Compania Johnson & Johnson retrage de pe piata un instrument folosit in laparoscopiePrevious Article
 Infractiunii de luare de mita in forma continuata in dosarul pensionarilor frauduloase din ArgesNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Dosarul Electronic de Sanatate, o iluzie in care s-au bagat milioane de euro?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Dosarul Electronic de Sanatate, o iluzie in care s-au bagat milioane de euro?

Lansat cu surle si trambite ca fiind cea mai moderna si eficienta metoda de lucru pentru medici si farmacisti si de eliminare a fraudei din sistem, Dosarul Electronic de Sanatate este inca imposibil de folosit, din cauza deficientelor din sistemul informatic, sustin medicii.

Milioane de euro s-au bagat in sistemul informatic de sanatate, dar functionarea acestuia este in continuare mai mult o iluzie, in ciuda faptului ca toti cei care s-au perindat pe la conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate(CNAS) si pe la Ministerul Sanatatii, de vreo zece ani incoace, s-au laudat ca asta ar fi cea mai mare realizare din mandatele lor. Medicii de familie si cei din ambulatoriul de specialitate spun insa ca Dosarul Electronic de Sanatate (DES), desi obligatoriu, este inca nefunctional, iar cand functioneaza, da erori nepermise. Conform CNAS, DES este obligatoriu incepabd cu 1 iunie, pentru toti medicii contractanti, insa, multi dintre acestia incarca in continuare datele in softurile proprii, intrucat sistemul centralizat nu le permite sa acceseze si sa raporteze datele asa cum cere legea.

Intr-un comunicat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se preciza ca „in prezent, normele de aplicare privind DES sunt in lucru si urmeaza sa fie puse in dezbatere publica in perioada urmatoare”, insa apar cateva reglementari cu privire la obligativitatea medicilor de a introduce informatiile in DES odata cu implementarea noului contract-cadru, la 1 iunie.

Dr. Angela Mazdrag, presedintele Patronatului de Medicina Familiei (PMF) Buzau, spune ca DES ridica probleme de functionare, de legislatie si de etica, motiv pentru care dosarul nu poate fi utilizat. „Spre exemplu, ni s-a cerut sa raportam zilnic ecografiile. Am facut asta, iar dupa o zi sistemul nu le-a mai primit. Am intrebat la CJAS si mi s-a spus ca nu functioneaza. Un alt exemplu, incercand la un moment dat sa accesez DS, in loc sa ma lase sa intru pe portalul CJAS Buzau, m-a dus la targu-Mures. Am accesat din nou si s-a intamplat la fel. Am deschis sa vad ce se intampla si am constatat ca eram de fapt la Buzau, dar nu mi se inregsitrase nicio raportare”, prezinta medicul cateva exemple traite pe „propria piele”.

 

Dr. Mazdrag apreciaza ca pentru a functiona asa cum trebuie acest sistem de operare, ar trebui ca mai intai sa functioneze fara sincope la nivelul spitalelor si al ambulatoriilor de specialitate. Numai astfel s-ar ajunge la o mai buna desfasurare a activitatilor, la transparentizarea felului in care se cheltuie  banii si mai ales la crearea unei baze de date bine stabilita cu privire la pacientii internati. „In rest, vorbim ca sa ne aflam in  treaba. Nu este bine clarificat  suportul legislativ pentru care dosarul electronic sa functioneze si nici partea etica, adica necesitatea unui consimtamant informal din partea pacientului, care ar trebui sa stie ca datele lui sunt preluate de dosarul electronic si ca sunt utilizate in sistemul national de asigurari. Pentru a preintampina aceste neajunsuri, corect ar fi fost  sa se incerce mai  intai o pilotare, sa fie pusa la punct partea legislativa pe baza careia sa se desfaosare activitatea in dosarul electronic si mai ales, nu cred ca ar fi trebuit sa se inceapa de la medicul de familie, pentru ca, in ciuda faptului ca noi am intrat primii in acest sistem, fara functionarea corecta la nivelul spitalelor, pentru a se sti cu exactitate CNP-ul fiecarui pacient internat si a nu se mai permite ulterior folosirea spitalului prin anumite cabinete particulare, nimic nu va fi nici etic nici corect”, explica dr. Mazdrag motivele pentru care medicii de familie nu pot folosi, inca, DES, anticipand ca in momentul in care vor fi distribuite cardurile de sanatate, lucrurile vor fi si mai amestecate.

 

Obligativitatea medicilor de a lucra in DES este specificata in Legea 95/2006, Art. 29:

Astfel, la aliniatul (1), se arata ca „Asistenta medicala profilactica si curativa se asigura prin: a) cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie si de alte specialitati, centre de diagnostic si tratament, centre medicale, centre de sanatate, laboratoare, precum si prin alte unitati sanitare publice si private; b) unitati sanitare publice si private cu paturi”.

Aliniatul (2) prevede ca „Unitatile prevazute la alin. (1) au obligatia asigurarii conditiilor de mobilitate a informatiei medicale in format electronic, prin utilizarea sistemului dosarului electronic de sanatate al pacientului. In situatia in care se utilizeaza un alt sistem informatic, acesta trebuie sa fie compatibil cu acest sistem din platforma informatica din asigurarile de sanatate, caz in care furnizorii sunt obligati sa asigure conditiile de securitate si confidentialitate in procesul de transmitere a datelor”.

Aliniatul (3) stipuleaza ca Modalitatea de utilizare si completare a dosarului electronic de sanatate al pacientului va fi stabilita prin norme metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la dosarul electronic de sanatate al pacientului, care se aproba prin hotarare a Guvernului”.

 

In ceea ce priveste problemele de etica, prin care se care stabileste cine detine informatiile DES, CNAS spune ca: „La dosarul electronic de sanatate au acces proprietarii datelor, adica pacientii si medicii curanti. Accesul la dosarul electronic de sanatate se poate face fara acceptul pacientului doar in zona serviciilor medicale de urgenta, pentru restul datelor este nevoie de acordul acestuia. Din punct de vedere medical, dosarul poate fi accesat de toti medicii care au cod de parafa, sunt specialisti si au semnatura electronica”.

Accesul se poate face pe baza cardul de asigurari de sanatate, care va fi introdus in cititor, sau matricea de securitate si semnatura electronica. Matricea de securitate este proprietatea pacientului, pe care acesta o va primi de la medicul de familie sau de la orice alt medic din spital sau ambulatoriu, aceasta fiind elementul alternativ la card, care reprezinta combinatii de cifre. Pacientul poate sa vada cine i-a accesat dosarul, ora la care s-a facut acest lucru, ziua si IP-ul calculatorului de pe care s-a accesat baza de date.

Art. 270, din Legea 95/2006, precizeaza ca CNAS organizeaza si administreaza Platforma informatica din asigurarile de sanatate, care cuprinde, printre altele si dosarului electronic de sanatate al pacientului.

Sursa

 

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2018 NOUTATI

CONTRACT CADRU 2018 -2019. Anexe

CONTRACT CADRU 2018 -2019. Anexe   0

NORME  Contract-Cadru 2018.pdf   CONTRACT CADRU 2018.pdf   RECOMANDARI LA DOMICILIU   CALENDAR CONTRACTARE 2018   Anexa 2C NOTIFICARE pt concediu   Anexa 4 Concentie de inlocuire   Anexa 5 Conventie de INLOCUIRE   Anexa 13 LISTA AFECTIUNI CU PREZENTARE DIRECTA LA MEDIC SPEC [...]

Banner
Banner

Facebook

Banner

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Persoanele cu venituri din drepturi de autor sunt neasigurate la Sănătate, deşi legea spune că sunt asigurate până pe 15 iulie. CNAS ne confirmă

Persoanele cu venituri din drepturi de autor sunt neasigurate la Sănătate, deşi legea spune că sunt asigurate până pe 15 iulie. CNAS ne confirmă   0

read more
Anunţ de ultimă oră! Cardul de sănătate se schimbă

Anunţ de ultimă oră! Cardul de sănătate se schimbă   0

read more
Medicul cardiolog Dan Fărcaș începe luni greva foamei din cauza bătăii de joc la care este supus de peste 15 ani

Medicul cardiolog Dan Fărcaș începe luni greva foamei din cauza bătăii de joc la care este supus de peste 15 ani   0

read more
Răul de la rădăcină.

Răul de la rădăcină.   1

read more
CONTRACT CADRU 2018 -2019. Anexe

CONTRACT CADRU 2018 -2019. Anexe   0

read more
RECOMANDARI la DOMICILIU  CJAS Mures

RECOMANDARI la DOMICILIU CJAS Mures   1

read more
Doi medici condamnați la închisoare cu executare; se va mobiliza Borcean vizat și el de un astfel de proces?

Doi medici condamnați la închisoare cu executare; se va mobiliza Borcean vizat și el de un astfel de proces?   0

read more
ALERTA – DOCUMENTE ACTUALIZATE pentru Contractare MEDICINA de FAMILIE 2018

ALERTA – DOCUMENTE ACTUALIZATE pentru Contractare MEDICINA de FAMILIE 2018   1

read more
ASISTENTA

ASISTENTA   1

read more
Glume

Glume   0

read more

Scrisoarea adresată de ANMCS Colegiului Medicilor din România, ca reacție la recomandarea adresată de CMR colegiilor teritoriale de a nu colabora cu ANMCS la organizarea unor evenimente educaționale   0

read more
Conducerea Societății Naționale de Medicina Familiei pe o nouă traiectorie

Conducerea Societății Naționale de Medicina Familiei pe o nouă traiectorie   0

read more
”Farmaciștii online”, eliberați din arest

”Farmaciștii online”, eliberați din arest   0

read more
Ce priorități IT are CNAS pentru acest an: Extinderea Dosarului Electronic de Sănătate și informatizarea certificatelor de concediu medical şi a biletelor de trimitere

Ce priorități IT are CNAS pentru acest an: Extinderea Dosarului Electronic de Sănătate și informatizarea certificatelor de concediu medical şi a biletelor de trimitere   0

read more
CONTRACT ADITIONAL .In atentia furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale

CONTRACT ADITIONAL .In atentia furnizorilor de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale   0

read more

Norme metodologice de aplicare în anul 2018 a Contractului Cadrul pentru 2018-2019   0

read more
Beneficiile extraordinare ale orgasmului

Beneficiile extraordinare ale orgasmului   0

read more
CONTRACT-CADRU 2018-2019, ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

CONTRACT-CADRU 2018-2019, ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.   0

read more
Casele de asigurari de sanatate, obligate sa incheie contract cu medicii specialisti, in baza caruia sa elibereze certificate de concediu medical, bilete de trimitere si retete gratuite si compensate

Casele de asigurari de sanatate, obligate sa incheie contract cu medicii specialisti, in baza caruia sa elibereze certificate de concediu medical, bilete de trimitere si retete gratuite si compensate   0

read more
Hotarare de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii 2018-2019 a fost publicata in MO

Hotarare de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii 2018-2019 a fost publicata in MO   0

read more
Statul s-a răzgândit în decurs de câteva zile și a decis să îi acorde pensie de invaliditate unei femei care nu își mai poate folosi mâna după un accident de muncă, ”urmare a prezentării cazului de către mass-media”

Statul s-a răzgândit în decurs de câteva zile și a decis să îi acorde pensie de invaliditate unei femei care nu își mai poate folosi mâna după un accident de muncă, ”urmare a prezentării cazului de către mass-media”   0

read more
Colegiului Medicilor din România atrage atentia asupra ANMCS

Colegiului Medicilor din România atrage atentia asupra ANMCS   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.
adidas Yeezy 350 Boostadidas yeezy boost 350 v2jordan scarpeadidas Yeezy 350 Boostnike huarache pas chercheap basketball shoesjordan release dates 2018