Norme Coca 2023 - 2024

Andrei Constantinescu, jurnalist ploieştean

Situaţia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti a devenit cunoscută la nivel naţional în foarte scurt timp. Nu cred că mai are rost să facem o recapitulare a situaţiei precare în care se află unitatea spitalicească prahoveană. Cu toţii ştim episodul întâi cu medicul Dan Oprea şi scrisoarea buclucaşă. Cu toţii cunoaştem tevatura care s-a creat. Cu toţii poate că nu am rămas surprinşi de descoperirea sub lumina reflectoarelor a unui adevăr ce se poate regăsi în foarte multe spitale din România. Mă refer la faptul că distribuirea fondurilor şi managementul de spitale în general e ca un fel de cenuşăreasă trecută de 80 de ani. Spitalele merg prost în România, nu numai în Ploieşti, iar asta este o certitudine. Pe parcursul anilor au mai fost reînviate diverse situaţii şi de la alte unităţi de acest gen de prin toată ţara. De data asta a venit rândul Ploieştiului.

Claie peste grămadă presiunea mediatică a picat în capul managerului Strâmbeanu ca un ciocan peste o broboană de strugure. Acum se poate vedea doar o acerbă luptă pentru supravieţuire. O dată a lui Strâmbeanu pentru ca a sa carieră să nu fie foarte terfelită, deşi nu ştiu dacă mai e ceva de salvat, iar a doua oară pentru apărarea imaginii Consiliului Judeţean (CJ). CJ-ul Prahova este una dintre instituţiile de sine stătătoare care alocă bani la Spitalul Judeţean Ploieşti (SJU) pentru plătirea utilităţilor şi dotări. Cum spunea şi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, e uşor cam de râsul curcilor ca SJU să primească bani de la CJ şi să nu reuşească să îşi acopere aceste datorii din fonduri proprii. Alte spitale din ţară o fac, la Ploieşti e însă o altă situaţiune mon cher.

La mijlocul acestei săptămâni presa locală şi naţională anunţa cu surle şi trâmbiţe că Strâmbeanu va fi suspendat din funcţie până la finalizarea anchetei la SJU. Mulţi au luat-o drept ca pe o victorie împotriva sistemului de sănătate mlăştinos. Alţii au sărbătorit crezând că dacă dai jos un om, fie perioada asta şi provizorie, rezolvi problema. Situaţia nu e tocmai aşa de fapt. Peştele se împute ca de fiecare dată de la cap, iar doctorul Adrian a reuşit să Strâmbeanu suspendarea încă de pe vremea când semna contractul de management cu preşedintele CJ Prahova. Scurt pe doi, omul nu poate fi dat jos, suspendat, răstignit sau înlăturat din funcţie pentru că... aşa spune contractul. Aşa că, dintr-o simplă unduire de pix, cu o semnătură Strâmbeanu rămâne la conducerea SJU. Nu pentru totdeauna, ci doar până la 13 decembrie când îi expiră actul cu CJ-ul. Repus în funcţia de manager sigur nu va fi, dar, nu asta e important. Interesant este cât de prost este gândit la nivel local un contract cu un manager de spital, fie el SJU sau altele.

Ancheta desfăşurată de Ministerul Sănătăţii la Ploieşti va merge mai departe. Poate că Raed Arafat va mai ieşi încă o dată în faţa spitalului şi va mai declara vrute şi nevrute. Nu asta e soluţia nene! Treaba majoră e acolo sus de unde s-a declanţat controlul la SJU. La Ministerul Sănătăţii ar trebui să existe un om, fie el ministru sau secretar sau femeie de serviciu, care să vină să propună un sistem mai eficient de control şi conducere a unităţilor spitaliceşti din România. Mergând pe linia de acum pot paria că în nu foarte mult timp pe undeva prin ţară va mai apărea un Strâmbeanu la Timişoara, la Suceava, la Iaşi sau la Oradea. Nu contează musai oraşul. Contează doar că sistemul e prost gândit. Alocarea fondurilor este dizgraţios efectuată şi pacienţii tot vin cu bani de acasă pentru a-şi cumpăra medicamente.

Pe de altă parte e hilar cum unii se dau de ceasul morţii cu privire la bradul de Crăciun pe care administraţia locală a reuşit să îl cumpere anul acesta. E exact ca vorba aceea din popor: Unu’ trage ca să moară (la SJU), altu de ornamentele de Crăciun i se ....

Pomul e urât întradevăr dar haidem să prioritizăm fondurile o leacă. Pentru copacul din centru s-ar fi putut găsi ceva mai decent. Pe calea aceasta mulţumim domnului Bădescu şi Consiliului Local.  Dar totuşi, cum să emit eu pretenţii de Ooo brad frumos în centrul Ploieştiului când abia am bani să îmi cumpăr medicamente când sunt internat la SJU?

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro