Norme Coca 2023 - 2024

Imagistica prin rezonanţă magnetică sau RMN-ul este una dintre cele mai avansate tehnici medicale, care permite vizualizarea unor imagini detaliate ale organelor. Este o investigație neinvazivă pe care o pot face și femeile însărcinate. Temerile în legătură cu substanța de contrast care se folosește uneori sunt nejustificate, spun medicii.

Rezonanța magnetică este o investigație de mare fidelitate, făcută cu un aparat performant cu ajutorul căruia putem vedea în interiorul corpului uman. Este o metodă neinvazivă, nu ne afectează corpul într-o măsură permanentă și nu sunt efecte secundare importante. Nu iradiază, este vorba despre un simplu câmp magnetic, care variază și din aceste variații computerul poate reconstrui imagini ale corpului uman prin felul în care celulele și nucleii celulelor răspund la acest câmp magnetic. De aceea și femeile însărcinate pot face asemenea investigații, bineînțeles cu niște precauții, dar oricum, la momentul 2014, după 30-40 de ani de medicină imagistică cu rezonanță magnetică, deocamdată nu există contraindicații majore, a explicat la Digi24 dr. Sorin Ghiea, medic specialist radiologie, preşedintele Societăţii de imagistică musculo-scheletală din România.

În ceea ce privește substanța de contrast și temerile care circulă în legătură cu ea, medicul a explicat că decizia de a o folosi se ia la momentul respectiv, nu putem ști dinainte dacă este sau nu nevoie de acestă substanță de contrast.

Ea ne ajută foarte mult în cazurile în care există neclarități, când anumite segmente ale corpului, cum sunt vasele, care nu se văd foarte bine fără substanță de contrast, sunt anumite cazuri în oncologie, în cazul tumorilor, în care substanța de contrast este indispensabilă, dar rezonanța magnetică oferă foarte multe informații și fără această substanță.

„Nu trebuie să ne temem. Este o substanță de contrast cu efecte adverse foarte rare, doar că este o substanță rară, necunoscută organismului – o sare a unui metal rar, cu care organismul nu s-a întâlnit până acum, de aceea trebuie precauție în cazul pacienților cu antecedente alergice, pentru că poate să creeze alergii, dar este de o raritate extremă să întâlnim așa ceva”, a spus dr. Sorin Ghiea.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro