Peste 240 de medici de familie din judeţul Hunedoara s-au aflat luni în grevă japoneză, pe lista revendicărilor formulate de aceştia fiind şi cea referitoare la alocarea unor sume suplimentare pentru asistenţa medicală primară, astfel încât acestea să ajungă la 12% din fondul de sănătate, a declarat, pentru AGERPRES, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Hunedoara, dr. Ana Chiş Şerban.

Medicii de familie din judeţul Hunedoara au decis să fie solidari cu colegii lor din spitale şi să atragă atenţia asupra finanţării deficitare a sistemului medical, dar şi în ceea ce priveşte birocratizarea ‘excesivă’ a activităţii din unităţile sanitare.

‘Nu mai poţi consulta din cauza zecilor de hârtii care trebuie făcute. Este o birocraţie excesivă’, a spus dr. Chiş Şerban.

Medicii de familie se plâng şi de funcţionarea deficitară a sistemului informatic (SIUI), despre care afirmă că se blochează de multe ori şi afectează pacienţii prin faptul că nu toate consultaţiile pot fi validate la timp, iar unii bolnavi trebuie să revină în farmacii pentru a-şi valida reţetele.

‘Sistemul pică, de regulă, vinerea. Dar şi astăzi (luni, n.r.) a picat pentru o perioadă de timp. Se spune că în sănătate s-au făcut economii prin introducerea cardului de sănătate, dar, de fapt, acestea sunt date de instabilitatea sistemului SIUI’, a arătat reprezentanta medicilor de familie din judeţul Hunedoara.

Medicii de familie sunt decişi să continue protestele, apreciind că sumele alocate pentru medicina primară sunt mai mici decât anul trecut.

 

Sursa

 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro