Norme Coca 2023 - 2024

În spitale, oamenii folosesc săpunuri care conţin substanţa antibacteriană triclosan, cu scopul de a reduce riscul infecţiilor severe. Dar, asta nu însemnă că noi ar trebui să folosim astfel produse de curăţare acasă, susţin autorităţile de reglementare a produselor alimentare şi a medicamentelor (FDA).

După mai bine de 40 de ani de studiu, FDA susţine că nu există dovezi care să indice că substanţele antibacteriene folosite în săpunurile obişnuite ajută la prevenirea microbilor. Din contră, mai curând, există dovezi care sugerează că acestea pot prezenta riscuri pentru sănătate. 

Autorităţile de reglementare au declarat că revizuiesc siguranţa produselor chimice precum triclosanul, după ce studii recente au sugerat că substanţa poate interfera cu nivelul hormonilor, stimulând, totodată,dezvoltarea bacteriilor rezistente la medicamente. 

Eticheta pe care scrie „antibacterian” este întâlnită pe o mare varietate de săpunuri, dar se pare că aceasta induce consumatorii în eroare, aceştia crezând că produsele în cauză îi ajută să se menţină sănătoşi.

„Din cauza expunerii mari a cumpărătorilor la aceste produse, noi, cei de la FDA, credem că ar trebui să existe beneficii clare aduse de utilizarea săpunurilor antibacteriene pentru a compensa riscurile”, a declarat reprezentantul FDA, Andrea Fischer.

Prin urmare, agenţia le acordă producătorilor aproximativ 6 luni pentru a răspunde la reglementarea planificată. Apoi, până în septembrie 2016, FDA va reanaliza situaţia şi va decide dacă produsele sunt „recunoscute ca fiind sigure şi eficiente”.

Până atunci, FDA le recomandă oamenilor să folosească săpunuri obişnuite şi să le evite pe cele etichetate drept „antibacteriene”. De asemenea, ei recomandă utilizarea unui gel dezinfectant, pe bază de alcool (care să conţină alcool cel puţin 60%) pentru curăţarea mâinilor atunci când săpunul şi apa nu sunt disponibile. 

Folosirea în exces a săpunului antibacterian poate fi comparată cu aportul nenecesar de antibiotice, indică unele studii. Aceste produse continuă să ucidă unele bacterii, dar nu pe toate, lucru care poate duce la acumularea unor superbacterii. Cu alte cuvinte, în acest proces riscăm să distrugem bacteriile bune şi să le favorizăm pe cele periculoasă.

Excesul de agenţi antibacterieni, precum tricolsanul, poate duce la perturbarea sistemului endocrin. Triclosanul este considerat a fi unul dintre cei mai frecvenţi agenţii antibacterieni sintetici utilizaţi în produse de curăţare, el fiind des identificat ca o substanţă ce afectează sistemul hormonal al individului. Specialiştii de la Societatea de Endocrinologie au catalogat triclosanul ca ingredient care alterează nivelurile de hormoni tiroidieni şi sexuali, precum testosteronul şi estrogenul. 

Reprezentanţii de la American Cleaning Institute le-au adus celor de la FDA informaţii care, spun ei, demonstrează că triclosan este în egală măsură sigur şi eficient. „Triclosanul este unul dintre cele mai revizuite şi cercetate ingrediente folosite în produsele de consum şi îngrijire a sănătăţii”, au notat aceştia.

Cu toate acestea, FDA ne avertizează să fim conştienţi de posibilele riscuri pe care le pot avea aceste produse asupra sănătăţii. Triclosanul este prezent în casele şi corpul uman, el fiind utilizat atât în săpunuri de îngrijire personală, cât şi în detergenţi de vase.

De asemenea, atunci când săpunul reacţionează cu apa care conţine clor, el poate produce un nivel periculos de cloroform, o substanţă despre care se crede că este cancerigenă. Aceste substanţe chimice care distrug microbii au fost elaborate cu decenii în urmă, înainte de a exista o legislaţie care să reglementeze utilizarea lor înainte de efectuarea unor cercetări. Acum, după patru decenii, FDA ia o măsură proactivă pentru a examina nivelul de siguranţă şi eficienţa acestor produse.

Sursa: Medical Daily descopera.ro.
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro