A iesit scandal mare intre medicii de familie si cei de la ''Casa Nationala de Asigurari de Sanatate''.Previous Article
Cui si la ce foloseste atacul impotriva medicilor ?Next Article

Dr. Angela Mazdrag, presedintele interimar al Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie: CARDUL DE ASIGURAT trebuie sa fie distribuit de ASIGURATOR catre ASIGURAT, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Dr. Angela Mazdrag, presedintele interimar al Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie: CARDUL DE ASIGURAT trebuie sa fie distribuit de ASIGURATOR catre ASIGURAT, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti
Related Articles

Medicii de familie refuza sa se implice in distributia cardurilor de sanatate ramase nedistribuite la nivelul caselor de asigurari judetene si in actiunile de distribuire ulterioare.

A ramas mai putin de o luna pana cand, cel putin la nivel teoretic, cardul de sanatate ar trebui sa devina obligatoriu, proiectul de lege in acest sens fiind in dezbatere publica inca trei zile. Sansele ca 1 februarie sa fie data de la care folosirea cardului de sanatate sa fie obligatorie sunt insa discutabile, pentru ca desi mai e destul de putin timp pana atunci, aproximativ un milion de romani nu au intrat in posesia documentului.

CNAS a anuntat ca 95 la suta dintre cardurile de sanatate au ajuns la asigurati prin posta, insa restul de 10 la suta, reprezentand aproximativ un milion de carduri, nu au ajuns, din varii motive, la beneficiari. Sub presiunea timpului care se scurge invariabil, cardurile respective au ajuns sa constituie un nou prilej de disputa intre medicii de familie si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Mai precis, este vorba de distribuirea acestor carduri, sarcina pe care CNAS vrea sa o atribuie medicilor de familie, dar pe care acestia o refuza vehement, considerand ca o astfel de activitate nu intra in atributiile lor. Inca din prima zi lucratoare a anului 2015, intre cele doua parti a avut loc un schimb de replici prin intermediul unor comunicate de presa, insa cu toate acestea, inca nu se intrevede nicio solutie concreta pentru problema in cauza.

Prima reactie a venit din partea Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si a Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). Reprezentantii celor doua organizatii resping vehement asumarea unei astfel de sarcini, iar intr-un comunicat de presa sustin ca nu accepta sa se implice in distributia cardurilor de sanatate ramase nedistribuite la nivelul caselor de asigurari judetene si nici in actiunile de distribuire ulterioare, declarand ca aceste activitati nu intra in competenta medicilor de familie. „Asa cum am argumentat in numeroase randuri, distribuirea cardului trebuie sa fie finalizata de catre CNAS. Cardul de asigurat este proiectul acestei institutii, nu al medicilor de familie. Cardul reprezinta un document de identificare care, conform legii, poate fi eliberat titularului doar de emitent, care este CNAS. Cardul de asigurat trebuie sa fie distribuit de asigurator catre asigurat, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti. In acest sens reiteram necesitatea existentei unui contract intre asigurat si asigurator, contract care sa contina obligatiile si drepturile fiecarei parti contractuale” se arata in documentul semnat de cele doua organizatii ale medicilor de familie.

Invocand faptul ca acest card de sanatate nu este un proiect al medicilor de familie ci al CNAS si reprezinta un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent, dr. Angela Mazdrag, presedintele interimar al Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie, arata ca in acest context, cardul de asigurat trebuie sa fie distribuit de asigurator catre asigurat, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti.

Datele medicale ale pacientilor se vor afla in curand in dosarul electronic de sanatate. De aceea, consideram ca inscriptionarea cardurilor este o activitate birocratica, cronofaga si inutila. Nu vom inlocui consultatiile cu inscriptionarea cardului, asa cum am precizat de nenumarate ori ca nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, in defavoarea actului medical. Distribuirea cardului este, clar, atributia CNAS, ca si evidenta serviciilor, nu a noastra, a medicilor. Treaba noastra este sa primim pacientul si sa-i asuiguram serviciile medicale de care are nevoie, gratuit daca acesta este asigurat sau contra-cost, daca nu este asigurat” a precizat dr. Angela Mazdrag, pentru SanatateaBuzoiana.ro.

Totodata, medicul atrage atentia ca ceea ce se intampla in acest context arata ca este necesara incheierea unui contract intre asigurat si asigurator (CNAS), care sa contina obligatiile si drepturile fiecarei parti contractuale!

 

Pe banii mei, vreau contract de sănătate !

Director CNAS Ciurchea

CNAS a anuntat ca au fost deja distribuite, prin intermediul Postei Romane, 95% dintre cardurile de sanatate fara de care din acest an nu vor mai putea fi accesate servicii medicale gratuite de catre populatia Romaniei.

Presedintele CNAS a precizat, recent, ca vor fi trimise medicilor de familie cardurile ramase nedistribuite, urmand ca acestia sa le inmaneze pacientilor. „Un numar extrem de mic de carduri au ramas nedistribuite pacientilor, sub 1 milion la nivel national” a spus presedintele Casei, dr. Vasile Ciurchea, incercand sa arate ca aceasta inseamna „sub 100 de carduri care ar mai fi de distribuit, in medie, de fiecare medic de familie” si i se pare inutil ca pacientul sa mai fie pus sa mearga la casa de Asigurari de Sanatate pentru a-si ridica acest card.

Dr. Angela Marzdrag sustine insa ca distribuirea cardului de sanatate „nu este activitate medicala si nu este in concordanta cu curriculumul de pregatire in medicina familiei si, in plus, daca fie si numai 2-3 pacienti pe zi intra in cabinet pentru a solicita informatii despre card, plus distribuirea propriu-zisa, ulterior, inseamna consumarea inutila si ineficienta a timpului destinat consultatiilor si serviciilor catre paceinti”.

 

CNAS a continuat sa-si sustina pozitia si prin vocea purtatorului de cuvant al institutiei, Mihaela Tanase. Aceasta a precizat ca distribuirea cardurilor de sanatate care nu au ajuns inca la asigurati constituie „un demers in beneficiul pacientilor”, si din aceasta cauza, medicii de familie nu ar trebui sa refuze aceasta sarcina, pentru ca refuzul lor i-ar afecta pe pacienti. „Noi speram ca medicii de familie vor intelege ca acest demers este facut in folosul asiguratilor. Practic, vorbim despre un numar foarte mic de carduri care sa le revina medicilor de familie pentru a le distribui. Peste 90 la suta din carduri au fost distribuite prin servicii postale. Este o diferenta de aproximativ un milion de carduri si ar fi pacat ca oamenii sa fie pusi pe drumuri, sa mearga la casa de asigurari pentru ca mai apoi sa mearga la medicul de familie pentru un serviciu medical. Asiguratul va merge la medicul de familie sa isi ridice cardul doar cu ocazia solicitarii unui serviciu medical si nu va merge expres doar pentru a-si cere cardul. Speram ca medicii de familie sa inteleaga demersul nostru si de ce am apelat la aceasta cale pentru a distribui restul de carduri”, a mai declarat Mihaela Tanase.

Ramane de vazut cum va fi transata aceasta disputa si daca se va gasi o solutie agreata de ambele parti pentru ca cele un milion de carduri sa ajunga in cele din urma la asigurati.

 

Cititor de card

Medicii de familie spun ca nici inscriptionarea cardurilor cu datele despre grupa de sange a pacientului sau acceptul de a dona organe dupa moarte nu vor fi facute de ei, deoarece „peste doar cateva luni va intra in functiune dosarul electronic al pacientului, care va contine toate aceste date, iar in ceea ce priveste grupa de sange si RH-ul, cei mai multi pacienti nici nu stiu ce grupa sau RH au si cu atat mai putin au documente care sa sustina aceste afirmatii. In plus, la o eventuala urgenta se fac aceste analize fara indoiala, pentru ca sunt elemente de care trebuie tinut cont si pe care aceste date nu le contin”, mai arata dr. Mazdrag.

Potrivit unui proiect de lege aflat pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii, cardul de sanatate devine obligatoriu de la 1 februarie 2015.

Oficialii din Sanatate sustin ca astfel va fi imposibila prescrierea de retete false sau fara stiinta asiguratului, iar pacientii nu vor mai fi nevoiti sa obtina adeverinte de la angajatori pentru a-si dovedi calitatea de asigurat. Fara cardul de sanatate nu va putea fi deschis dosarul electronic al pacientului, care va contine toate informatiile si istoricul medical al unei persoane si care se preconizeaza ca va fi functional pana la sfarsitul acestui an.

Cardul nu este necesar la accesarea serviciilor medicale in regim de urgenta, dar este obligatoriu in toate celelalte cazuri in care pacientul interactioneaza cu medici sau spitale aflate in contract cu CNAS si nu doreste sa plateasca integral, serviciile medicale, in regim privat.

Nu sunt specificate insa in actualele acte normative, informatii despre costurile pe care asiguratul care solicita un nou card trebuie sa le suporte, nici cine, unde si cum trebuie solicitat cardul care nu a ajuns la asigurat.

Sursa

 

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

Facebook

Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“

Dr. Liviu Ojoga, Şef Secţie Ortopedie-Traumatologie SANADOR:„Pentru a evita accidentările pe pârtie, organismul trebuie pregătit pentru efort“   0

read more
Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus

Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament Covid   0

read more
Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba

Care este viitorul vaccinării anti-COVID? Valeriu Gheorghiță: Toată strategia de vaccinare, la nivel mondial, se va schimba   0

read more
Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID

Vaccinarea la copiii de 5-11 ani: Doar 4 la un milion riscă să facă miocardită după vaccin, față de 1 la 1.600 dacă face COVID   0

read more
Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%

Rafila: Numărul persoanelor internate zilnic din cauza Covid este de 200-250. Gradul de ocupare al paturilor Covid este de 16%   0

read more
Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare

Ce fac dacă am simptome de COVID? Regulile pentru pacienți se schimbă, au fost înființate centrele de evaluare   0

read more
Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni

Românii pot să-și facă doza booster la 4 luni după ce au terminat schema de vaccinare. Decizia intră în vigoare de luni   0

read more
Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare

Ciucă: Se vor înființa peste 230 de centre de diagnostic și tratament pentru infarct miocardic și accidente vasculare   0

read more
Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu

Doi compuşi din cannabis ar putea preveni infecţia cu coronavirus, potrivit unui studiu   0

read more
DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă

DOCUMENT. Restricții în Capitală, după intrarea în scenariul roșu. Masca redevine obligatorie pe stradă   0

read more
OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri

OMS: Varianta Omicron este dominantă la nivel mondial, reprezentând aproape 60% din cazuri   0

read more
Se deschid primele centre de plasmafereză
din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă

Se deschid primele centre de plasmafereză din România. Substanţa colectată va fi oferită în schimbul medicamentelor cu plasmă   0

read more
Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic

Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic   0

read more
Unii români confundă medicamentele cu suplimentele. Avertismentul specialiștilor: „Pot fi periculoase. Nu există un control real”

Unii români confundă medicamentele cu suplimentele. Avertismentul specialiștilor: „Pot fi periculoase. Nu există un control real”   0

read more
Medicii tineri din România nu se mai grăbesc să plece din țară. Explicația unui manager de spital

Medicii tineri din România nu se mai grăbesc să plece din țară. Explicația unui manager de spital   0

read more
STUDIU: Coronavirusul își pierde 90% din capacitatea de a infecta în cinci minute în aer

STUDIU: Coronavirusul își pierde 90% din capacitatea de a infecta în cinci minute în aer   0

read more
OMS: O strategie de vaccinare bazată pe boostere repetate, puţin probabil să fie adecvată

OMS: O strategie de vaccinare bazată pe boostere repetate, puţin probabil să fie adecvată   0

read more
România a atins pragul de 8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză

România a atins pragul de 8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză   0

read more
OMS: Covid-19 nu poate fi tratat deocamdată ca o boală endemică precum gripa

OMS: Covid-19 nu poate fi tratat deocamdată ca o boală endemică precum gripa   0

read more
Pfizer şi Moderna anunţă că pregătesc vaccinuri pentru varianta Omicron. Când ar putea fi gata

Pfizer şi Moderna anunţă că pregătesc vaccinuri pentru varianta Omicron. Când ar putea fi gata   0

read more
Cât durează simptomele Omicron?

Cât durează simptomele Omicron?   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.