Norme Coca 2023 - 2024

O echipă de medici specialişti din România şi Ungaria a realizat, luni, la Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş,un implant cohlear bilateral unui sugar de doar 10 luni, o operaţie în premieră în ţara noastră pentru un copil cu o vârstă atât de mică. Potrivit unui comunicat de presă, echipa de medici a fost condusă de dr. Adriana Neagoş, medic primar ORL, profesor Laszlo Rovo, de la Clinica ORL Szeged (Ungaria) şi de către membrii echipei Clinicii ORL Târgu Mureş.

"Centrul de implant cohlear din Târgu Mureş a realizat primul implant cohlear bilateral, la un copil de 10 luni, care este şi cel mai mic copil din ţară ce a fost supus unei astfel de proceduri. Este o intervenţie în premieră pentru Centrul de implant cohlear din Târgu Mureş (...) Implantarea timpurie ajută mult la integrarea în societate şi educaţia normală la grădiniţă, şcoală şi facultate, copilul surd având şanse egale cu copiii fără probleme de auz. Partea internă a implantului utilizat este ultimul tip apărut pe piaţa mondială, fiind cel mai subţire din lume, cu doar 3,9 mm grosime. Acest lucru ne avantajează mult la un copil aşa de mic, osul craniului sugarului fiind încă foarte subţire", a precizat dr. Adriana Neagoş, citată de comunicat.

Bebeluşul s-a născut cu hipoacuzie neurosenzorială bilaterală profundă şi are un frate mai mare care a suferit deja două intervenţii de implantare cohleară.

Specialiştii susţin că pentru efectuarea unor astfel de intervenţii este nevoie de o finanţare mai bună a Programului Naţional de Tratament a surdităţilor prin proteze implantabile şi că, de asemenea, screening-ul este foarte important.

Potrivit documentului, un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate, iar spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear lucrează în locul părţii afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore către creier.

"Hipoacuzia neuro-senzorială bilaterală severă sau profundă este termenul medical pentru ceea ce este cunoscut drept surditate. Dacă nervul auditiv este funcţional, dar drumul spre nerv este oprit printr-o disfuncţionalitate a urechii interne, atunci implantul cohlear vă poate ajuta să auziţi. Iată cum: Un procesor de sunet, purtat retroauricular sau pe corp, captează sunetele şi le transformă în cod digital. Procesorul de sunet are o baterie care alimentează întregul sistem. Procesorul de sunet transmite sunetul codat digital prin emiţător la implant. Implantul converteşte sunetul codat digital în impulsuri electrice şi le trimite prin filamentul electrodului, care este poziţionat în cohlee (urechea internă). Electrozii implantului stimulează nervul auditiv al cohleei, care trimite impulsurile la creier, unde sunt interpretate drept sunet", se arată în document.

Comunicatul mai subliniază că centrele în care se pot efectua intervenţii de implant cohlear din România sunt Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'M. S. Curie", Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL 'Prof. Dr. D. Hociotă", Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu" toate din Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

AGERPRES

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro