Norme Coca 2023 - 2024

Campania antivaccinare din ultimii ani, problemele de ordin administrativ şi refuzul tot mai frecvent al părinţilor de a-şi imuniza copiii au dus la explozia numărului de cazuri de rujeolă din 2016. Potrivit unor oficiali, cel mai mare focar, cel aflat la graniţa dintre Bistriţa Năsăud şi Cluj, a pornit de la copilul nevaccinat al unor imigranţi, care a ajuns în colectivitate, titrează Adevărul.

România a fost lovită de o o epidemie de rujeolă, cea mai gravă din ultimii ani, soldată cu trei decese în rândul unor bebeluşi cu vârsta sub un an. Suspiciunea de rujeolă a fost confirmată în cazul ultimului bebeluş joi, de către Institutul Cantacuzino. Grav însă e faptul că alţi 675 de copii din 23 de judeţe au fost diagnosticaţi cu aceeaşi boală în primele opt luni din an, numărul cazurilor crescând cu 92% faţă de anul 2015. De departe, cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat la graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj, oficialii din Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) suspectând că focarul din zona respectivă a pornit de la un copil al unui imigrant, care nu era vaccinat. Concret, 219 cazuri au fost înregistrate la graniţa dintre cele două judeţe, următoarele în top fiind Mureşul, cu 145 de cazuri, Aradul, cu 113 cazuri şi Timişul, cu 71 de cazuri confirmate în ultimele opt luni. Focarele nu i-au luat însă prin surprindere pe specialiştii în sănătate publică, mai ales că aceştia au atras atenţia încă de la finalul anului trecut că rata vaccinală foarte redusă, de doar 75% la nivelul României, vine cu astfel de riscuri pentru copiii neimunizaţi.

La Cluj-Napoca, în școlile de fițe din centrul orașului nu există săpun la baie, fapt ce contribuie la extinderea epidemiei mortale, pentru că elevii nu au ce se spăla pe mâini.

NapocaNews

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro