Norme Coca 2023 - 2024

De când legea antifumat a intrat în vigoare, bolnavii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” sunt scoşi pe rând la fumat de către personalul medical, în afara curţii unităţii medicale. Pentru a evita aceste situaţii, dar şi creşterea agresivităţii în rândul fumătorilor, conducerea unităţii medicale a înaintat o adresă către Ministerul Sănătăţii prin care solicită o modificare a legii în concordanţă cu cea de la nivelul penitenciarelor, pentru a găsi spaţii unde să poată fuma pacienţii. „Solicităm, astfel, crearea unor spaţii suplimentare unde să poată fuma, pentru că oricum, dată fiind starea lor, ei nu se vor opri din această practică şi devin agresivi, ceea ce pune în pericol şi desfăşurarea actului medical. Momentan, aşteptăm un răspuns, să vedem dacă vom obţine avizul Comisiei de Psihiatrie”, a precizat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Mai mult, managerul unităţii susţine că 90% dintre pacienţii care suferă de schizofrenii sunt fumători, proporţiile păstrându-se atât la nivel mondial, cât şi local. „Este dificil şi pentru personalul medical, pentru că nu sunt întotdeauna oameni liberi atunci când pacientul vrea să fumeze. Şi nu este doar unul, ci sunt mai mulţi care vor, de cele mai multe ori, pe rând. Ce faci dacă în acelaşi timp ai de pus o perfuzie de exemplu, iar pacientul nu înţelege că nu se poate? Ei nu conştientizează toate aceste lucruri devin agresivi. Dacă îl laşi să fumeze şi este prins, de exemplu, este şi stupid să amendezi un schizofrenic, pentru că el nu înţelege legea”, a explicat dr. Nicoleta Cartas, medic primar psihiatru.

Probleme la „Marele Ars” de la Iaşi
Medicii specialişti se tem că dacă nu se va interveni cu o modificare asupra legii, va spori numărul de agresiuni şi de incidente la nivelul unităţii medicale. „Fiind vorba despre pacienţi cu maladii grave, care nu conştientizează ce li se întâmplă, care nu înţeleg ce înseamnă aplicarea unei legi, o văd ca o necesitate, dar şi ca o ocupaţie. Nu putem să le spunem că nu au voie sau pur şi simplu să le interzicem, pentru că riscă să se decompenseze. Pacienţii aflaţi sub supraveghere, cei schizofrenici mai ales, aproape toţi fumează”, a explicat prof. dr. Roxana Chiriţă, directorul medical. De asemenea, prin fumat, aceşti pacienţi reuşesc să şi relaţioneze sau să socializeze între ei.

Mai multă medicaţie
Medicii specialişti spun că în ultima perioadă, de la aplicarea legii, au fost nevoiţi să crească medicaţia şi să aibă mai multă vigilenţă în ceea ce priveşte pacienţii internaţi. „Este o problemă extrem de delicată şi dificilă. Pacientul schizofrenic este o persoană vulnerabilă şi nu poate respecta o lege. Nu conştientizează şi nici nu ar putea să renunţe la viciul lui, pentru că, în foarte multe cazuri, este şi singura lui plăcere, de multe ori este şi ca o activitate. Nu avem cum să abordăm altfel problema momentan, decât să acordăm mai mult medicaţie. De asemenea, este foarte probabil să apară şi incidente, femeile poate sunt mai mult gălăgioase şi mai puţin agresive, însă bărbaţii se pot bate şi pentru o ţigară, cum au şi fost mai multe cazuri”, a precizat dr. Nicoleta Cartas, medic primar psihiatru.

De asemenea, directorul medical al instituţiei, prof. dr. Roxana Chiriţă susţine că încă se caută soluţii, una dintre acestea fiind şi derularea unui program special de terapie prin intermediul cărora pacienţii să se poată lăsa treptat de viciu.
În cursul zilei de ieri, Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a precizat că în urma solicitărilor managerilor spitalelor de psihiatrie, s-a decis stabilirea unei comisii interministeriale formate din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministrului Afacerilor Interne, ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ai Ministerului Justiţiei şi Ministerului Educaţiei, în care să fie cooptaţi şi specialişti în boli psihice. Membrii comisiei vor pregăti un raport în baza căruia să se modifice legea în spitalele de psihiatrie în anumite condiţii. Mădălina OLARIU

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro