Bunele intentii ale ministrului pe drumul iadului sanatatii. Cum poate distruge si ce a mai ramasPrevious Article
Medicii de familie prahoveni, nemultumiti de obligativitatea existentei unui Dosar Electronic de SanatateNext Article

Dosarul Electronic de Sănătate (ep.3): calul troian

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Dosarul Electronic de Sănătate (ep.3): calul troian

Dosarul Electronic de Sănătate (DES) încalcă drepturi fundamentale ale omului. Încalcă legi. Încalcă, de sus până jos, coduri de bune practici și deontologie. Mânjește în rahat halatul medicului, devenit un simplu funcționar la terminalul Ministerului Adevărului.

S-a înregistrat? Fată, asta s-a înregistrat?

Suntem în 2014, la conferința națională a Societății Naționale a Medicilor de Familie. Marius Filip, reprezentantul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) venise să prezinte avantajele Dosarului Electronic de Sănătate. Era în vervă, avea vorbele la el. Emoția momentului nu i-a permis în acea zi, prea des (sic!), acorduri gramaticale. Dar părea mai mult decât un om într-o misiune. Era misiunea însăși. A spus din start, cu prozodie și pronunție: Proprietatea datelor aparține pacientului. Medicul, prin parafă, este SINGURUL responsabil de calitatea datelor transmise.

Trecuse peste un an de când același domn Filip, unul din designer-ii cardului de sănătate și ai rețetei electronice, fusese dat afară de boșii săi din CNAS, din motive rămase până în ziua de azi obscure. Imperturbabil, oficialul s-a confruntat timp de aproape o oră cu perplexitatea medicilor de familie. Cu protestele lor. Cu obiecțiile lor formulate pe ton calm, cald. Același ton al oamenilor dintr-un corp profesional care nu înțelegea nici atunci, și nici acum, că suntem duși la tăiere.

Cum a devenit așa ceva posibil? În timpul discursului său, domnul Filip explică maieutica drepturilor cetățeanului, în România. Da, pacientul este proprietarul datelor sale medicale. Dar…pacientul NU are dreptul de a spune ”nu vreau dosar”. Motivația oficialului CNAS pleacă din conversații avute cu parteneri din alte țări. Oameni de bună credință…

(MF): de ce nu are dreptul.. pentru că inițial am pornit cu ideea că sunt datele tale personale, faci ce vrei cu ele, și am avut diferite discuții cu diverși realizatori de soft, mă refer la nivel național medical, Singapore, Estonia, unde ne-au spus e super ce vreți să faceți voi dar democrația dacă duce în zona ASTA, de HAOS, n-o să puteți să vă îndepliniți una (sic!) dintre criteriile constituționale, pe care le aveți înscrise acolo, ca responsabilitatea pentru sănătatea populației, minister, casă, noi suntem obligați de sănătatea populație în ansamblu și a individului, ca atare trebuie să conduceți să aveți niște politici de sănătate, ca atare puteți să folosiți ORICE FEL DE INSTRUMENT, lasă-mă în pace că vorbesc până mâine, …ca atare dosarul se face oricum pentru că AȘA trebuie făcut

Tăcerea din sală e punctată doar de momente de foietaj al minții. Nu trecuseră cinci minute de când domnul Filip rezolvase repede ecuația inechității pe care o dă legislația făcută tip suveică: (MF) nu-mi dați idei, pentru că (sic!) când e vorba de legislație apare peste noapte legislație (vezi modificarea legii 95). Pentru cine nu pricepe foarte bine, era vorba de modificarea legii 95 astfel încât să devină compatibilă cu a) cardurile de sănătate respectiv b) rețetele electronice. În România, legile au fost făcute să se potrivească reformei, și nu invers (cum ar fi normal). N-a păsăluit decizia unuia cu cadrul legal? De ce să schimbăm schimbarea, dacă putem schimba cadrul?

Emergența DES s-a făcut în mare secret, și cu mare furiș. S-a vorbit pe scurt, și răzleț, în anii dinainte. Prima oară a intrat în discuție ”marele proiect de informatizare al sănătății” (”sputnik-ul” nostru a la Mao Tze Dong) prin 2011. La vremea respectivă domnul Lucian Duță a dat mână peste mână cu Ministerul Comunicațiilor (coordonat de domnul Valerian Vreme) pentru construcția unui mega-block de servere care să stocheze ”datele de sănătate ale românilor”. Totul era neckerman. Măreț. Monolitic. La CNAS urma să se construiască ”nava mamă”, doar câteva persoane urmau să aibă acces la informații, totul brici, totul panțuc. Se prefigura că va costa un pic sub 200 de milioane de RON. La ora actuală, se astimează că factura se apropie de 200 de milioane de EUR (fără DES). Deși inițiativa aparținea MCSI (căci, da, comunicațiile se ocupă și de ”societatea informațională”), frăția inelului a mers direct la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a migrat, tiptil, pe furiș, datele cetățenilor contribuabili, plătitori de taxe, între SIUI și DES. În spusele domnului Filip au fost folosite cam 50 de spitale și câteva sute de medici de familie. Nu e clar care au fost spitalele. Nu e clar cine au fost medicii de familie. Mai departe SIUI a propus tuturor medicilor de familie un upgrade de soft obligatoriu, pe 4 Aprilie, 2014 fără de care nu putea să le meargă maghernița. Nu știau doctorii că, printr-un simplu click, au agreat că datele LOR, și ale pacienților LOR, vor fi migrate în DES, începând cu 7 aprilie, 2014. NIMENI nu și-a dat acordul pentru asta, nici un pacient nu a știut asta. În doar o lună, au fost create 700 de mii de DES-uri de care n-a știut nimeni. Repede pe înainte, și anul acesta domnul Țibichi, de la CNAS, susține că deja avem peste 6 milioane de persoane care au DES și care au primit matrice.

Cum arată lucrurile, în 2016, și o poală de bani mai târziu? Cei de la cursdeguvernare.ro oferă un rezumat sobru, sumbru, și definitiv, situația PIAS (platforma informatică a asigurărilor de sănătate):

  • – Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) nu oferă date la zi – e ”rupt” de celelalte instituții oficiale (uneori durează luni de zile să constați calitatea de asigurat a unei persoane)
  • – Cardul Electronic de Sănătate – funcționează cu sincope
  • Dosarul Electronic de Sănătate – are mari probleme de reglementare.
  • – Sistemul de prescripție electronică (SIPE) dă rateuri tot mai frecvente și nu e folosit de toate spitalele

Logica imberbă a domnului doctor Filip, privind DES, este că aproximează, în formă, fond și securitate, ”contul în bancă” al unei persoane. Retorica domniei sale e perfect convingătoare: așa cum îți ții banii în cont, așa vei face și cu sănătatea ta. Ai un nume, un CNP, buletin, cod de identificare de pe cardul de sănătate. Cu ele te poți loga în sistem, care e online. Dacă n-ai card de sănătate, poți folosii matricea. Matricea a fost luată, în spusele birocratului, ”direct de la Reifeissen” (o bancă). Pentru că altfel trebuia token și era prea scump. Matricea e o fițuică pe care o printează doctorul, când te duci prima oară să-ți deschizi DES, sau orice altă dată după ce ți-ai făcut DES. Poți s-o faci și acasă. Poți s-o faci și de la hotel. Nenorocirea e alta.

Sandra Alexiu, vicepreședinte SNMF, îl întreabă pe domnul Filip: ”deci eu, ca medic de familie, la 2 noaptea pot să îmi printez grila asta și să intru în dosarul pacientului fără să am acceptul lui” (SA), MF: teoretic da. ”și atunci cum rămâne cu consimțământul lui?” ”MF: pentru că vede că ați accesat, și văd eu, CASA, monitorizez” ”deci devreme ce eu pot să printez matricea să generez la orice oră, pot să intru în dosar la orice oră” (MF)

Pentru Casa Națională de Asigurări în Sănătate nu există medicină de stat, sau privată. Toți îi aparținem. Dar toți? Chiar toți? Cum rămâne cu acei cetățeni care nu sunt asigurați, sau care au asigurări private de sănătate? Cei care au contracte cu companii private, și care lucrează pentru companii private (care le oferă abonamente în circuit închis)? Cum rămâne cu expații? Cum rămâne cu doctorii care nu contractează cu CNAS?

S-a înregistrat? Fată, asta s-a înregistrat?

Este vorba de acel moment când domnul Filip rostește, negru pe alb, care e filosofia CNAS: ”toți pacienții sunt (n.m. considerați) ”asigurați” în România, prin Constituție”. O spune fără să clipească. O spune la un moment consecutiv inițierii pachetului de bază în servicii de sănătate care propusese, momentan, o atare gogomănie, ca apoi s-o retragă în ultimul moment. Dacă ești în România aparții CNAS, fie că vrei fie că nu vrei. Dacă ești doctor în România, cu drept de liberă practică, de fapt depinzi de acest Leviathan, care învârte anual 5 miliarde de Euro. Ce înseamnă să fii ”asigurat”? Absolut nimic. Înseamnă doar că ești monitorizat, ești urmărit, și ”se știe” despre starea ta de sănătate.

Și dacă te decizi să acționezi în judecată medicul, sistemul, CNAS pentru încălcarea dreptului fundamental la viață privată? ”Fiecare are dreptul să dea în judecată pe oricine” – este răspunsul sec, în plină zeflemea, al oficialului CNAS. Siguranța aeriană a omului în costum distruge nu doar secole de evoluție, umanism, emanciparea individului și contractul lui de cetățean cu statul. Distruge și ultimul palier de încredere al medicului că mai trăiește într-o lume cu verdele în sus. Noi suntem cei deștepți. Noi suntem cei care ne prindem.

Undeva, pe la minutul 15, vine vorba de rezumatul de urgență din DES. Rezumatul de urgență e vizibil pentru toți medicii. E acel cumul de detalii medicale care cică sunt necesar în caz de ”urgență”. Trec peste faptul că e laborios să accesezi urgent rezumatul de urgență, că pierd ironia pe frunți boante. Dar, din nou în sprijinul afirmației că pacientul e proprietarul datelor lui de sănătate, spune domnul Filip: ”indiferent dacă pacientul vrea sau nu să vă dea datele dumneavoastră puteți să deduceți plecând de la ultima medicație…de asta suntem medici, să ne prindem”.

Pronia cerească a acestui stat devenit incremental nemernic e că vrea, din cetățean, un partener. Filfizoneala celor de la Casă, din Minister, din partea Autorității, e că vrea din ”pacient” un partener. Și e tortură irezistibilă. E o ofertă pe care n-o poți refuza. Ori ești partener ori încetezi să exiști. Toate acele lucruri pe care le ai devin o bifă. Prin DES dacă nu bifezi că vrei să fii resuscitat și tranzfuzat carevasăzică că (sic!) n-ai să ai parte. Prin DES dacă nu specifici clar că nu vrei să fii donator de organe s-ar putea să te trezești. Toate detaliile tale hematologice, criteriile de compatibilitate de grup, toate bolile tale transmisibile, toate problemele tale psihiatrice pot la un moment dat să se întoarcă împotriva ta. Și nu pentru că ”accesul e chiar prea securizat” (apud același domn Țibichi). Ci pentru că la nici un moment nu ai control. Controlul îl are CNAS. Care CNAS fără să te întrebe, devreme ce e depozitarul unei baze uriașe de date, poate să facă ce vrea cu ea. Poate chiar s-o înstrăineze. S-o vândă unui alt administrator. Și să te trezești că tu, umilă vită furajeră a acestei țări, ai fost mutată în prăvălia unui terț-contractor. Pentru că asta ai făcut. Ți-ai vândut viața, intimitatea, conținutul mațelor și-al gândurilor tale, unei entități reputată pentru două lucruri: a) lăcomie respectiv b) lene împuțită, coruptă și partinică.

Îmi dau seama. Îmi dau seama că furtuna informațională a luat doctorii pe sus. Îmi dau seama că trăiesc într-o țară cu atâtea disonanțe, și atâtea contraste, încât tot ce ne salvează de la pieirea minții e nevoia de ”realizări mărețe”. Dar.

Dar. DAR!!!!

Dar cred că cetățeanul are dreptul să fie informat corect înainte să decidă. Cred că, în condițiile în care a fost făcută informatizarea sistemului, avem milioane de oameni care au fost luați ostateci. Oameni pe care-i vezi, străvezii, cum umblă pe la cabinete, după rețete, după scrisori medicale, pe care-i doare fix în cur de ce înseamnă DES, cât timp pot să-și ia pastilele mai bine. Văd doctori care sunt atât de obosiți de task-ul de-a mai băga date în tot rahatul ăsta de calculator care azi funcționează, mâine nu, încât nici măcar nu-și mai pun problema, în timpul trudei, cine sunt terții care vor putea accesa informațiile.

Eu n-am să accept nici să fiu luat de prost, nici să mi se tragă preșul de sub picioare. Îmi cunosc drepturile. Am o voce. Și-o ridic. Pentru că disobediența civică este marca democrației. Și dreptul de-a refuza abuzul, opresiunea și discriminarea. Și da, mă simt discriminat. Mă simt abuzat. Simt că în grădina mea a ajuns să se bage Statul acolo unde nu și-a avut niciodată locul, și nici n-are să și-l aibă. Niciodată pacientul n-a fost ”proprietarul” datelor lui de Sănătate decât în măsura în care asta a făcut parte dintr-un secret profesional între el, medic și rețeaua de practică dimprejurul ei. Îmi dau seama că pentru această generație de tank-thinkeri omul nu mai are valoare, dar eu de-aia mi-am ales meseria de medic. Pentru că gândesc umanist. Pentru că simt umanist. Și pentru că în fiecare moment caut să gândesc umanist, în beneficiul fratelui meu om. Ale cărui lucruri încredințate îmi sunt sfinte.

Astfel că, momentan, resping DES, din toate motivele de mai sus și încă altele care vor deveni, în perioada viitoare, explicite. Informatizarea societății de practică e un bun deziderat, dar orice pervertire a acelui deziderat devine, ex aequo, o formă de abuz, de imixtiune în viața individului.

G

(în header, raportul Transparency International privind nivelul de corupție global. România e în zona roșie, cu o estimare la aproape 30% prevalență a șpăgii ca obligație în accesarea oricărei forme de serviciu de bază. Noi nu suntem Europa. Noi suntem Estul roșu carmin al vaidemamelenoastre)

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

Facebook

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Agenţia Europeană pentru Medicamente îndeamnă producătorii de vaccinuri să nu se concentreze doar pe varianta Omicron

Agenţia Europeană pentru Medicamente îndeamnă producătorii de vaccinuri să nu se concentreze doar pe varianta Omicron   0

read more
Alege sănătatea cu abonamentele medicale SANADOR!

Alege sănătatea cu abonamentele medicale SANADOR!   0

read more
Spray-ul nazal Taffix™, testat de israelieni pentru varianta Omicron

Spray-ul nazal Taffix™, testat de israelieni pentru varianta Omicron   0

read more
Excelenţa în Chirurgia obezităţii de la Spitalul Medicover, certificată la nivel european

Excelenţa în Chirurgia obezităţii de la Spitalul Medicover, certificată la nivel european   0

read more
Au fost identificate genele care sunt asociate cu pierderea mirosului atunci când suntem infectaţi cu coronavirus

Au fost identificate genele care sunt asociate cu pierderea mirosului atunci când suntem infectaţi cu coronavirus   0

read more
Un studiu israelian arată că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 creşte numărul de anticorpi, dar „insuficient” pentru a evita infectarea cu Omicron

Un studiu israelian arată că a patra doză de vaccin anti-COVID-19 creşte numărul de anticorpi, dar „insuficient” pentru a evita infectarea cu Omicron   0

read more
Pakistanul anunţă concluziile unui studiu despre eficienţa unor remedii tradiţionale chineze împotriva COVID-19

Pakistanul anunţă concluziile unui studiu despre eficienţa unor remedii tradiţionale chineze împotriva COVID-19   0

read more
Chirurgia cardiacă modernă este minim invazivă

Chirurgia cardiacă modernă este minim invazivă   0

read more
Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“

Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“   0

read more
Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus

Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid   0

read more
Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba

Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba   0

read more
Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID

Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID   0

read more
Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%

Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%   0

read more
Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare

Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare   0

read more
Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni

Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare   0

read more
Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu

Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu   0

read more
DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă

DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă   0

read more
OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri

OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri   0

read more
Se deschid primele centre de plasmafereză
din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă

Se deschid primele centre de plasmafereză din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă   0

read more
Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic

Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.