Pe baza unei statistici trimise Parlamentului la începutul acestui an de către ministrul Sănătăţii, jurnaliştii de la Rise Project au realizat un infografic cu numărul infecţiilor din spitale din toată ţara. Conform acestuia, în perioada 2010 - 2015, Iaşul este al doilea oraş cu cele mai multe infecţii declarate, după Bucureşti, într-o perioadă de cinci ani, cu aproape 10.000 de infecţii.
Astfel, în anul 2010, Bucureştiul a declarat 1.644 de infecţii, iar Iaşul 1.154, urmat de Cluj, cu 1.026. Acestea s-au menţinut într-un trend ascendent an de an, iar în 2014, spitalele din Bucureşti declarau 2.611 infecţii, Iaşul 1.738 şi Clujul 1.169. În anul 2015, conform unei statistici a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Iaşul a atins apogeul, fiind înregistrat un record al infecţiilor nosocomiale raportate, comparativ cu ultimii ani.
Astfel, în cadrul programului naţional de supraveghere şi control al infecţiilor s-au raportat 2.035 de cazuri. „În privinţa acestora, incidenţa acceptată la nivelul Uniunii Europene este între 5 şi 15%”, au precizat reprezentanţii DSP. Conform datelor centralizate şi analizate de DSP Iaşi, este cea mai ridicată valoare înregistrată în ultimii opt ani, în 2007 fiind înregistrate 2.159. Cu toate acestea, conform medicilor epidemiologi, de cele mai multe ori acesta nu este numărul real, deoarece majoritatea cazurilor de infecţii nu sunt raportate de către spitale, de teama unor sancţiuni sau pentru a nu ştirbi din reputaţia unui spital sau a medicilor.
Spitalele din Iaşi cu cele mai multe infecţii declarate
În Iaşi, unităţile sanitare cu cele mai multe infecţii intraspitaliceşti în 2015 sunt Spitalul „Sf. Spiridon”, Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu” şi Maternitatea „Cuza Vodă” . În cazul celui mai mare spital din regiunea Moldovei, Spitalul „Sf. Spiridon”, în 2015 au fost externaţi 47.936 de pacienţi, dintre care 956 au căpătat o infecţie intraspitalicească, incidenţa la 100 de persoane externate fiind de 1,99%. Al doilea spital cu cele mai multe infecţii a fost anul trecut Spitalul de Neurochirurgie, care a externat 11.451 de persoane, dintre care 126 cu infecţii. Conform statisticii, al treilea spital a fost Maternitatea „Cuza Vodă” cu 14.564 de externări şi 106 infecţii raportate. În cazul acestuia, incidenţa a fost de 0,72%.
Cele mai afectate clinici au fost cele de Chirurgie şi Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), unde se lucrează cu pacienţi aflaţi în stare gravă şi cu suprafeţe deschise. „Sunt cele mai predispuse locuri, deoarece la ATI, de exemplu, ajung cei cu afecţiunile cele mai grave, de la accidente de circulaţie până la alte cazuri greu de tratat, care prezintă o evoluţie lungă ce slăbeşte organismul, iar atunci când este afectat sistemul imunitar şi infecţiile sunt mai uşor de atins”, a precizat dr. Mihaela Prelipcean, medic epidemiolog, şef al Serviciului de Prevenire şi Control a Infecţiilor Nosocomiale de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
***
9.394
este numărul infecţiilor intraspitaliceşti pe care Iaşul le-a înregistrat în perioada 2010 - 2015
Autor Madalina Olariu