Norme Coca 2023 - 2024

Bolnavii cu afecţiuni oncologice sau cu diabet trebuie să obţină reţete şi de la medicul de familie şi de la specialist, în funcţie de gravitatea bolii şi de tratament. Însă, de multe ori medici de familie ezită să elibereze prescripţiile medicale, de teamă să nu le fie imputat costul acestora.

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, estima anul trecut deficitul din sistemul de sănătate la aproximativ 40.000 de cadre sanitare, atât medici, cât și asistente. Exodul acestora este justificat, deoarece condiţiile de muncă şi salariile sunt mult sub aşteptări. Situația nu ar fi îngrijorătoare dacă deficitul nu ar afecta specialități pe care se constată o creștere alarmantă a numărului de cazuri diagnosticate, așa cum este cazul oncologiei sau diabetologiei. Pentru majoritatea populației, care nu-și permite nici măcar un consult la medicii din sistemul privat de sănătate, cu atât mai puțin analize complexe sau tratament, este, însă, important accesul la medicii din rețeaua publică. În judeţul Constanţa, conform unei statistici elaborate de Ministerul Sănătăţii la finele anului 2014, existau şapte medici oncologi la un număr de 20.605 pacienţi cu afecţiuni oncologice. Atât numărul medicilor, cât şi cel al pacienţilor este într-o continuă dinamică, dar raportul rămâne, totuşi, foarte mic în ceea ce priveşte numărul de pacienţi care trebuie îngrijiţi de un singur medic.

Ba la medicul de familie, ba la specialist

O altă problemă a pacienţilor bolnavi de cancer sau de diabet este aceea a reţetelor, care ba trebuie eliberate de medicul de familie, ba de specialist, în funcţie de gravitatea bolii şi de tratament. „Pacienţii cu diabet zaharat tip II, care fac tratament cu antidiabetice orale, trebuie să meargă de două ori pe an la specialist şi de două ori pe an la medicul de familie, alternativ, pentru obţinerea reţetei. Cei care sunt dependenţi de insulină, îşi pot obţine prescripţia medicală numai de la medicul diabetolog. În ceea ce priveşte bolnavii cu afecţiuni oncologice, dacă trebuie să facă citostatice, primesc reţeta de la specialist, iar dacă sunt sub tratament cu morfină sau mialgin, reţeta o poate elibera şi un medic de familie, pe un formular special, de culoare galbenă, în baza unei scrisori medicale de la specialist“, ne-a declarat dr. Laura Condur, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Constanţa.

Cu toate că au acest drept, unii medici de familie ezită să elibereze reţetele, de teamă să nu le fie imputat costul acestora de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa. „În Tulcea există un singur medic oncolog. Anul trecut, când acesta a intrat în concediu, reţetele pacienţilor cu afecţiuni oncologice au fost eliberate de medicii de familie, în baza scrisorilor medicale. Toate reţetele eliberate le-au fost imputate medicilor de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Tulcea, aşa cum s-a întâmplat la noi anul acesta cu reţetele off-line neridicate. De aceea, medicii de familie de gândesc de două ori înainte de a elibera o reţetă pentru aceşti pacienţi“, a completat dr. Laura Condur.

Autor Marieta ŞTEFAN

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro