Norme Coca 2023 - 2024

Lipsa de conștientizare de către populație a importanței vaccinării poate transforma țara noastră în "leagănul" unor boli considerate eradicate, una dintre cele mai expansive fiind, în prezent, poliomielita.

Președintele celei de-a III-a ediții a Conferinței Naționale de Sănătate Publică, care se desfășoară la Timișoara, conf. univ. dr. Emilian-Damian Popovici, crede că una dintre principalele cauze care fac populația să evite tot mai mult vaccinarea este atât lipsa unei informări oficiale corespunzătoare a acesteia despre importanța vaccinării, dar și pentru că există o campanie de dezinformare permanentă pe internet.

Dacă până nu de mult, cu această maladie se mai confruntau câteva țări din spațiul afro-asiatic, în ultimii ani, au apărut focare și în alte zone ale Orientului Apropiat, de unde mii de persoane se refugiază în Egipt și Turcia — o destinație de vacanță aprecizată de mulți europeni — virusul fiind dus mai departe, în alte zone.

"Eu nici nu vreau să fac o prognoză despre ceea ce poate să urmeze, dar pe fondul acesta de scădere permanentă a acoperirii vaccinale pe care o remarcăm de câțiva ani, sigur că este posibil ca boli considerate, cel puțin parțial, uitate, să revină și aici nu mă refer doar la bolile stăpânite medical — începând cu difteria și terminând cu variola — ci este posibil să ne confruntăm și cu alte boli — posibil poliomielita, pentru că România, la ora actuală este pusă în același plan cu țări precum Bosnia-Herțegovina, Ucraina sau Georgia și nu este o condiție onorantă să fii pus la egalitate cu țările menționate din acest punct de vedere", a declarat joi, pentru AGERPRES, conf. univ. dr. Emilian-Damian Popovici, președintele Conferinței Naționale de Sănătate Publică, ce se desfășoară, zilele acestea, la Timișoara.

Specialistul a subliniat faptul că sănătatea publică trebuie să beneficieze de o atenție mult mai sporită din partea decidenților guvernamentali și politici, întrucât în România există o serie de maladii care o clasează pe locuri nedorit de fruntașe în UE și descoperă nivelul scăzut al standardului de viață.

"Atâta timp cât tuberculoza ne clasează pe primul loc între statele membre UE, cât cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate la femeile care se află la vârsta procreării, atâta timp cât avem o epidemie nedeclarată de hepatită C, care este o boală cu implicații serioase pentru sănătatea oamenilor și chiar pentru prognosticul lor de viață și cât ne confruntăm cu emigrarea masivă a medicilor, de numărul tot mai redus al medicilor activi din țară și al asistentelor, putem spune că avem o sumă de probleme pe care trebuie să le semnalăm politicului, pentru ca lucrurile să se schimbe cât mai repede posibil în bine, pentru sănătatea oamenilor", a detaliat conferențiarul.

De asemenea, el a subliniat problema lipsei unei informări oficiale corespunzătoare a acesteia despre importanța vaccinării.

"Scăderea aceasta continuă a vaccinării este tot mai accentuată și personal nu văd măsuri serioase care să schimbe această situație de fapt", a completat specialistul.

Peste o sută de medici din țară s-au reunit joi, la Timișoara, unde participă la cea de-a III-a ediție a Conferinței Naționale de Sănătate Publică, ce se desfășoară până vineri, aducând în discuție o serie de tematici și probleme privind sănătatea publică, într-o încercare de a găsi soluții pentru rezolvarea acestora.

AGERPRES/(A—autor: Otilia Halunga, editor: Diana Dumitru)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro