Barbu (Protectia Pacientilor): Desi apar unele dificultati, cardul este necesar pentru a se elimina fraudele anuale de 300 milioane euro din sistemPrevious Article
Maramuresul este fruntas in ceea ce priveste distributia cardurilor de sanatateNext Article

Este in interesul publicului ca pacientul sa devina client?

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Este in interesul publicului ca pacientul sa devina client?
Related Articles

Ploaia măruntă se aşternea peste oraş, ştergând contururile şi diluând culorile. Traversez atent la bălţi şi la maşini. Cotesc scurt pe lângă blocul gri cu balcoane rotunde şi iat-o în faţa mea: farmacia luminoasă, caldă şi primitoare, cu vitrine mari şi marfa la vedere. Rafturile gem de produse, care mai de care mai colorate şi mai îmbietoare. Bodyguardul mă priveşte melancolic; am noroc că nu e coadă. O domnişoară spilcuită ca o vrăbiuţă mă întâmpină cu un surâs:

– Bună ziua!

– Am de luat reţeta compensată a mamei.

– Da, sigur, imediat.

În timp ce îmi scanează reţeta mă întreabă:

– Câţi ani are mama dumneavoastră?

– 84, dar de ce întrebaţi?

– Păi la vârsta asta nu vreţi s-o ajutaţi cu nişte vitamine?

– Da, sigur, dar doctorul ei nu mi-a zis nimic.

– Ei şi dumneavoastră, nu ştiţi cum sunt doctorii…

– Nu ştiu.

– De-abia au timp să se ocupe de lucrurile grave aşa că mai uită de amănuntele care fac diferenţa. Dar o cremă de mâini nu-i luaţi? Ştiţi, la vârsta asta, pielea se usucă şi crapă.

– Cred că are una.

– Vă recomand eu una cu gălbenele, ienupăr, lanolină şi arome.

– Bine, dacă ziceţi. Dar reţeta mamei?

– Ăă… Nu avem medicamentul din prima poziţie, iar la a doua poziţie n-am decât zece tablete. O să anunţăm la sediul central şi sperăm să ne aducă.

– Când?

– Miercurea avem zi de aprovizionare.

– Bine dar azi e joi, ce face mama până miercurea viitoare?

– Dar şi dumneavoastră de ce aţi aşteptat până în ultima zi?

Ce să-i mai spun? Dau să ies când vocea ciripitoare mă ajunge din urmă:

– Alo, domnul, nu vreţi card la farmaciile noastre? E valabil în toată ţara!

   Când lanţul farmaceutic „Alfa & Omega“ a preluat farmacia din cartierul meu, părerile au fost împărţite. Bătrânii o regretau pe vechea farmacistă, care se pensionase, pentru că o considerau din familie. Tinerii se bucurau că a pătruns civilizaţia şi pe strada noastră: neoane, gresie, faianţă, plăteşti cu cardul, nu trebuie să faci conversaţie cu farmacistul despre cum se simt părinţii şi bunicii. Iată încă o dovadă că interesul public este cel mai bine servit de concurenţa capitalistă: „Clientul nostru, stăpânul nostru!“. Treptat însă, interesul public a început să se topească. Numărul parafarmaceuticelor a depăşit de departe numărul medicamentelor. Genericele le obţii mai greu decât originalele şi asta numai după ce reuşeşti să treci de barajul farmacistului, care îţi spune confidenţial că genericul e „cretă făcută la Găeşti“. Unele medicamente, cu un număr mic de cumpărători, pur şi simplu nu se mai găsesc. Chiar şi zâmbetul farmacistelor a mai pălit. Au ţintă de vânzări trimestriale şi, dacă nu o realizează, sunt penalizate. Medicamentele care expiră pe raft le sunt imputate. Ce să faci, concurenţa e dură şi se lasă cu victime. Problema e că nici la concurenţă nu e mai bine. Lanţurile de farmacii au ajuns să semene între ele, ca lanţurile de supermarketuri, doar uniformele angajaţilor diferă. Peste tot neoane, bodyguarzi şi o relaţie cu clientul cât mai „profesionistă“. Adică impersonală. Şi, bineînţeles, cardul de reducere la produse care au fost în prealabil scumpite mai mult decât reducerea de pe card.

   În piaţă, toată lumea vorbeşte de exportul paralel ca fiind cauza penuriei la unele medicamente. Preţul medicamentelor noi şi scumpe e ţinut de guvern la un nivel scăzut pentru a le face accesibile pacientului român. Marile lanţuri, în consorţii şi holdinguri cu marii importatori, achită aceste medicamente ca şi cum ar fi fost comercializate pe piaţa românească, dar de fapt le reexportă în Rusia şi lumea arabă la preţuri mult mai mari. Acesta este un efect economic pervers al unei intenţii bune. Apetitul pentru câştig al profesioniştilor în vânzări este ca apa – găseşte şi cea mai mică crăpătură legislativă prin care să se strecoare. Desigur, managerii şi proprietarii nu trebuie să privească pacientul în ochi atunci când îl păcălesc ca să-i ia banii pe un produs inutil. Farmaciştii, da!

Un simplu farmacist, proprietar al micii sale afaceri, nu face niciodată aşa ceva. În primul rând, pentru că el trăieşte din relaţia de zi cu zi cu clienţii săi şi este o persoană respectată în comunitate. În al doilea rând, volumul lui de marfă e prea mic pentru export paralel. În marile lanţuri, legătura personală dintre client şi farmacist s-a rupt iremediabil. Nu mai există clienţi individuali, ci doar mase de consumatori care sunt îndrumate să consume ce hotărăşte consiliul de administraţie. Sau, cum se spune în America, „Banii proştilor trebuie luaţi!“.

Această situaţie nu este iremediabilă şi nici specifică capitalismului. Guvernul, dacă vrea să ajute bolnavii, poate subvenţiona la pacient medicamentele scumpe şi nu să distorsioneze piaţa, ducând la export paralel. În plus, guvernul poate reglementa şi controla piaţa. Printre valorile capitalismului se numără justiţia imparţială şi libertatea de iniţiativă în condiţii egale pentru toţi. Reglementarea şi controlul, dacă sunt făcute corect, nu îngrădesc competiţia, ci hoţia. Regulile clare şi imparţiale nu sunt anticapitaliste sau anticoncurenţiale. Din contră, sunt premisa dezvoltării şi bunăstării. Concentrarea importator – lanţ de farmacii a dus la crearea unor oligopoluri periculoase, cam ca în cazul băncilor care aveau şi activităţi comerciale şi de investiţii şi de asigurări. Aţi văzut unde ne-au dus aceste consorţii bancare în 2008. În industria sănătăţii există tendinţa de a atrage şi lanţurile de policlinici şi laboratoare în aceste consorţii, cu importatorii şi lanţurile farmaceutice. Dacă lăsăm să se întâmple acest lucru, atunci pacientul nu mai are nicio şansă să beneficieze de banii sănătăţii, care în ultimă instanţă sunt banii lui. În America şi în Europa, autorităţile au spart marile bănci în bănci mai mici, specializate pe activităţi comerciale, de investiţii sau de asigurări.

Esenţa practicii medicale este consultaţia, adică „acea situaţie în care un om care este sau se crede bolnav apelează la un om în care are încredere“ (conform definiţiei British Medical Association). Ce încredere poţi să ai într-un om care are ţintă de vânzări la medicamente/analize/consultaţii? Ca medic, eşti educat să vindeci. Ca negustor, eşti educat să vinzi! Tehnicile de vânzare sunt în cel mai bun caz tehnici de persuasiune, în cel mai rău caz tehnici de înşelare. Care va mai fi temeiul relaţiei medic–pacient în absenţa încrederii?

Este în interesul publicului ca pacientul să devină client? Societatea românească va hotărî, dacă va dori, care este interesul public. Dacă nu au hotărât deja alţii în locul ei.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

STIRILE ZILEI

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)   0

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv

Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv   0

read more
Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi

Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi   0

read more
DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate

DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate   0

read more
Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen

Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen   0

read more
Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse

Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID   0

read more
Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile

Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID   0

read more
Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți

Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți   0

read more
Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%

Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%   0

read more
La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe

La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe   0

read more
Valeriu Gheorghiţă: „Din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani”

Valeriu Gheorghiţă: „Din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani”   0

read more
Valeriu Gheorgiţă spune că de săptămâna viitoare România va ajunge la 80.000 de vaccinări pe zi

Valeriu Gheorgiţă spune că de săptămâna viitoare România va ajunge la 80.000 de vaccinări pe zi   0

read more
VIDEO. DSU prezintă imagini din Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov: Din păcate, aceasta este realitatea

VIDEO. DSU prezintă imagini din Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov: Din păcate, aceasta este realitatea   0

read more
Aproape 57.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 73 de reacții adverse

Aproape 57.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 73 de reacții adverse   0

read more
Vlad Voiculescu susține că nu este de vină pentru scandalul de la Foișor. Cîțu: Fiecare pacient are legatură cu Ministerul Sănătății

Vlad Voiculescu susține că nu este de vină pentru scandalul de la Foișor. Cîțu: Fiecare pacient are legatură cu Ministerul Sănătății   0

read more
Rafila, despre obiectivul lui Cîțu: 1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați

Rafila, despre obiectivul lui Cîțu: 1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați   0

read more
Numărul de cazuri de Parkinson a explodat. Neurologii se aşteaptă la izbucnirea unei epidemii. Ce substanţă comună este de vină

Numărul de cazuri de Parkinson a explodat. Neurologii se aşteaptă la izbucnirea unei epidemii. Ce substanţă comună este de vină   0

read more
Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului Pfizer STUDIU

Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului Pfizer STUDIU   0

read more
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.