Norme Coca 2023 - 2024

O fi fost, sau nu, pacaleala ceea ce s-a intamplat chiar pe 1 aprilie 2011?

67 de unitati sanitare au fost inchise printr-o decizie a Guvernului, spunandu-noi-se ca a fost o treaba bine gandita si analizata, la care oameni calificati au decis cum este mai bine pentru romani. Au spus atunci ca oprirea finantarii a fost datorata ineficientei respectivelor unitati. Toate „bune si frumoase”, dar eu nu am auzit de 67 de manageri luati serios la intrebari si facuti raspunzatori pentru ceea ce au generat.

S-a asternut linistea, Guvernul fiind multumit ca economisea 175 milioane lei (?!). N-ar fi rau, la prima vedere, dar ne spune si noua cineva unde s-au dus banii acestia, daca sistemul a dus-o din ce in ce mai rau? Sau au fost directionati catre alti manageri, la alte spitale, care oricat ar fi primit tot i-ar fi matrasit?

Ni s-a spus apoi, in 2012, ca din cele 67 de spitale 21 au fost transformate  si functioneaza cu statutul de camine pentru ingrijirea batranilor. M-as fi bucurat sa vad si eu un astfel de centru la televizor, sau nu li se face reclama? Pentru ca nu ne-a aratat nimeni, pana acum, ca asa s-a intamplat. Ba, dimpotriva, am vazut in Sanatatea Buzoiana ca la Vintila-Voda, spre exemplu, caminul pentru batrani infiintat in urma desfiintarii spitalului, este in mare dificultate. Am mai fost informati ca zece au fost redeschise ca spitale, iar sapte sunt acum centre multifunctionale.

Daca facem scaderile de rigoare, rezulta ca nu s-au mai dat bani pentru 50 de spitale. Niste sume considerabile, nu?

Daca mergem mai departe cu calculele, ar fi vorba cam de a opta parte din cele 400 de unitati medicale existente la un moment dat. Ei bine, dupa ce ne obisnuiseram cu situatia si speram ca stiu alesii nostri ce fac, ni se spune, mai nou, ca „Spitalele au fost inchise numai din decizii politice si care n-au legatura cu realitatea, n-au legatura cu cetatenii, n-au legatura cu sanatatea, n-au legatura decat cu faptul ca trebuiau sa bifeze in relatia cu FMI ca au redus un numar de paturi, ca au redus un numar de finantari catre acele spitale, bolnavii nu au contat”.

Multumim frumos, ne-ati bagat cu totul in ceata!

Sau va bateti cu totii joc de noi?

Hai sa acceptam toate acestea, suntem in democratie, sunt lupte politice, doar noi le-am vrut nu, chiar daca acestea se duc pe spatele nostru. DAR. Ce ne facem cu declaratia prim-vicepresedintelui Federatiei Sanitas din care reiese ca in urma aplicarii Proiectului pilot de schimbare a statutului juridic al spitalelor mortalitatea a crescut semnificativ in zonele unde au fost inchise spitalele publice?

A crescut mortalitatea???  Si cum, chestiunea asta ramane… moarta? Mi se pare prea grav!

Inseamna ca toate cele descrise mai sus au dus la aceasta stare de lucruri. Inseamna ca asa cum ne-am debransat tot mai multi de la sistemul central de incalzire, trebuie sa ne indepartam si de un sistem de sanatate la care participam obligatoriu cu bani. Cred eu ca, daca nu ar fi fost frica de reactia populatiei, ar fi fost vandute si spitalele pe un leu, asa cum s-a intamplat cu multe obiective economice.

Poate din aceste motive sunt subfinantate multe unitati medicale… Poate suntem impinsi incet, incet, catre sistemul privat. De acord, si am mai spus acest lucru, dar nu ne mai opriti prin lege bani din pensii, salarii si din toate veniturile care misca in jurul nostru! Cum adica noi contribuim la sistem si creste mortalitatea? Ne faceti sa ne simtim vinovati ca dam prea putin?

Ce inseamna de fapt o restructurare a sistemului sanitar de care vorbeste ministrul actual?

In 2011, ministrul de atunci apela la reprofilare. Cuvinte. A adus ceva bun? Nu!

Si, ca sa dispara durerile de cap, ministrul de acum nu vrea sa mai fie moasa comunala pentru cele peste 350 de spitale, pasand totul la autoritatile locale.

Eu zic, domnilor de la Guvern, sa lasati totul pe noi. Sa decidem noi unde mergem, pe banii nostri.

Iar voi, ca intr-un stat social, sa va ingrijiti numai de sanatatea celor care au venituri prea mici, tot datorita… competentei voastre! Sau incompetentei, ar fi mai corect?

Sursa:

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro