Norme Coca 2023 - 2024

Sursa alba24.ro

Guvernul vrea să înființeze centre comunitare și instituții medicale care să vină în ajutorul categoriilor vulnerabile, mai ales în zonele rurale. Legea asistenței medicale comunitare, proiect legislativ depus la Senat, prevede condițiile în care vor funcționa aceste noi structuri, în administrarea autorităților locale, dar sub controlul Ministerului Sănătății.

Potrivit documentului, noile cadre medicale, asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari, vor evalua starea de sănătate a populației vulnerabile, vor urmări medicii de familie și implementarea diferitelor programe sociale pentru aceste categorii și vor face analize și propuneri pentru eficientizarea sistemului de sănătate.

„Prezenta lege are ca scop reglementarea asistenței medicale comunitare la nivelul comunelor, orașelor, muncipiilor, sectoarelor municipiului București, precum și înființarea, organizarea și funcționarea centrelor comunitare integrate, în vederea facilitării și îmbunătățirii accesului populației și în special a grupurilor vulnerabile la servicii de sănătate, integrate la nivel comunitar cu serviciile sociale și educaționale”, prevede documentul.

Categoriile vulnerabile care vor avea de câștigat de pe urma acestor noi instituții medicale sunt familiile cu venituri sub pragul sărăciei, cu un nivele educațional scăzut, șomerii, persoane vârstnice și singure, bolnavii cronici sau persoanele cu dizabilități, copiii, gravidele, minorii din familii monoparentale și alții.

Executivul susține că salariile noilor cadre medicale, asistenți medicali și mediatori sanitari vor fi asigurate din bugetele locale, care vor fi suplimentate cu bani din bugetul ministerului Sănătății. Reprezentanții autorității locale sunt însă responsabile pentru cheltuirea banilor pentru aceste centre comunitare.

Autoritățile administrației publice locale pot contribui din surse proprii la finanțarea cheltuielilor de personal și pot angaja și alte categorii de personal care furnizează servicii medicale, sociale sau educaționale, cu asigurarea finanțării cheltuielilor acestora din surse proprii și cu încadrarea în bugetul aprobat.

De asemenea, autoritățile administrației publice locale sunt responsabile de asigurarea finanțării cheltuielilor cu bunuri și servicii necesare întreținerii și funcționării activității de asistență medicală comunitară.

Guvernul mai precizează, în expunerea actului normativ, că pentru anul 2016, fondurile aprobate pentru programele – pilot de asistență medicală comunitară sunt în valoare de 62.000.000 lei, dar nu fixează sumele necesare pentru anul viitor sau pentru următorii ani.

citeste-mai-departe

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro