Norme Coca 2023 - 2024

Peste 100 de copii din Statele Unite s-au îmbolnăvit de rujeolă, în condiţiile în care, la nivel oficial, boala a fost declarată eradicată în urmă cu 15 ani. Răspândirea virusului în mai multe state a lansat o dezbatere naţională pe tema vaccinării copiilor, în contextul în care mulţi părinţi au refuzat imunizarea de teamă că vaccinul ar putea cauza autism.

Mai mulţi oficiali din domeniul sănătăţii şi preşedintele Barack Obama au lansat în aceste zile un apel public pentru încurajarea vaccinării copiilor, în contextul înmulţirii cazurilor de rujeolă pe teritoriul Statelor Unite. Boala, considerată a fi eradicată în SUA din 2000, a reapărut în decembrie anul trecut, în California. Focarul a fost localizat într-un parc de distracţii Disneyland.

102 de cazuri de rujeolă

Potrivit Centrului de control şi pentru prevenirea bolilor (CDC), din momentul apariţiei cazului de rujeolă în California şi până la sfârşitul lunii ianuarie au fost raportate 102 de cazuri în 14 state din SUA, cei mai mulţi pacienţii nefiind vaccinaţi.

Suntem foarte îngrijoraţi de numărul tot mai mare de persoane care ar putea fi infectate cu virusul rujeolic şi de posibilitatea unei epidemii majore în ţară", a declarat dr. Tom Frieden, directorul CDC, insistând asupra importanţei vaccinării copiilor contra acestei boli.

Reapariţia acestei infecţii virale în Statele Unite coincide cu tendinţa unor părinţi de a refuza vaccinarea copiilor lor, de teamă că vaccinul triplu (ROR - rujeolă, oreion şi rubeolă) ar fu responsabil pentru înmulţirea cazurilor de autism. Alţii refuză vaccinarea, de obicei, din motive religioase sau politice.
Controversa datează de la publicarea unui articol tendenţios în revista medicală britanică „The Lancet“ în anul 1998, care nu a fost taxat decât în 2010. Mass-media au fost criticate pentru că au contribuit la răspândirea acestei cercetări frauduloase, notează Sciences et Avenir.

Rujeola, extrem de contagioasă

Pentru că se transmite pe calea aerului, rujeola este una dintre cele mai contagioase boli infecţioase.  Ea provoacă febră şi erupţie cutanată. În unle cazuri boala poate da complicaţii severe, ducând la pneumonie, encefalită sau chiar deces. În SUA s-au înregistrat 644 de cazuri de rujeolă în 2014, un număr record din anul 2000. Au existat 173 de cazuri în 2013 şi câte aproximativ 60 de cazuri pe an în anii anteriori.

Chiar dacă mai multe studii ştiinţifice serioase au negat în mod clar existenţa vreunei legături între vaccinul ROR şi autism sau alte riscuri pentru sănătate, foarte mulţi părinţi rămân în continuare sceptici. Potrivit d.r Anne Schuchat, şeful departamentului de imunizare în cadrul CDC, în cazul a 79% din copiii nevaccinaţi, părinţii au solicitat autorităţilor să-i scutească de imunizare, pe baza convingerilor lor.

Aceasta explică de ce rata de imunizare împotriva rujeolei în Statele Unite nu mai depăşeşte 92% din populaţie. Cei mai îngrijoraţi de această răspândire rapidă a bolii sunt părinţii copiilor care, din motive medicale, nu pot fi vaccinaţi, aşa cum este cazul celor care suferă de leucemie şi care au imunitatea foarte scăzută din cauza tratamentelor. Pentru aceştia, rujeola poate fi fatală şi de aceea părinţii lor cer autorităţilor să ia măsuri împotriva familiilor care refuză fără motiv să-şi vaccineze copiii.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro