Norme Coca 2023 - 2024

Schema de vaccinare pentru copii a fost modificata. Astfel, imunizarea celor mici se va face la 2, 4 si 11 luni precum si la 5 ani. Noua schema de vaccinare a intrat in vigoare de la data de 1 aprilie. Medicii de familie le recomanda parintilor sa nu fie impacientati deoarece modificarea schemei de imunizare nu are repercursiuni asupra organismului celor mici. 

Potrivit schemei de imunizare, primul vaccin pe care il primesc micutii este in maternitate. Atunci, serul este dat impotriva TBC-ului si Hepatitei B. In trecut, copiii erau vaccinati pe urma la 2, 4, 6 luni apoi la 1 an, patru si in clasa intai. Recent, schema de imunizare a fost insa modificata. 

“Anul acesta s-a hotarat ca la nivel de tara se va schimba aceasta schema de tratament si atunci ramane vaccinarea din cadrul maternitatii, vaccinarea la doua luni si la patru luni, la medicul de familie. Vaccinarea de sase luni va fi amanata pana la 11 luni. Vaccinarea de un an va ramane acolo unde a fost si o sa avem o vaccinare la cinci ani”, a declarat Felicia Borz, medic de familie. 

Medicii de familie le recomanda parintilor sa nu se impacienteze chiar daca acum vaccinarea este facuta pe o perioada mai lunga. 

“Nu i se intampla copilului absolut nimic. Nu sunt mai multe vaccinuri, nu sunt mai multe intepaturi doar etapizarea este alta, imparteala. Parintii trebuie sa fie linistiti, ei vor fi chemati de medicii lor de familie. Exista la noi, la nivelul cabinetelor, o catagrafie, adica o evidenta clara a copiilor. Asistenta care se ocupa stie exact cand sa invite parintii la vaccin”, a mai adaugat Felicia Borz. 

De obicei, parintii sunt sunati cu doua saptamani inainte de vaccinarea copilului pentru a fi anuntati cu privire la data cand i se va administra micutului serul de imunizare.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro