Norme Coca 2023 - 2024

Profesorul John Ashton, preşedintele Facultăţii de Sănătate Publică din Marea Britanie, acuză companiile farmaceutice din Vest că nu vor să facă niciun efort pentru a crea un vaccin contra virusul care până în prezent a ucis peste 700 de persoane. Ashton reclamă un "faliment moral" din partea companiilor care, în opinia lui, ar fi trebuit ca până acum să facă toate eforturile pentru a găsit o soluţie în combaterea epidemiei. Acesta este de părere că motivul pentru care nu s-a făcut niciun demers pentru găsirea unui leac este refuzul de a investi într-o boală care afectează numai persoanele din Africa, opinie pe care şi-a exprimat-o într-un editorial publicat pe The Independent.

Ashton compară lipsa unui răspuns internaţional faţă de această problemă gravă cu situaţia din urmă cu câţiva zeci de ani, atunci când virusul HIV afecta locuitorii din Africa, înainte ca boală să ajungă în SUA şi Marea Britanie, în anii '80. "În ambele cazuri, se pare că implicarea unor grupuri minoritare lipsite de putere a contribuit la răspunsuri tardive şi la un eşec în mobilizarea şi transmiterea unui răspuns din partea echipelor medicale internaţionale", scrie Ashton în The Independent.

Epidemia de Ebola a ucis până acum 729 de persoane din Liberia, Guinea, Sierra Leone şi Nigeria. Sunt cifrele furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, însă se vehiculează faptul că numărul ar putea fi mult mai mare.

Recent, autorităţile americane au decis repatrierea a doi cetăţeni americani infectaţi cu temutul virus, pe care l-au contactat din Africa. Repatrierea celor doi s-a făcut controlat, victimele virusului fiind într-o stare stabilă, însă gravă.

Scenariu sumbru. Cum ar putea ajunge Ebola în Europa

Virusul mortal ar putea ajunge în Europa prin contrabanda cu carne de maimuţă. Este scenariul sumbru lansat de jurnaliştii publicaţiei britanice Daily Mail. Aceştia au identificat o piaţă în Londra, Ridley Road Market, unde se comercializează carne provenită de la animale exotice, precum cea de maimuţă.

Comercianţii şi măcelarii care vând carcasele cu carne de maimuţă, capete de vită şi Nkwobi, un fel de mâncare tradiţional, din picioare de vită condimentate, evită să discute şi să explice provenienţa şi posibele pericole pe care produsele lor le-ar putea avea.

Se estimează că, în fiecare an, 7.500 de tone de carne intră ilegal pe teritoriul Marii Britanii, iar lumea se teme că aceasta ar putea fi infectată cu virusul Ebola. Din acest motiv, jurnaliştii britanicii nu s-au ferit să lanseze ipoteza potrivit căreia carcasele cu carne, comercializate în pieţe precum Ridley Road Market, reprezintă modul în care virusul mortal ar putea pătrunde pe teritoriul Europei.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro