Norme Coca 2023 - 2024

Autor Otilia Sandor     Sursa

Dacă la începutul anilor ’90, românii erau infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi prin acte medicale invazive, acum cei ce iau HIV au avut relaţii intime cu persoane infectate.

Tot mai mulţi cu HIV

Informaţia a fost furnizată la conferinţa de marţi, 2 august a.c., susţinută de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), în colaborare cu Spitalul Dr. Gavril Curteanu. La întâlnire au luat parte reprezentanţi ai diverselor organisme medicale şi nemedicale (secţia de infecţioase HIV, secţia de Tuberculoză de la Spitalul Municipal, Asociaţia pentru bolnavii cu scleroză în plăci, Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică Bihor etc).

Alarmant este faptul că numărul persoanelor seropozitive, adică infectate cu HIV a crescut şi în ţară şi în Bihor. În evidenţele Compartimentului de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA în România „Matei Balş”, dim Capitală, în 31 decembrie anul trecut erau înregistraţi 13.766 de români în viaţă cu HIV (dintre care 10.551 se aflau în tratament). Prin comparaţie, la finele anului 2011, erau înregistraţi cu HIV 10.903 români, din care 7.538 făceau tratament.

Grav este că, de o vreme, la încarcerarea în penitenciare nu se mai face testarea HIV.
În plus, se pare că unii români care pleacă în Occident, revin după o perioadă infectaţi cu HIV, fapt ce denotă că au avut contacte sexuale neprotejate în timpul şederii în afara ţării, cu persoane seropozitive. Spre deosebire de anii precedenţi, din rândul persoanelor seropozitive fac parte tot mai mulţi intelectuali, inclusiv doctori sau preoţi, infectaţi cel mai probabil tot prin contact sexual neprotejat.

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro