Norme Coca 2023 - 2024

Șeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, conf. univ. dr. Silviu Morariu, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că la nivel național 2% din populație suferă de psoriazis, însă acest procent este aproximativ, dat fiind faptul că în prezent există o subdiagnosticare a acestei boli.

Foto: (c) RADU TUTA/ AGERPRES ARHIVA

"La ora actuală se estimează că în jur de 2% din populație ar fi bolnavă de psoriazis. Ceea ce reprezintă al nivel național circa 400.000 de pacienți. Discutăm la ora actuală cu 'se pare', 'se spune", pentru că din statistici reiese și din studii reiese, nu avem o evidență riguroasă. Societatea Română de Dermatologie, care a organizat această marcare a evenimentului are în proiect, lucrăm în acest moment, un Registru Național de Psoriazis (...) Avem la ora actuală o subdiagnosticare a acestei boli la nivel național și la nivel județean, mulți dintre acești pacienți nu mai urmează tratament pentru că se știe că în această afecțiune nu se asigură vindecarea, ci doar o ameliorare a bolii. Anual, la SCJ Mureș avem 230-250 de persoane care se prezintă pentru diagnostic și tratament", a afirmat dr. Silviu Morariu.

El a spus că la nivelul Târgu Mureșului există peste 2.000 de persoane diagnosticate cu această boală, iar 8.000 sunt la nivelul județului, adică în jur de 2% din populația județului.

Dr. Morariu a arătat că, potrivit studiilor, impactul asupra calității vieții pacientului cu psoriazis este comparabil, paradoxal, cu diabetul, insuficiența cardiacă cronică și chiar cu tumorile maligne.

Specialistul a susținut că unul dintre factorii care concură la apariția psoriazisului este indubitabil stresul, dar psoriazisul generează de asemenea stres, pentru că manifestările cutanate sunt vizibile, acești pacienți au o calitate a vieții extrem de afectată, au probleme de acomodare în mediul social, profesional.

Și aceasta întrucât populația nu cunoaște foarte multe despre psoriazis și tinde să îi izoleze și nu știe faptul că psoriazisul nu este o boală contagioasă.

Dr. Silviu Morariu a susținut că afecțiunea nu poate fi prevenită și, în general, are un determinism genetic, iar din acest motiv boala poată să apară la orice vârstă.

Șeful Clinicii de Dermatologie din Târgu Mureș a spus că, în ciuda frecvenței mari a bolii, "nimeni în lume la ora actuală nu poate asigura vindecarea" și că, din acest motiv, ziua de 29 octombrie a devenit Ziua Mondială a Psoriazisului.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Ștefan Gabrea)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro