănătate (DES) încalcă drepturi fundamentale ale omului. Încalcă legi. Încalcă, de sus până jos, coduri de bune practici și deontologie. Mânjește în rahat halatul medicului, devenit un simplu funcționar la terminalul Ministerului Adevărului.

S-a înregistrat? Fată, asta s-a înregistrat?

Suntem în 2014, la conferința națională a Societății Naționale a Medicilor de Familie. Marius Filip, reprezentantul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) venise să prezinte avantajele Dosarului Electronic de Sănătate. Era în vervă, avea vorbele la el. Emoția momentului nu i-a permis în acea zi, prea des (sic!), acorduri gramaticale. Dar părea mai mult decât un om într-o misiune. Era misiunea însăși. A spus din start, cu prozodie și pronunție: Proprietatea datelor aparține pacientului. Medicul, prin parafă, este SINGURUL responsabil de calitatea datelor transmise.

Trecuse peste un an de când același domn Filip, unul din designer-ii cardului de sănătate și ai rețetei electronice, fusese dat afară de boșii săi din CNAS, din motive rămase până în ziua de azi obscure. Imperturbabil, oficialul s-a confruntat timp de aproape o oră cu perplexitatea medicilor de familie. Cu protestele lor. Cu obiecțiile lor formulate pe ton calm, cald. Același ton al oamenilor dintr-un corp profesional care nu înțelegea nici atunci, și nici acum, că suntem duși la tăiere.

Cum a devenit așa ceva posibil? În timpul discursului său, domnul Filip explică maieutica drepturilor cetățeanului, în România. Da, pacientul este proprietarul datelor sale medicale. Dar…pacientul NU are dreptul de a spune ”nu vreau dosar”. Motivația oficialului CNAS pleacă din conversații avute cu parteneri din alte țări. Oameni de bună credință…

(MF): de ce nu are dreptul.. pentru că inițial am pornit cu ideea că sunt datele tale personale, faci ce vrei cu ele, și am avut diferite discuții cu diverși realizatori de soft, mă refer la nivel național medical, Singapore, Estonia, unde ne-au spus e super ce vreți să faceți voi dar democrația dacă duce în zona ASTA, de HAOS, n-o să puteți să vă îndepliniți una (sic!) dintre criteriile constituționale, pe care le aveți înscrise acolo, ca responsabilitatea pentru sănătatea populației, minister, casă, noi suntem obligați de sănătatea populație în ansamblu și a individului, ca atare trebuie să conduceți să aveți niște politici de sănătate, ca atare puteți să folosiți ORICE FEL DE INSTRUMENT, lasă-mă în pace că vorbesc până mâine, …ca atare dosarul se face oricum pentru că AȘA trebuie făcut

Tăcerea din sală e punctată doar de momente de foietaj al minții. Nu trecuseră cinci minute de când domnul Filip rezolvase repede ecuația inechității pe care o dă legislația făcută tip suveică: (MF) nu-mi dați idei, pentru că (sic!) când e vorba de legislație apare peste noapte legislație (vezi modificarea legii 95). Pentru cine nu pricepe foarte bine, era vorba de modificarea legii 95 astfel încât să devină compatibilă cu a) cardurile de sănătate respectiv b) rețetele electronice. În România, legile au fost făcute să se potrivească reformei, și nu invers (cum ar fi normal). N-a păsăluit decizia unuia cu cadrul legal? De ce să schimbăm schimbarea, dacă putem schimba cadrul?

Emergența DES s-a făcut în mare secret, și cu mare furiș. S-a vorbit pe scurt, și răzleț, în anii dinainte. Prima oară a intrat în discuție ”marele proiect de informatizare al sănătății” (”sputnik-ul” nostru a la Mao Tze Dong) prin 2011. La vremea respectivă domnul Lucian Duță a dat mână peste mână cu Ministerul Comunicațiilor (coordonat de domnul Valerian Vreme) pentru construcția unui mega-block de servere care să stocheze ”datele de sănătate ale românilor”. Totul era neckerman. Măreț. Monolitic. La CNAS urma să se construiască ”nava mamă”, doar câteva persoane urmau să aibă acces la informații, totul brici, totul panțuc. Se prefigura că va costa un pic sub 200 de milioane de RON. La ora actuală, se astimează că factura se apropie de 200 de milioane de EUR (fără DES). Deși inițiativa aparținea MCSI (căci, da, comunicațiile se ocupă și de ”societatea informațională”), frăția inelului a mers direct la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a migrat, tiptil, pe furiș, datele cetățenilor contribuabili, plătitori de taxe, între SIUI și DES. În spusele domnului Filip au fost folosite cam 50 de spitale și câteva sute de medici de familie. Nu e clar care au fost spitalele. Nu e clar cine au fost medicii de familie. Mai departe SIUI a propus tuturor medicilor de familie un upgrade de soft obligatoriu, pe 4 Aprilie, 2014 fără de care nu putea să le meargă maghernița. Nu știau doctorii că, printr-un simplu click, au agreat că datele LOR, și ale pacienților LOR, vor fi migrate în DES, începând cu 7 aprilie, 2014. NIMENI nu și-a dat acordul pentru asta, nici un pacient nu a știut asta. În doar o lună, au fost create 700 de mii de DES-uri de care n-a știut nimeni. Repede pe înainte, și anul acesta domnul Țibichi, de la CNAS, susține că deja avem peste 6 milioane de persoane care au DES și care au primit matrice.

Cum arată lucrurile, în 2016, și o poală de bani mai târziu? Cei de la cursdeguvernare.ro oferă un rezumat sobru, sumbru, și definitiv, situația PIAS (platforma informatică a asigurărilor de sănătate):

  • – Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu oferă date la zi – e ”rupt” de celelalte instituții oficiale (uneori durează luni de zile să constați calitatea de asigurat a unei persoane)
  • – Cardul Electronic de Sănătate – funcționează cu sincope
  • Dosarul Electronic de Sănătate – are mari probleme de reglementare.
  • – Sistemul de prescripție electronică (SIPE) dă rateuri tot mai frecvente și nu e folosit de toate spitalele

Logica imberbă a domnului doctor Filip, privind DES, este că aproximează, în formă, fond și securitate, ”contul în bancă” al unei persoane. Retorica domniei sale e perfect convingătoare: așa cum îți ții banii în cont, așa vei face și cu sănătatea ta. Ai un nume, un CNP, buletin, cod de identificare de pe cardul de sănătate. Cu ele te poți loga în sistem, care e online. Dacă n-ai card de sănătate, poți folosii matricea. Matricea a fost luată, în spusele birocratului, ”direct de la Reifeissen” (o bancă). Pentru că altfel trebuia token și era prea scump. Matricea e o fițuică pe care o printează doctorul, când te duci prima oară să-ți deschizi DES, sau orice altă dată după ce ți-ai făcut DES. Poți s-o faci și acasă. Poți s-o faci și de la hotel. Nenorocirea e alta.

Sandra Alexiu, vicepreședinte SNMF, îl întreabă pe domnul Filip: ”deci eu, ca medic de familie, la 2 noaptea pot să îmi printez grila asta și să intru în dosarul pacientului fără să am acceptul lui” (SA), MF: teoretic da. ”și atunci cum rămâne cu consimțământul lui?” ”MF: pentru că vede că ați accesat, și văd eu, CASA, monitorizez” ”deci devreme ce eu pot să printez matricea să generez la orice oră, pot să intru în dosar la orice oră” (MF)

Pentru Casa Națională de Asigurări în Sănătate nu există medicină de stat, sau privată. Toți îi aparținem. Dar toți? Chiar toți? Cum rămâne cu acei cetățeni care nu sunt asigurați, sau care au asigurări private de sănătate? Cei care au contracte cu companii private, și care lucrează pentru companii private (care le oferă abonamente în circuit închis)? Cum rămâne cu expații? Cum rămâne cu doctorii care nu contractează cu CNAS?

S-a înregistrat? Fată, asta s-a înregistrat?

Este vorba de acel moment când domnul Filip rostește, negru pe alb, care e filosofia CNAS: ”toți pacienții sunt (n.m. considerați) ”asigurați” în România, prin Constituție”. O spune fără să clipească. O spune la un moment consecutiv inițierii pachetului de bază în servicii de sănătate care propusese, momentan, o atare gogomănie, ca apoi s-o retragă în ultimul moment. Dacă ești în România aparții CNAS, fie că vrei fie că nu vrei. Dacă ești doctor în România, cu drept de liberă practică, de fapt depinzi de acest Leviathan, care învârte anual 5 miliarde de Euro. Ce înseamnă să fii ”asigurat”? Absolut nimic. Înseamnă doar că ești monitorizat, ești urmărit, și ”se știe” despre starea ta de sănătate.

Și dacă te decizi să acționezi în judecată medicul, sistemul, CNAS pentru încălcarea dreptului fundamental la viață privată? ”Fiecare are dreptul să dea în judecată pe oricine” – este răspunsul sec, în plină zeflemea, al oficialului CNAS. Siguranța aeriană a omului în costum distruge nu doar secole de evoluție, umanism, emanciparea individului și contractul lui de cetățean cu statul. Distruge și ultimul palier de încredere al medicului că mai trăiește într-o lume cu verdele în sus. Noi suntem cei deștepți. Noi suntem cei care ne prindem.

Undeva, pe la minutul 15, vine vorba de rezumatul de urgență din DES. Rezumatul de urgență e vizibil pentru toți medicii. E acel cumul de detalii medicale care cică sunt necesar în caz de ”urgență”. Trec peste faptul că e laborios să accesezi urgent rezumatul de urgență, că pierd ironia pe frunți boante. Dar, din nou în sprijinul afirmației că pacientul e proprietarul datelor lui de sănătate, spune domnul Filip: ”indiferent dacă pacientul vrea sau nu să vă dea datele dumneavoastră puteți să deduceți plecând de la ultima medicație…de asta suntem medici, să ne prindem”.

Pronia cerească a acestui stat devenit incremental nemernic e că vrea, din cetățean, un partener. Filfizoneala celor de la Casă, din Minister, din partea Autorității, e că vrea din ”pacient” un partener. Și e tortură irezistibilă. E o ofertă pe care n-o poți refuza. Ori ești partener ori încetezi să exiști. Toate acele lucruri pe care le ai devin o bifă. Prin DES dacă nu bifezi că vrei să fii resuscitat și tranzfuzat carevasăzică că (sic!) n-ai să ai parte. Prin DES dacă nu specifici clar că nu vrei să fii donator de organe s-ar putea să te trezești. Toate detaliile tale hematologice, criteriile de compatibilitate de grup, toate bolile tale transmisibile, toate problemele tale psihiatrice pot la un moment dat să se întoarcă împotriva ta. Și nu pentru că ”accesul e chiar prea securizat” (apud același domn Țibichi). Ci pentru că la nici un moment nu ai control. Controlul îl are CNAS. Care CNAS fără să te întrebe, devreme ce e depozitarul unei baze uriașe de date, poate să facă ce vrea cu ea. Poate chiar s-o înstrăineze. S-o vândă unui alt administrator. Și să te trezești că tu, umilă vită furajeră a acestei țări, ai fost mutată în prăvălia unui terț-contractor. Pentru că asta ai făcut. Ți-ai vândut viața, intimitatea, conținutul mațelor și-al gândurilor tale, unei entități reputată pentru două lucruri: a) lăcomie respectiv b) lene împuțită, coruptă și partinică.

Îmi dau seama. Îmi dau seama că furtuna informațională a luat doctorii pe sus. Îmi dau seama că trăiesc într-o țară cu atâtea disonanțe, și atâtea contraste, încât tot ce ne salvează de la pieirea minții e nevoia de ”realizări mărețe”. Dar.

Dar. DAR!!!!

Dar cred că cetățeanul are dreptul să fie informat corect înainte să decidă. Cred că, în condițiile în care a fost făcută informatizarea sistemului, avem milioane de oameni care au fost luați ostateci. Oameni pe care-i vezi, străvezii, cum umblă pe la cabinete, după rețete, după scrisori medicale, pe care-i doare fix în cur de ce înseamnă DES, cât timp pot să-și ia pastilele mai bine. Văd doctori care sunt atât de obosiți de task-ul de-a mai băga date în tot rahatul ăsta de calculator care azi funcționează, mâine nu, încât nici măcar nu-și mai pun problema, în timpul trudei, cine sunt terții care vor putea accesa informațiile.

Eu n-am să accept nici să fiu luat de prost, nici să mi se tragă preșul de sub picioare. Îmi cunosc drepturile. Am o voce. Și-o ridic. Pentru că disobediența civică este marca democrației. Și dreptul de-a refuza abuzul, opresiunea și discriminarea. Și da, mă simt discriminat. Mă simt abuzat. Simt că în grădina mea a ajuns să se bage Statul acolo unde nu și-a avut niciodată locul, și nici n-are să și-l aibă. Niciodată pacientul n-a fost ”proprietarul” datelor lui de Sănătate decât în măsura în care asta a făcut parte dintr-un secret profesional între el, medic și rețeaua de practică dimprejurul ei. Îmi dau seama că pentru această generație de tank-thinkeri omul nu mai are valoare, dar eu de-aia mi-am ales meseria de medic. Pentru că gândesc umanist. Pentru că simt umanist. Și pentru că în fiecare moment caut să gândesc umanist, în beneficiul fratelui meu om. Ale cărui lucruri încredințate îmi sunt sfinte.

Astfel că, momentan, resping DES, din toate motivele de mai sus și încă altele care vor deveni, în perioada viitoare, explicite. Informatizarea societății de practică e un bun deziderat, dar orice pervertire a acelui deziderat devine, ex aequo, o formă de abuz, de imixtiune în viața individului.

G

(în header, raportul Transparency International privind nivelul de corupție global. România e în zona roșie, cu o estimare la aproape 30% prevalență a șpăgii ca obligație în accesarea oricărei forme de serviciu de bază. Noi nu suntem Europa. Noi suntem Estul roșu carmin al vaidemamelenoastre)

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner
Banner

Facebook

Banner

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Persoanele cu venituri din drepturi de autor sunt neasigurate la Sănătate, deşi legea spune că sunt asigurate până pe 15 iulie. CNAS ne confirmă

Persoanele cu venituri din drepturi de autor sunt neasigurate la Sănătate, deşi legea spune că sunt asigurate până pe 15 iulie. CNAS ne confirmă   0

read more
Anunţ de ultimă oră! Cardul de sănătate se schimbă

Anunţ de ultimă oră! Cardul de sănătate se schimbă   0

read more
Medicul cardiolog Dan Fărcaș începe luni greva foamei din cauza bătăii de joc la care este supus de peste 15 ani

Medicul cardiolog Dan Fărcaș începe luni greva foamei din cauza bătăii de joc la care este supus de peste 15 ani   0

read more
Răul de la rădăcină.

Răul de la rădăcină.   1

read more
CONTRACT CADRU 2018 -2019. Anexe

CONTRACT CADRU 2018 -2019. Anexe   0

read more
RECOMANDARI la DOMICILIU  CJAS Mures

RECOMANDARI la DOMICILIU CJAS Mures   1

read more
Doi medici condamnați la închisoare cu executare; se va mobiliza Borcean vizat și el de un astfel de proces?

Doi medici condamnați la închisoare cu executare; se va mobiliza Borcean vizat și el de un astfel de proces?   0

read more
ALERTA – DOCUMENTE ACTUALIZATE pentru Contractare MEDICINA de FAMILIE 2018

ALERTA – DOCUMENTE ACTUALIZATE pentru Contractare MEDICINA de FAMILIE 2018   1

read more
ASISTENTA

ASISTENTA   1

read more
Glume

Glume   0

read more

Scrisoarea adresată de ANMCS Colegiului Medicilor din România, ca reacție la recomandarea adresată de CMR colegiilor teritoriale de a nu colabora cu ANMCS la organizarea unor evenimente educaționale   0

read more
Conducerea Societății Naționale de Medicina Familiei pe o nouă traiectorie

Conducerea Societății Naționale de Medicina Familiei pe o nouă traiectorie   0

read more
”Farmaciștii online”, eliberați din arest

”Farmaciștii online”, eliberați din arest   0

read more
Ce priorități IT are CNAS pentru acest an: Extinderea Dosarului Electronic de Sănătate și informatizarea certificatelor de concediu medical şi a biletelor de trimitere

Ce priorități IT are CNAS pentru acest an: Extinderea Dosarului Electronic de Sănătate și informatizarea certificatelor de concediu medical şi a biletelor de trimitere   0

read more
CONTRACT ADITIONAL .In atentia furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale

CONTRACT ADITIONAL .In atentia furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale   0

read more

Norme metodologice de aplicare în anul 2018 a Contractului Cadrul pentru 2018-2019   0

read more
Beneficiile extraordinare ale orgasmului

Beneficiile extraordinare ale orgasmului   0

read more
CONTRACT-CADRU 2018-2019, ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

CONTRACT-CADRU 2018-2019, ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.   0

read more
Casele de asigurari de sanatate, obligate sa incheie contract cu medicii specialisti, in baza caruia sa elibereze certificate de concediu medical, bilete de trimitere si retete gratuite si compensate

Casele de asigurari de sanatate, obligate sa incheie contract cu medicii specialisti, in baza caruia sa elibereze certificate de concediu medical, bilete de trimitere si retete gratuite si compensate   0

read more
Hotarare de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii 2018-2019 a fost publicata in MO

Hotarare de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii 2018-2019 a fost publicata in MO   0

read more
Statul s-a răzgândit în decurs de câteva zile și a decis să îi acorde pensie de invaliditate unei femei care nu își mai poate folosi mâna după un accident de muncă, ”urmare a prezentării cazului de către mass-media”

Statul s-a răzgândit în decurs de câteva zile și a decis să îi acorde pensie de invaliditate unei femei care nu își mai poate folosi mâna după un accident de muncă, ”urmare a prezentării cazului de către mass-media”   0

read more
Colegiului Medicilor din România atrage atentia asupra ANMCS

Colegiului Medicilor din România atrage atentia asupra ANMCS   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
adidas Yeezy 350 Boostadidas yeezy boost 350 v2jordan scarpeadidas Yeezy 350 Boostnike huarache pas chercheap basketball shoesjordan release dates 2018