Norme Coca 2023 - 2024

Expertul onorific al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi coordonator al proiectului Dosarul Electronic de Sănătate (DES), dr. Marius Filip, a declarat joi, la Târgu Mureş, că în prezent au fost iniţializate în sistem peste 1,2 milioane de dosare electronice de sănătate.

"Sunt peste 1,2 milioane de dosare electronice deja create în sistem, iniţializate în sistem. Cuprind câteva elemente, dar care încep uşor, uşor să constituie bogăţia informatică a fiecărui dosar medical al fiecărui cetăţean al României. Dosarul este al tuturor, pentru toţi medicii, că e la stat, că e în privat".

"Iniţializarea dosarului se face cu ocazia unui prim consult. Dosarul electronic de sănătate va conţine toate informaţiile medicale care, în mod normal, sunt în fişele de observaţie, foile de observaţie şi registrele de consultaţii ale pacienţilor. Medicul consultă un pacient, introduce nişte date, iar medicul care intervine în etapele următoare va avea mai multe informaţii şi va avea posibilitatea să ia nişte decizii competente. Pacientul trebuie să fie interesat ca dosarul trebuie să fie cât mai complet... dacă nu este un interes real din ambele părţi, atunci lucrurile nu merg bine", a afirmă dr. Marius Filip, care a precizat că peste 3.900 de medici au participat la iniţializarea acestui dosar.

Coordonatorul proiectului DES a spus că, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul reţetei electronice, se doreşte ca acest sistem să fie funcţional, indiferent de situaţie, şi că România este a treia ţară din lume care are aceste dosare, fiind un model european, demn de urmat.

Dr. Marius Filip a precizat că, la fel ca orice soft dezvoltat în IT-ul medical, respectiv dosarul, cardul, prescripţia electronică, acestea sunt softuri vii şi că pe viitor se doreşte creare unor programe pentru debirocratizarea activităţii medicale. "Pornind de la cele trei softuri şi de la cerinţele medicilor şi ale pacienţilor - proprietarii datelor medicale - am continuat şi vom avea de dezvoltat softuri care vin să completeze partea birocratică a activităţii medicale. În scurt timp va fi demarată de CNAS realizarea softurilor de trimitere, concedii medicale, prescripţia legată de narcotice-stupefiante şi, de ce nu, speranţa mea este să putem să facem o debirocratizare şi să scăpăm de hârtii inclusiv la nivelul birocratic al sistemului de asigurări de sănătate, prin constituirea dosarului birocratic al pacientului. Pacientul vine cu hârtiile, sunt scanate şi sunt introdusă într-o formă electronică care poate să fie accesibilă foarte uşor tuturor din sistemul birocratic al Casei.

Să scăpăm de hârtii şi de costuri", a declarat dr. Marius Filip.

AGERPRES 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro