Peste 2.000 de medici şi 5.000 de asistenţi medicali ar putea intra în grevă japoneză pe data de 23 martie, aceştia fiind nemulţumiţi de salarizarea din sistemul de sănătate. „După greva japoneză vom trece la grevă de avertisment dacă presiunile pe care le vom face nu dau rezultate”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Victor Eşanu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor.
Decizia a fost luată în urma unei şedinţe la care au participat atât sindicaliştii din Camera Federativă a Medicilor cât şi cei din sindicatul Hipocrat, din care fac parte asistenţi medicali, a precizat Eşanu. „Am hotărât ca, din moment ce discuţiile cu Ministerul Sănătăţii nu au dus la niciun rezultat, este momentul să luăm atitudine. Nici acum nu avem o lege a salarizării unitare, iar promisiunea că salariile vor fi majorate cu 25% din ianuarie nu se mai află în programul de guvernare”, a declarat, pentru „Adevărul”, Victor Eşanu.
„Aşadar, am decis că vom pune presiune. Pe 23 martie vom face grevă japoneză în spitalele în care avem membri de sindicat şi, ulterior, vom stabili şi o dată la care să trecem la grevă de avertisment”, a mai spus doctorul.
Care sunt revendicările sindicaliştilor Medicul a mai arătat că are susţinerea colegilor săi din ţară pentru a pune la punct aceste acţiuni de protest. Nemulţumirile nu sunt însă legate doar de salarizare. „Sporurile sunt plătite la nivelul din 2009 şi vrem ca ele să fie majorate. Totodată, cerem plata orelor de gardă şi pe cea a orelor suplimentare”, a completat Eşanu. „Am considerat că este oportun să demarăm aceste acţiuni de protest, câtă vreme oamenii sunt nemulţumiţi, iar medicii şi asistenţii români sunt plătiţi în continuare la fel de prost.
Vrem salarii ca ale magistraţilor”, a conchis sindicalistul, care a adăugat că exodul medicilor va continua şi în acest an.