30% mai putin pentru fertilizarea in vitro din partea statului.Previous Article
Alexandra Buzoianu, purtător de cuvânt CNAS: concursul pentru functia de sef CJAS va fi organizat din nou, in minim 30 de zile.Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Frica care ne imbolnaveste

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Frica care ne imbolnaveste

Instabilitate economică, atentate, boli, sărăcie, neprevăzut. Frica de ziua de mâine guvernează viețile românilor și mai mult decât atât, îi îmbolnăvește. Astfel apare tensiunea crescută, atacul de panică, anxietatea. De altfel, depresia este numită boala secolului, iar una dintre cauze este frica.

Frica este o emoţie veche de când lumea. Dacă strămoşii noştri se temeau de întuneric şi de tunete, astăzi fricile sunt pe măsură vremurilor pe care le trăim.

Izabela Pănescu, realizator “Tinereţe fără bătrâneţe”: „Dacă e să ne luăm după studii şi sondaje, românii au multe frici: să nu rămână fără serviciu şi implicit fără bani, frica de cutremure, de atentate, de hoţi şi de criminali, de a vorbi în public, de a-şi spune părerea şi am putea continua la infinit. Practic, ajungem să ne fie frică până şi de umbra noastră. ”

Prof. univ. dr. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie, Universitatea Babeş-Bolyai: „S-ar putea ca incertitudinea asta economică să genereze anumite frici mai ales legate de viitor sau de schimbare mai frecvente decât la alte ţări sau popoare dezvoltate din punct de vedere economic în care mediul este predictibil.”

Prof. dr. Ioan Bruckner, medic primar cardiologie, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă: „Ce se întâmplă în organismul nostru este o reacţie foarte veche, o reacţie pe care o întâlnim şi în lumea animală exact la fel, animalul în clipa în care percepe ceva ,are 2 posibilităţi: să fugă sau să atace.”

Această reacţie are o explicaţie ştiinţifică. Atunci când apare o ameninţare, centrul fricii din creier, numit Amygdala, trimite stimuli către glandele suprarenale, care descarcă în corp cantităţi uriaşe de adrenalină.

Adrian Socol, psiholog: „Inima va începe să bată, să pompeze mult sânge către muşchi, vom începe să respirăm mai repede, astfel încât să avem un aport mai mare de oxigen care să fie transformat ulterior în energie.”

Frica de viaţă modernă

Reacţiile de tip „fugă” sau „luptă” sunt sănătoase, în situaţii critice. Problema apare însă în cazul fricilor moderne.

Prof. dr. Ioan Bruckner, medic primar cardiologie, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă : „Când îţi vezi şeful, poate că ai uneori o reacţie de ai vrea să fugi, dar nu ai cum să fugi, trebuie să fii drăguţ şi zâmbitor, dar asta nu înseamnă că nu îţi creşte pulsul, că nu îţi creşte tensiunea, că nu pot să apară aritmii, prin aceleaşi mecanisme de frică, de anxietate.”

Acelaşi lucru se întâmplă ori de câte ori simţim frică, fie că este reală sau doar în imaginaţia noastră.

Adrian Socol, psiholog: „Unele dintre fricile identificate la români este frică de a nu ne face de râs, de a nu fi priviţi într-un mod ciudat faţă de ceilalţi şi astfel, majoritatea oamenilor fac eforturi pentru a menţine nişte aparenţe, să nu mă fac de râs!”

Medicii atrag atenţia şi asupra fricii de halatul alb.

Prof. dr. Ioan Bruckner, medic primar cardiologie, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă : „La consultaţii dacă vezi 10 bolnavi, cel puţin 2-3 au ceva de genul asta. Destul de mulţi. ”

Izabela Pănescu, realizator “Tinereţe fără bătrâneţe”: „Există şi bolnavi care vin târziu la medic pt că le e teamă de ce o să afle?”

Prof. dr. Ioan Bruckner, medic primar cardiologie, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă : „Există şi asta e o problemă reală, mai ales la unele boli grave pentru că dacă o boală ajunge să fie dezvoltată, tratamentul e mai greu şi şansele de succes mai mici

Gabriel Tudor Bălănescu, doctor în antropologie: ”Sunt aşa multe frici că e uşor să mai pui şi o frică a războiului care e mult mai tangibilă. Bunicii noştri au trăit-o, revoluţia s-a întâmplat acum 20 de ani, oamenii mureau pe străzi, deci e uşor de construit pe ea.”

Izabela Pănescu, realizator “Tinereţe fără bătrâneţe”: „Dacă ne lăsăm pradă fricilor, care sunt consecinţele?”

Gabriel Tudor Bălănescu, doctor în antropologie: „Reversul conştiinţei de sine. Ajungi să fii într-o continuă căutare de soluţii pentru probleme care nu există. Oamenii îşi vor rezolva fricile prin achiziţii, prin manifestări ale unui control superficial, care nu rezolva în profunzime nimic.”

Adrian Socol, psiholog: „Avem de-a face cu o inhibiţie la nivelul acţiunilor, la nivelul comportamentului, persoana îi este teamă să facă anumite lucruri de teamă a ceea ce vor gândi sau vor spune ceilalţi despre el, deşi de multe ori lucrul asta chiar nu se întâmplă

Cu timpul, fricile netratate duc la boli de inima, ulcer, atacuri de panică sau depresie.

Prof. dr. Ioan Bruckner, medic primar cardiologie, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă: „Sindromul anxios este o modalitate elegantă de a spune „o frică cronică de ceva nedefinit”! Pui un termen medical că bolnavul să fie fericit că nu îi spui: BĂI, ŢI-E FRICĂ DE CEVA CE NU EXISTĂ!”

Multe dintre fricile pe care le avem ca adulţi îşi au originea în copilărie. Gaspar Gyorgy, psiholog clinician şi psihoterapeut explică originile fricii din viața de adult.

Frica de a-și asuma răspunderea, dacă nu lași copilul să facă alegeri. Când eram mici ni se spunea dacă nu ești cuminte, vine doctorul și iți face injecție! Și lucrul asta s-a întipărit undeva foarte bine și atunci când vezi monstrul în alb, iți crește tensiunea.

Exemple de expresii pe care le folosesc părinții și care ar putea rămâne întipărite în mintea copilului, iar când va fi adult să aibă niște frici din cauza asta.

Începem să învățăm frica de eșec dacă suntem criticați și pedepsiți continuu atunci când încercăm ceva nou sau diferit. Se țipă la noi și ni se spune „Nu! Pleacă de acolo ! Oprește-te! Pune jos lucru acela ! ” Pedepse fizice și dragoste neexprimată, posibilități care ne sperie și ne fac să devenim nesiguri, însoțesc adesea aceste izbucniri și critici.

Frica de eșec este motivul principal de nereușită în viața adultă. Ca urmare a criticilor distructive din copilărie, ezităm ca adulți. Ne vindem ieftin. Renunțăm chiar înainte de a încerca prima oară. În loc să ne întrebuințăm capacitățile uimitoare ale minții pentru a ne da seama cum putem obține ceea ce ne dorim, ne folosim judecata în scopul de a crea motive din cauza cărora nu putem acționa și, astfel, lucrurile pe care ni le dorim sunt posibile pentru noi.

Frica de a fi respins este învățată în copilăria timpurie ca rezultat al dezaprobării exprimate de părinții noștri de fiecare dată când facem ceva ce nu le plăcea sau pe care nu îl așteptau de la noi. Ca urmare a faptului că nu eram pe placul lor, ei deveneau furioși și nu își exprimau dragostea și aprobarea de care aveam atâta nevoie în copilărie.

Sunt părinți care iși presează copiii să facă performantță, să fie la un anumit nivel, să fie mai buni decât colegii lor. Ce frici se ascund în spatele acestor dorințe ale părinților – de altfel cu buna intenție – vor ce e mai bine pentru copilul lor, vor sa ajungă “om mare”?

E o frica de a nu fi lăsat în spate, făcut de răs, dacă nu ai un anumit tip de rezultate

Primul pas pentru a trata frica este conștientizarea ei. După care este important să o înfruntăm, spun psihologii. Multe persoane nu pot însă parcurge acest drum singuri.

Teama de a scăpa de frică

Pe parcursul vieţii, toţi oamenii se confruntă cu diferite frici sau fobii. Unele persoane însă îşi lasă viaţa ghidată de aceste probleme.

Prof. univ. dr. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie UBB: „Unii oameni interpretează situaţiile într-o manieră iraţională. Trebuie să reuşesc, trebuie să controlez situaţia, dacă nu o controlez este groaznic şi catastrofal, aceste gânduri iraţionale sunt cele care declanşează printre altele reacţiile de tip fobic.”

Cristina Zamfirache: „Nu aceea este realitatea şi tu eşti mult mai mult decât gândurile tale de frică şi să fii conştient de dorinţa ta, de ceea ce vrei.”

Cristina Zamfirache a trăit mulţi ani cu frici care nu au lăsat-o să se bucure de viaţă.

Cristina Zamfirache: „Aveam multe frici, dar nu prea ştiam eu de ele, le tot ascundeam sub diverse alte scuze sau diverse alte lucruri, însă în momentul în care am văzut că tot dădeam aşa peste piedici şi obstacole şi nu ştiam eu ce se întâmplă cu mine. Am început să văd ce este, să mă descopăr.”

 Frica din mintea noastră

Astăzi, organizează seminarii prin care îi ajută pe oameni să îşi descopere fricile personale şi să le depăşească.

„Specialiştii spun că sunt doar 4 % frici sunt reale şi 96% sunt frici imaginare!”

Monicăi Caplan îi era teamă de schimbare, aşa că a hotărât să participe la cursul susţinut de Cristina.

Monica Caplan, 47 de ani: „M-a ajutat mult! Nu a fost uşor începutul, a fost destul de greu să văd ce trebuie să schimb, a fost şi mai greu să schimb ce nu mi-a plăcut, sunt conştientă că am foarte mult de acum încolo de schimbat, nu este un lucru pe care zici că e de scurtă durată. E o chestie permanentă pe care trebuie să o faci cu tine.”

Cristina Zamfirache: „Știţi cum e, ca diferenţa dintre aş bea un pahar cu apă şi mi-e sete, vreau să beau un pahar cu apă! Cam asta este diferenţa între „aş vrea să fac ceva dar…” şi „da, acum vreau să fac ceva şi fac, pentru că vreau să fac asta”.”

Bianca Matasariu: „Lucrând cu Cristina am descoperit că multe din fricile sau gânduri, temeri, care mi-au fost induse sau pe care le-am avut după mine, nu sunt întotdeauna fondate pe ceva real. Şi atunci a fost foarte important să înţeleg că unele au o bază reală, dar altele sunt doar proiectate de mintea mea, de emoţiile pe care le simt, de lucruri pe care mi le închipui şi în ghilimele îmi place să le gândesc.”

Cu frica la psiholog

O altă modalitate prin care o persoană îşi poate învinge temerile este să apeleze la şedinţele de psihoterapie.

Adrian Socol, psiholog: „Pot să îmi depăşesc o frică doar dacă mă expun din aproape în aproape la stimulul care mă face să fiu anxios. Să zicem că îmi e frică de câini. Prima dată mă duc la un psiholog, îmi arată pe tabletă poze cu câini. După care o să merg într-un loc în care o să văd câini de la distanţă, după care o să încerc să mă apropii de unul şi mult mai târziu să interacţionez cu unul liber.”

Prof. univ. dr. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie UBB: „Prin intervenţie psihoterapeutică de tip cognitiv comportamental modificăm gândurile iraţionale prin ceea ce noi numim restructurări cognitive şi de asemenea blocăm acea condiţionare între stimul anxios şi reacţia de frică prin tehnici de expunere.”

Frica, tratată cu ajutorul terapiei virtuale

Profesorul Daniel David tratează de mai bine de 6 ani fricile românilor, cu ajutorul terapiei virtuale. După o investiţie de un milion de euro, a pus bazele uneia dintre cele mai moderne clinici de psihoterapie din lume, la Cluj.

Dana – tratarea fricii de înălţime: „Care e nivelul de anxietate ? 2 jumătate. La ce te gândeşti? Că aş putea să pic.”

Dana este studentă la psihologie şi de câţiva ani se confruntă cu teama de înălţime.

Dana Cirtiu, pacientă: „Palpitaţii, respir mai sacadat, îmi transpiră palmele şi e o senzaţie ciudată de tremur înăuntru, o senzaţie de panică destul de puternică.

Prof. univ. dr. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie UBB: „Speranţa noastră este că această tehnică de realitate virtuală va reuşi să reducă numărul şedinţelor. Chiar varianta clasică dacă o aplici corect, este foarte eficientă, doar că ai nevoie de 10-12-15 şedinţe.”

Sunt însă situaţii în care pacienţii au în acelaşi timp mai multe frici.

Prof. univ. dr. Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie UBB: „75% dintre subiecţi au mai mutle tipuri de fobii, iar numărul mediu este undeva în jur de 3, deci altfel spus, sunt mai greu de tratat când sunt cominate cu tulburări de tip depresiv, cu tulburări de personalitate sau cu alte tulburări de anxietate.”

Şi în aceste cazuri, soluţia este ca pacienţii să apeleze la specialişti.

Gaspar Gyorgy, psiholog clinician şi psihoterapeut explică în videoclipul de mai jos cât de important este să acceptăm frica și ce se întâmplă dacă nu ne tratăm fricile.

1 Comment

  1. Andreea 16:29, Mar 16, 2016

    trebuie sa invatam sa ne relaxam si sa ne auto-incurajam din mers, ca sa nu cadem prada depresiei

    problemele cotidiene sunt multe, si trebuie sa le rezolvam imediat, inainte sa se adune

    Reply to this comment

Leave Your Comment

<

*

INVATA SA TRAIESTI SANATOS

Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș

Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș   0

  A 6-a Conferință de Nutriție și Dietetică cu participare internațională: “Nutriția în relație cu sănătatea generală și orală – abordare interdisciplinară” 9-11 Mai 2019, Târgu Mureș organizată de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și [...]

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Ministerul Sănătății: Românii care se întorc în țară din zonele italiene cu coronavirus, în carantină 14 zile

Ministerul Sănătății: Românii care se întorc în țară din zonele italiene cu coronavirus, în carantină 14 zile   0

read more
Institutul Cantacuzino, mai bolnav decât pacienții. Cum arată acum fabrica de vaccinuri a României

Institutul Cantacuzino, mai bolnav decât pacienții. Cum arată acum fabrica de vaccinuri a României   0

read more
Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurg:

„Hernia de disc poate apărea şi la oameni tineri, din
cauza suprasolicitării coloanei“

Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurg: „Hernia de disc poate apărea şi la oameni tineri, din cauza suprasolicitării coloanei“   0

read more
Cum se tratează cancerul în Italia? Lucia s-a vindecat după ce i se dăduseră numai 10 la sută șanse de supraviețuire

Cum se tratează cancerul în Italia? Lucia s-a vindecat după ce i se dăduseră numai 10 la sută șanse de supraviețuire   0

read more
Atenţie la boala fumătorului! Află ce recomandă medicul!

Atenţie la boala fumătorului! Află ce recomandă medicul!   0

read more
Imagini tulburătoare: O fetiță de 5 luni s-a ales cu răni grave după ce a fost internată în spital pentru răceală

Imagini tulburătoare: O fetiță de 5 luni s-a ales cu răni grave după ce a fost internată în spital pentru răceală   0

read more
Dr. Carmen Zăpucioiu „Homeopatia tratează persoana, nu boala“

Dr. Carmen Zăpucioiu „Homeopatia tratează persoana, nu boala“   0

read more
Sfatul specialistului, nutriţionist Lorena Săroiu. Cum ne afectează zaharurile rafinate şi ce alternative avem?

Sfatul specialistului, nutriţionist Lorena Săroiu. Cum ne afectează zaharurile rafinate şi ce alternative avem?   0

read more
Ingredientul obişnuit cu puteri nebănuite în frumuseţe

Ingredientul obişnuit cu puteri nebănuite în frumuseţe   0

read more
Un ONG foarte cunoscut susține că vaccinurile „provoacă” boli. Dr. Mihai Craiu: Homeopatia este apă cu zahăr, nu tratează nimic

Un ONG foarte cunoscut susține că vaccinurile „provoacă” boli. Dr. Mihai Craiu: Homeopatia este apă cu zahăr, nu tratează nimic   0

read more
Tumorile hepatice pot fi distruse şi prin tehnici minim
invazive. Care sunt şi în ce constau aceste intervenţii

Tumorile hepatice pot fi distruse şi prin tehnici minim invazive. Care sunt şi în ce constau aceste intervenţii   0

read more
Femeile însărcinate în timpul epidemiei de gripă: prevenţie şi tratament. Medicii ne dau sfaturi importante

Femeile însărcinate în timpul epidemiei de gripă: prevenţie şi tratament. Medicii ne dau sfaturi importante   0

read more
Dr. Mihai Craiu: ”Sintagma gras şi frumos nu mai este ancorată în realitate!”

Dr. Mihai Craiu: ”Sintagma gras şi frumos nu mai este ancorată în realitate!”   0

read more
Ministrul demis al Sănătății, despre copilul care a murit după vizita la dentist: O tragedie care nu trebuie să se repete

Ministrul demis al Sănătății, despre copilul care a murit după vizita la dentist: O tragedie care nu trebuie să se repete   0

read more
Riscul pe care îl prezintă copii concepuți prin FIV. Cercetătoare: Ei necesită o îngrijire suplimentară

Riscul pe care îl prezintă copii concepuți prin FIV. Cercetătoare: Ei necesită o îngrijire suplimentară   0

read more
Copilul decedat după o vizită la dentist. Polițiștii verifică aparatul cu care s-a făcut anestezia baiatului

Copilul decedat după o vizită la dentist. Polițiștii verifică aparatul cu care s-a făcut anestezia baiatului   0

read more
Implant dentar vs. punte dentară: ce trebuie să ştii

Implant dentar vs. punte dentară: ce trebuie să ştii   0

read more
HARTĂ. Peste jumătate dintre localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici insuficienți

HARTĂ. Peste jumătate dintre localitățile din România nu au niciun medic de familie sau au medici insuficienți   0

read more
Comisia SRI din Parlament, ședință de urgență pe tema coronavirusului

Comisia SRI din Parlament, ședință de urgență pe tema coronavirusului   0

read more
Victor Costache, declaraţie controversată despre îngrijiri medicale mai bune pentru cei săraci: La oameni e ca la maşini

Victor Costache, declaraţie controversată despre îngrijiri medicale mai bune pentru cei săraci: La oameni e ca la maşini   0

read more
Cele mai frecvente mituri despre diabet, demontate

Cele mai frecvente mituri despre diabet, demontate   0

read more
Claudia Dumitru, psiholog clinician: Ştiai că durerile fizice pot fi cauzate şi de emoţii?

Claudia Dumitru, psiholog clinician: Ştiai că durerile fizice pot fi cauzate şi de emoţii?   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.