Norme Coca 2023 - 2024

Primăria Beliş trebuie să construiască un garaj pentru ambulanţa care va fi alocată substaţiei SMURD ce va fi înfiinţată în comună şi, totodată, să pregătească încăperile din fostul dispensar, în care va funcţiona, temporar, această substaţie, conform unei notificări primite din partea ISU Cluj. În ceea ce priveşte oamenii, „există paramedici, pompieri, care se vor da de la substaţia de la Huedin” – a declarat, pentru Făclia, medicul şef UPU-SMURD Cluj, dr. Adela Golea, domnia sa precizînd că, în timp, vor fi formaţi şi alţi paramedici. De asemeni, a precizat că din cadrul formaţiunii Salvamont vor fi preluate acele persoane care au urmat cursul naţional de paramedic.

„Împreună cu dl col. Dorin Ungur, de la ISU Cluj, am evaluat situaţia şi posibilitatea de a realoca, temporar, pentru substaţia de la Beliş, una dintre maşinile noastre de rezervă, pînă cînd vom obţine o maşină care trebuie să fie, obligatoriu, 4×4, pentru că acolo este teren accidentat. Aparatura este de pe maşina de rezervă. Susţinerea este din partea Spitalului Judeţean cu ceea ce înseamnă materiale consumabile, medicamente şi reparaţii uzuale care vor trebui făcute la această aparatură. Va trebui să avem şi o maşină de pompieri şi, de asemeni, un echipaj de descarcerare şi de stingere a incendiilor. De ce? Pentru că în zonă este foarte multă pădure şi este risc mare de foc. La fel, riscul de accidente este mare, iar la un accident, fără descarcerare echipajul medical nu prea are ce să facă” – a declarat dr. Adela Golea.

Medicul-şef UPU-SMURD spune că un accent foarte mare trebuie pus şi pe pregătirea populaţiei „laice”, pentru că „un localnic s-ar putea să fie el, la un moment dat, cel mai aproape de un accident sau incident şi trebuie să ştie cum să acţioneze, cum să anunţe ce s-a întîmplat acolo şi cum se poate ajunge la locul accidentului, astfel încît echipajul să ştie la ce să se aştepte şi ce resurse îi trebuie”. „Este foarte important să ştie să spună ce s-a întîmplat, pentru că nu este totuna dacă ai un incident şi a picat cineva în lac, pentru că în acest caz îţi trebuie un echipaj cu scafandru, sau, să zic, un incident în urma căruia cineva este într-o prăpastie îngustă, caz în care trebuie să ai în echipaj şi pe cineva care are activitate de salvamontist. Cine anunţă trebuie să ştie să spună dacă este nevoie de salvare aeriană, eventual unde se poate ateriza. Deci, problema cea mai mare este anunţul, anunţul rapid şi foarte, foarte clar: unde s-a întîmplat, cîţi oameni sînt acolo, cu probleme, care sînt acele probleme, cum se poate ajunge la locul accidentului etc. La fel, populaţia trebuie instruită să cunoască nişte chestiuni minime, dar extrem de importante în cazurile de urgenţă, pornind de la cum să mobilizezi, cum să nu mobilizezi sau imobilizezi, pentru că altfel, din dorinţa de a face bine, poţi să faci rău” – spune dr. Golea.

Potrivit dr. Golea, ca „for metodologic de primă intenţie”, subunitatea de pompieri şi SMURD de la Beliş va depinde, la fel ca şi cea de la Aghireş, de Huedin. „Dispeceratul este comun pe judeţ şi în viitor s-ar putea să fie comun pe regiune, adică se tinde spre o coordonare integrată. Şi atunci, aşa cum s-a întîmplat în cazul accidentului aviatic, cînd au fost lîngă noi şi echipaje din Alba şi din Bihor, la un accident va merge echipajul cu medic care se află cel mai aproape” – a mai declarat dr. Adela Golea.

Subunitatea de pompieri şi SMURD care se va înfiinţa la Beliş va deservi comunele Beliş, Rîşca, Mărişel şi, parţial, Călăţele şi Mărgău. Pînă la construirea unui sediu nou, aceasta va funcţiona în clădirea fostului dispensar.

M. TRIPON

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro