Studiile postliceale ale asistentilor medicali NU pot fi echivalate cu cele universitarePrevious Article
DE CE NU SE MARESC SALARIILE DIN SANATATE ? Rezultatul ultimei greve din sanatate 5 % din decembrie si inca 5% la anul.Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Imprumuturi pe numele pacientilor! Va puteti imagina asa ceva? Se intampla intr-un spital din Romania

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Imprumuturi pe numele pacientilor! Va puteti imagina asa ceva?  Se intampla intr-un spital din Romania

Asistentei Corina Donescu i s-a desfacut contractul de munca, iar celorlalti doi angajati implicati in scandal le-au fost diminuate salariile pe o perioada de trei luni. Sanitas si OAMGMR considera ca sanctiunile au fost prea dure in cazul fostului vicelider sindical.

 

ambulanta spital

In timp ce anchetatorii continua cercetarile in cazul escrocheriei in urma careia, pe numele mai multor pacienti internati la Spitalul Judetean Buzau, unii decedati ulterior, au fost obtinute credite fara stirea acestora, Comisia de Disciplina intrunita la nivelul unitarii medicale a finalizat ancheta. In urma concluziilor, managerul spitalului a dispus masurile disciplinare ce se vor aplica in cazul celor trei angajati implicati in aceasta „afacere”.

Este vorba despre asistenta Corina Donescu, care avea totodata si calitatea de vicelider al filialei Buzau a Sanitas so primvicepresedinte al Confederatiei CNSLR Fratia, asistentul medical Vasilica Catargiu si infirmiera Claudia Ispas, toti trei desfasurandu-si activitatea in cadrul sectiei UPU a Spitalului Judetean Buzau.

In cursul lunii mai, acestia s-au aflat in centrul unui scandal penal, dupa ce a iesit la iveala faptul ca faceau parte dintr-o retea care obtinea ilegal credite, folosindu-se de datele altor persoane, fara incuviintarea acestora. Conform anchetatorilor, cei trei angajati ai spitalului aveau rolul de a obtine date cu caracter personal din fisele medicale ale pacientilor care ajungeau la UPU, date care erau ulterior transmise unui intermediar, iar acesta, la randul sau, le furniza angajatelor unei institutii de creditare, care aprobau imprumuturi pe baza lor.

 

Corina Donescu - Triaj UPU

Dupa cum s-a dovedit ulterior si dupa cum au declarat si cei trei angajati in fata Comisiei de Cercetare intrunita la nivelul unitatii medicale, cel mai mare grad de implicare il avea asistenta Corina Donescu. Aceasta a si fost retinuta pentru 24 de ore in momentul inceperii anchetei, ulterior instanta hotarand in cazul sau cercetarea sub control judiciar, ceilalti doi angajati ai spitalului fiind cercetati in libertate.

Potrivit cercetarilor administrative de la nivelul unitatii medicale, Corina Donescu era cea care procura datele pacientilor, atragandu-i in afacere si peceilalti doi colegi, fara ca acestia sa stie exact despre ce era vorba. Astfel, asistentului Vasilica CatargiuCorina Donescu i-a solicitat sa-i permita sa primeasca pe cardul sau niste bani pe care-i avea de primit de la o terta persoana si pe care nu-i poate primi personal, contul sau fiind blocat din cauza unei datorii. Se pare insa ca nu i-a spus acestuia ca banii respectivi proveneau din creditele obtinute ilegal. La fel a procedat si in cazul infirmierei Claudia Ispas, pe care a rugat-o sa deschida un cont pe numele ei, intrucat contul sau este blocat si trebuie sa primeasca o suma mare de bani. La fel, contul respectiv a fost folosit pentru depozitarea creditelor obtinute ilegal, cei doi colegi ai asistentei primind anumite sume, drept multumire pentru „serviciile” lor.

 

Dr. Cosmin Ursachescu, manager SJU Buzau

Tinand cont de toate aceste aspecte, Comisia de Cercetare de la nivelul spitalului a intocmit un raport detaliat, pe baza caruia managerul unitatii medicale a dispus sanctiunile ce vor fi aplicate in cazul celor trei angajati. Cea mai drastica masura a fost luata, cum era si firesc, in cazul asistentei Corina Donescu. Managerul Cosmin Ursachescu a dispus in cazul acesteia desfacerea disciplinara a contractului de munca, avand in vedere gravitatea faptelor si faptul ca aceasta a fost principala vinovata. In cazul celorlalti doi angajati, conducerea spitalului a decis diminuarea cu 10 la suta a salariului pe o perioada de trei luni, acesita pastrandu-si in continuare locul de munca.

In plus, asupra celor trei mai apasa raspunderea penala, acestia fiind in continuare cercetati si riscand chiar condamnari la inchisoare pentru faptele lor, asa cum este si angajatul institutiei financiare care facea parte din aceeasi retea si care intermedia creditele.

 

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Liderul Sanitas, Mariana Munteanu, apreciaza insa ca in cazul Corinei Donescu masura de desfacere a contractului de munca este „mult prea drastica” si ca se putea gasi o solutie prin care sa fie determinata sa-si inteleaga greseala si sa n-o mai repete, fara a i se desface contractul de munca.

Cred ca masura desfacerii contractului de munca in cazul Corinei Doenscu este mult prea dura. A lasa un om in situatia ei fara un loc de munca nu va ajuta nici unitatea medicala, nici pe acesta, sa rezolve problema. In plus, cred ca era corect sa se astepte concluziile organelor de ancheta. Intre timp, putea fi transferata intr-un alt loc de munca unde sa nu mai aiba acces la datele pacientilor si putea fi sanctionata cu o diminuare consistenta a salariului sau se puteau lua alte masuri administrative. Mai mult decat atat, consider ca atat Comisia de Diciplina care a propus desfacerea contractului de munca, cat si conducerea spitalului trebuiau sa ceara si o parere din partea forului profesional al asistentilor medicali, ceea ce nu s-a intamplat”, a declarat Mariana Munteanu, presedinta Sanitas Buzau, tinand sa mentioneze ca „asta nu inseamna ca luam apararea unor colegi care s-au pretat la astfel de fapte reprobabile si au facut de rusine profesia de asistent medical, ci doar consideram ca existau alte solutii de indreptare, asa cum s-a intamplat si in cazuri de malpraxis, cand nu s-a recurs la masura radicala”.

 

Elena Comanescu- OAMGMAMR Buzau

De aceeasi parere este si presedinta OAMGMAMR – forul profesional al asistentilor medicali, Elena Comanescu, aceasta apreciind ca trebuia in primul rand sa se astepte pana la finalizarea anchetei de catre organele de cercetare si, eventual, pana la o decizie a instantei care sa confirme vinovatia Corinei Donescu.

Comisia de Etica a OAMGMAMR s-a intrunit si la noi, dar nu a luat inca nicio decizie in acest caz. Am solicitat atat organelor de ancheta, cat si conducerii Spitalului Judetean, unde s-au intamplat aceste nefericite  evenimente, concluziile trase in urma desfasurarii cercetarilor. Din punct de vedere profesional, nu cred ca se pune problema suspendarii dreptului de practica, o sanctiune mai putin drastica, asa cum  cred ca se putea lua si la nivelul spitalului, credem ca va fi suficienta pentru ca vinovatii sa se invete minte pentru toata viata sa nu mai comita astfel de ilegalitati. Alte masuri sunt de competenta justitiei, asa ca nu ne pronuntam. Noi vom solicita, in orice caz, si parerea Comisiei Superioare de Etica, inainte de a lua o masura de sancionare profesionala a celor implicati”, a precizat presedinta Ordinului Asistentilor, Elena Comanescu.

Atat liderul Sanitas cat si al OAMGMAMR admit, insa, ca ceea ce s-a intamplat a adus grave prejudicii de imagine atat celor doua organizatii cat si profesiei de asistent medical.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

PERICOL IMPOTRIVA SANATATII MEDICINEI

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Organismul luptă cu celulele canceroase din interiorul tumorilor, ceea ce explică de ce imunoterapia e eficientă la unii pacienţi

Organismul luptă cu celulele canceroase din interiorul tumorilor, ceea ce explică de ce imunoterapia e eficientă la unii pacienţi   0

read more
O tânără însărcinată în nouă luni a murit, după ce a plecat de la spital unde i s-a spus că are „o stare bună”

O tânără însărcinată în nouă luni a murit, după ce a plecat de la spital unde i s-a spus că are „o stare bună”   0

read more
Încă un medic fals în România, descoperit de o echipă Digi24. Bărbatul este de fapt un programator IT

Încă un medic fals în România, descoperit de o echipă Digi24. Bărbatul este de fapt un programator IT   0

read more
Ministerul Sănătăţii s-a sesizat după ancheta Digi24 şi a cerut controale privind medicul fals, care era, de fapt, programator IT

Ministerul Sănătăţii s-a sesizat după ancheta Digi24 şi a cerut controale privind medicul fals, care era, de fapt, programator IT   0

read more
Virusul misterios din China pune autoritățile din România în alertă. Cât de mare este pericolul?

Virusul misterios din China pune autoritățile din România în alertă. Cât de mare este pericolul?   0

read more
Gestul impresionant prin care o familie îndoliată a salvat viața a 5 oameni

Gestul impresionant prin care o familie îndoliată a salvat viața a 5 oameni   0

read more
Amenzi de 63.000 de lei după ce pereții de la Spitalul Bagdasar-Arseni au fost spălați cu un mop murdar

Amenzi de 63.000 de lei după ce pereții de la Spitalul Bagdasar-Arseni au fost spălați cu un mop murdar   0

read more
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci ghimbir în fiecare zi?

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci ghimbir în fiecare zi?   0

read more
Atenţie la gripă! Ce putem face pentru a ne proteja?

Atenţie la gripă! Ce putem face pentru a ne proteja?   0

read more
Adevărul Live de la 14.00: De ce apare şi cum se tratează tiroidita
autoimună

Adevărul Live de la 14.00: De ce apare şi cum se tratează tiroidita autoimună   0

read more
Anchetă de amploare la Arad, unde zeci de copii s-au intoxicat după deratizarea din şcoală. Ministru: Nimeni nu şi-a făcut treaba

Anchetă de amploare la Arad, unde zeci de copii s-au intoxicat după deratizarea din şcoală. Ministru: Nimeni nu şi-a făcut treaba   0

read more
Menţine-ţi vitalitatea. Care sunt vitaminele de care ai nevoie pe măsură ce înaintezi în vârstă?

Menţine-ţi vitalitatea. Care sunt vitaminele de care ai nevoie pe măsură ce înaintezi în vârstă?   0

read more
Cristina Ţopescu, găsită moartă în casă. Suferea de ani buni de depresie. Totul despre această boală

Cristina Ţopescu, găsită moartă în casă. Suferea de ani buni de depresie. Totul despre această boală   0

read more
Ce teste medicale
sunt indicate în 2020, în funcţie de gen şi vârstă

Ce teste medicale sunt indicate în 2020, în funcţie de gen şi vârstă   0

read more
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni, despre pereţii spălaţi cu mopul: Scuze că e gri, am şi eu acasă, nu iese la spălat

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni, despre pereţii spălaţi cu mopul: Scuze că e gri, am şi eu acasă, nu iese la spălat   0

read more
Anomalia sistemul sanitar din România: Medicii care vânează pacienți și cei care nu au activitate, dar primesc același salariu

Anomalia sistemul sanitar din România: Medicii care vânează pacienți și cei care nu au activitate, dar primesc același salariu   0

read more
CTP: Beuran și-a pus rezidenții „să-și facă bisturiul”. Nu a venit să o salveze pe pacienta care a luat foc, ci să salveze situația

CTP: Beuran și-a pus rezidenții „să-și facă bisturiul”. Nu a venit să o salveze pe pacienta care a luat foc, ci să salveze situația   0

read more
Imagini înfiorătoare cu pacienţi din România. Bolnavi tratați cu resturi de mâncare

Imagini înfiorătoare cu pacienţi din România. Bolnavi tratați cu resturi de mâncare   0

read more
Boala Lyme –
cauze, simptome, tratament. Tot ce trebuie să ştii despre boala de care suferă
Justin Bieber

Boala Lyme – cauze, simptome, tratament. Tot ce trebuie să ştii despre boala de care suferă Justin Bieber   0

read more
„O scădere cu 5 % a greutăţii unui
bolnav de cancer poate prezice o durată de supravieţuire mai mică“. Importanţa
nutriţiei în oncologie

„O scădere cu 5 % a greutăţii unui bolnav de cancer poate prezice o durată de supravieţuire mai mică“. Importanţa nutriţiei în oncologie   0

read more
Primele imagini cu medicii și pacienta de la Floreasca, după ce femeia a fost arsă pe masa de operație

Primele imagini cu medicii și pacienta de la Floreasca, după ce femeia a fost arsă pe masa de operație   0

read more
Vasile Cepoi, reacție la regulamentul spitalelor din subordinea PMB: Nu poţi să interzici unei persoane să vorbească cu presa

Vasile Cepoi, reacție la regulamentul spitalelor din subordinea PMB: Nu poţi să interzici unei persoane să vorbească cu presa   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.