Norme Coca 2023 - 2024

Producătorii de medicamente sînt obligaţi, conform legii, să-şi actualizeze în fiecare an preţul produselor vîndute în România în funcţie de preţurile din alte 12 state UE la care se raportează România. De cele mai multe ori asta înseamnă scăderea preţurilor. Dar în ultimii cinci ani producătorii farma au ignorat legea, iar Ministerul Sănătăţii a închis ochii. Pînă acum. Potrivit hotnews.ro, la vestea că Ministerul Sănătăţii urmează să acţioneze în vederea reducerii preţurilor medicamentelor originale vîndute în România, producătorii au avut o reacţie furibundă.

Preţ adaptat

Conform ordinului 75/2009, preţul medicamentelor originale vîndute în România trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament practicat într-una dintre cele 12 ţări UE stabilite pentru comparaţie (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Polonia, Germania, Italia, Grecia etc.). Producătorii farma au obligaţia în fiecare an să transmită Ministerului Sănătăţii un nou preţ adaptat la modificările de preţuri din cele 12 state UE. De obicei, asta înseamnă un preţ mai mic decît cel avizat în anul anterior. Dar în ultimii cinci ani, majoritatea producătorilor farma activi în România (nu toţi, dar aproape toţi) nu au respectat legea. Miniştrii succesivi ai Sănătăţii, Cseke Attila, Ladislau Ritli, Vasile Cepoi şi Eugen Nicolăescu, au închis ochii şi nu au cerut socoteală companiilor farma care nu respectau legea. Pînă la începutul acestui an.

Guvernul calculează preţul medicamentelor la 4,26 lei

Conform informaţiilor publicate de hotnews.ro, Ministerul Sănătăţii a solicitat oficial tuturor producătorilor să îşi actualizeze pînă pe 10 martie 2015 toate preţurile. Majoritatea acestor preţuri vor scădea. Producătorii de medicamente (printr-un comunicat ARPIM) avertizează că „Guvernul se expune unui risc major determinat de lipsa unor medicamente critice pentru pacienţi şi, nu în ultimul rînd, la posibila retragere a operaţiunilor de business ale unor producători de medicamente“. Ministerul Sănătăţii nu a precizat oficial de ce solicitarea sa a venit cu o întîrziere de cinci ani. Producătorii susţin că preţul real al medicamentelor pe care le vînd în România este cu 29% mai mic decît cel oficial, existent pe hîrtie. Aceasta se datorează, conform comunicatului ARPIM, îngheţării ratei Euro la care Guvernul calculează preţul medicamentelor la 4,26 lei - nivelul din 2012.

România va practica printre cele mai mici preţuri din UE

Producătorii farma afirmă că, în prezent, pentru 2 din 10 pacienţi ei oferă practic gratuit tratamentul. Asta s-ar datora taxei de clawback. O altă nemulţumire este îngheţarea bugetului alocat de Guvern consumului de medicamente la nivelul din 2011. O problemă imediată creată de scăderea preţurilor medicamentelor, în viziunea producătorilor farma, va fi intensificarea comerţului paralel cu medicamente. Concret: după actualizarea din acest an, România va practica printre cele mai mici preţuri din UE. Distribuitorii vor revinde medicamentele puse de producătorii internaţionali pe piaţa românească în celelalte state UE unde preţul acestora este mai mare, obţinînd astfel cîştiguri consistente. Procedeul este legal conform legislaţiei UE. Institutul britanic NICE constata într-un raport publicat în 2012 că unele medicamente sînt mai scumpe în România decît în Marea Britanie sau SUA. Printre acestea se numără indapamid, omeprazol, simvastatin, sau peginterferon. Pentru acestea, institutul britanic recomandă reduceri de preţ de peste 75%. Autorităţile române au ignorat în ultimii patru ani aceste recomandări.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro