Studiile postliceale ale asistentilor medicali NU pot fi echivalate cu cele universitarePrevious Article
DE CE NU SE MARESC SALARIILE DIN SANATATE ? Rezultatul ultimei greve din sanatate 5 % din decembrie si inca 5% la anul.Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Imprumuturi pe numele pacientilor! Va puteti imagina asa ceva? Se intampla intr-un spital din Romania

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Imprumuturi pe numele pacientilor! Va puteti imagina asa ceva?  Se intampla intr-un spital din Romania

Asistentei Corina Donescu i s-a desfacut contractul de munca, iar celorlalti doi angajati implicati in scandal le-au fost diminuate salariile pe o perioada de trei luni. Sanitas si OAMGMR considera ca sanctiunile au fost prea dure in cazul fostului vicelider sindical.

 

ambulanta spital

In timp ce anchetatorii continua cercetarile in cazul escrocheriei in urma careia, pe numele mai multor pacienti internati la Spitalul Judetean Buzau, unii decedati ulterior, au fost obtinute credite fara stirea acestora, Comisia de Disciplina intrunita la nivelul unitarii medicale a finalizat ancheta. In urma concluziilor, managerul spitalului a dispus masurile disciplinare ce se vor aplica in cazul celor trei angajati implicati in aceasta „afacere”.

Este vorba despre asistenta Corina Donescu, care avea totodata si calitatea de vicelider al filialei Buzau a Sanitas so primvicepresedinte al Confederatiei CNSLR Fratia, asistentul medical Vasilica Catargiu si infirmiera Claudia Ispas, toti trei desfasurandu-si activitatea in cadrul sectiei UPU a Spitalului Judetean Buzau.

In cursul lunii mai, acestia s-au aflat in centrul unui scandal penal, dupa ce a iesit la iveala faptul ca faceau parte dintr-o retea care obtinea ilegal credite, folosindu-se de datele altor persoane, fara incuviintarea acestora. Conform anchetatorilor, cei trei angajati ai spitalului aveau rolul de a obtine date cu caracter personal din fisele medicale ale pacientilor care ajungeau la UPU, date care erau ulterior transmise unui intermediar, iar acesta, la randul sau, le furniza angajatelor unei institutii de creditare, care aprobau imprumuturi pe baza lor.

 

Corina Donescu - Triaj UPU

Dupa cum s-a dovedit ulterior si dupa cum au declarat si cei trei angajati in fata Comisiei de Cercetare intrunita la nivelul unitatii medicale, cel mai mare grad de implicare il avea asistenta Corina Donescu. Aceasta a si fost retinuta pentru 24 de ore in momentul inceperii anchetei, ulterior instanta hotarand in cazul sau cercetarea sub control judiciar, ceilalti doi angajati ai spitalului fiind cercetati in libertate.

Potrivit cercetarilor administrative de la nivelul unitatii medicale, Corina Donescu era cea care procura datele pacientilor, atragandu-i in afacere si peceilalti doi colegi, fara ca acestia sa stie exact despre ce era vorba. Astfel, asistentului Vasilica CatargiuCorina Donescu i-a solicitat sa-i permita sa primeasca pe cardul sau niste bani pe care-i avea de primit de la o terta persoana si pe care nu-i poate primi personal, contul sau fiind blocat din cauza unei datorii. Se pare insa ca nu i-a spus acestuia ca banii respectivi proveneau din creditele obtinute ilegal. La fel a procedat si in cazul infirmierei Claudia Ispas, pe care a rugat-o sa deschida un cont pe numele ei, intrucat contul sau este blocat si trebuie sa primeasca o suma mare de bani. La fel, contul respectiv a fost folosit pentru depozitarea creditelor obtinute ilegal, cei doi colegi ai asistentei primind anumite sume, drept multumire pentru „serviciile” lor.

 

Dr. Cosmin Ursachescu, manager SJU Buzau

Tinand cont de toate aceste aspecte, Comisia de Cercetare de la nivelul spitalului a intocmit un raport detaliat, pe baza caruia managerul unitatii medicale a dispus sanctiunile ce vor fi aplicate in cazul celor trei angajati. Cea mai drastica masura a fost luata, cum era si firesc, in cazul asistentei Corina Donescu. Managerul Cosmin Ursachescu a dispus in cazul acesteia desfacerea disciplinara a contractului de munca, avand in vedere gravitatea faptelor si faptul ca aceasta a fost principala vinovata. In cazul celorlalti doi angajati, conducerea spitalului a decis diminuarea cu 10 la suta a salariului pe o perioada de trei luni, acesita pastrandu-si in continuare locul de munca.

In plus, asupra celor trei mai apasa raspunderea penala, acestia fiind in continuare cercetati si riscand chiar condamnari la inchisoare pentru faptele lor, asa cum este si angajatul institutiei financiare care facea parte din aceeasi retea si care intermedia creditele.

 

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Liderul Sanitas, Mariana Munteanu, apreciaza insa ca in cazul Corinei Donescu masura de desfacere a contractului de munca este „mult prea drastica” si ca se putea gasi o solutie prin care sa fie determinata sa-si inteleaga greseala si sa n-o mai repete, fara a i se desface contractul de munca.

Cred ca masura desfacerii contractului de munca in cazul Corinei Doenscu este mult prea dura. A lasa un om in situatia ei fara un loc de munca nu va ajuta nici unitatea medicala, nici pe acesta, sa rezolve problema. In plus, cred ca era corect sa se astepte concluziile organelor de ancheta. Intre timp, putea fi transferata intr-un alt loc de munca unde sa nu mai aiba acces la datele pacientilor si putea fi sanctionata cu o diminuare consistenta a salariului sau se puteau lua alte masuri administrative. Mai mult decat atat, consider ca atat Comisia de Diciplina care a propus desfacerea contractului de munca, cat si conducerea spitalului trebuiau sa ceara si o parere din partea forului profesional al asistentilor medicali, ceea ce nu s-a intamplat”, a declarat Mariana Munteanu, presedinta Sanitas Buzau, tinand sa mentioneze ca „asta nu inseamna ca luam apararea unor colegi care s-au pretat la astfel de fapte reprobabile si au facut de rusine profesia de asistent medical, ci doar consideram ca existau alte solutii de indreptare, asa cum s-a intamplat si in cazuri de malpraxis, cand nu s-a recurs la masura radicala”.

 

Elena Comanescu- OAMGMAMR Buzau

De aceeasi parere este si presedinta OAMGMAMR – forul profesional al asistentilor medicali, Elena Comanescu, aceasta apreciind ca trebuia in primul rand sa se astepte pana la finalizarea anchetei de catre organele de cercetare si, eventual, pana la o decizie a instantei care sa confirme vinovatia Corinei Donescu.

Comisia de Etica a OAMGMAMR s-a intrunit si la noi, dar nu a luat inca nicio decizie in acest caz. Am solicitat atat organelor de ancheta, cat si conducerii Spitalului Judetean, unde s-au intamplat aceste nefericite  evenimente, concluziile trase in urma desfasurarii cercetarilor. Din punct de vedere profesional, nu cred ca se pune problema suspendarii dreptului de practica, o sanctiune mai putin drastica, asa cum  cred ca se putea lua si la nivelul spitalului, credem ca va fi suficienta pentru ca vinovatii sa se invete minte pentru toata viata sa nu mai comita astfel de ilegalitati. Alte masuri sunt de competenta justitiei, asa ca nu ne pronuntam. Noi vom solicita, in orice caz, si parerea Comisiei Superioare de Etica, inainte de a lua o masura de sancionare profesionala a celor implicati”, a precizat presedinta Ordinului Asistentilor, Elena Comanescu.

Atat liderul Sanitas cat si al OAMGMAMR admit, insa, ca ceea ce s-a intamplat a adus grave prejudicii de imagine atat celor doua organizatii cat si profesiei de asistent medical.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

PERICOL IMPOTRIVA SANATATII MEDICINEI

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Secretar de stat: Autorităţile italiene consideră severe măsurile privind persoanele care vin din Italia și cer să nu le extindem

Secretar de stat: Autorităţile italiene consideră severe măsurile privind persoanele care vin din Italia și cer să nu le extindem   0

read more
„Celebra şi de speriat puncţie sinusală nu prea se
mai foloseşte“. Cum se tratează corect sinuzita

„Celebra şi de speriat puncţie sinusală nu prea se mai foloseşte“. Cum se tratează corect sinuzita   0

read more
Traseul primului român infectat cu coronavirus trebuie refăcut. Ancheta epidemiologică în județul Gorj se reia de la zero

Traseul primului român infectat cu coronavirus trebuie refăcut. Ancheta epidemiologică în județul Gorj se reia de la zero   0

read more
Probe trimise pe pile și relații politice, pentru a fi testate pentru noul coronavirus, la „Matei Balș”

Probe trimise pe pile și relații politice, pentru a fi testate pentru noul coronavirus, la „Matei Balș”   0

read more
Medic: Donarea de sânge scade riscul de infarct şi accident vascular cerebral

Medic: Donarea de sânge scade riscul de infarct şi accident vascular cerebral   0

read more
Dosar penal pentru fosta şefă a DSP Gorj. Este acuzată că a transmis la minister date false despre coronavirus

Dosar penal pentru fosta şefă a DSP Gorj. Este acuzată că a transmis la minister date false despre coronavirus   0

read more
Reacția lui Arafat după ce un echipaj de ambulanță de la Gorj a refuzat să transporte epidemiologi la un suspect de coronavirus

Reacția lui Arafat după ce un echipaj de ambulanță de la Gorj a refuzat să transporte epidemiologi la un suspect de coronavirus   0

read more
EXPLICAŢII. Procedura pas cu pas pentru eliberarea concediului medical pentru salariaţii în carantină. Medic: E cât se poate de simplă

EXPLICAŢII. Procedura pas cu pas pentru eliberarea concediului medical pentru salariaţii în carantină. Medic: E cât se poate de simplă   0

read more
Prof.dr. Codruţ Sarafoleanu:„În ultimii cinci
ani, s-a dublat numărul cazurilor de cancer“

Prof.dr. Codruţ Sarafoleanu:„În ultimii cinci ani, s-a dublat numărul cazurilor de cancer“   0

read more
Victor Costache: Între 82 și 85 la sută dintre cazurile de infecții cu coronavirus au o formă ușoară spre moderată

Victor Costache: Între 82 și 85 la sută dintre cazurile de infecții cu coronavirus au o formă ușoară spre moderată   0

read more
Un nou caz suspect de coronavirus. O tânără din Timișoara, plasată în carantină

Un nou caz suspect de coronavirus. O tânără din Timișoara, plasată în carantină   0

read more
Vrei să înveţe mai bine la şcoală? Iată cum îl motivezi!

Vrei să înveţe mai bine la şcoală? Iată cum îl motivezi!   0

read more
Cum se acordă concediul medical şi indemnizaţia pentru carantină în caz de coronavirus?

Cum se acordă concediul medical şi indemnizaţia pentru carantină în caz de coronavirus?   0

read more
Conferința regională a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ediția Târgu Mureș . 6 CREDITE EMC

Conferința regională a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ediția Târgu Mureș . 6 CREDITE EMC   0

read more
Raed Arafat: Nu toate persoanele care au călătorit în străinătate și sunt puțin răcite au coronavirus

Raed Arafat: Nu toate persoanele care au călătorit în străinătate și sunt puțin răcite au coronavirus   0

read more

COMUNICAT – Reglementări privind acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină   0

read more
47 de persoane au murit din cauza gripei, anunţă Institutul de Sănătate Publică

47 de persoane au murit din cauza gripei, anunţă Institutul de Sănătate Publică   0

read more
Consilier prezidenţial: Avem de-a face cu o viroză respiratorie. Nu trebuie să ne speriem de epidemie. Să evităm ştirile false!

Consilier prezidenţial: Avem de-a face cu o viroză respiratorie. Nu trebuie să ne speriem de epidemie. Să evităm ştirile false!   0

read more
CDC: Tipurile de barbă care fac inutilă purtarea măştii de protecţie împotriva coronavirusului

CDC: Tipurile de barbă care fac inutilă purtarea măştii de protecţie împotriva coronavirusului   0

read more
Producătorii de medicamente: Nu există goluri de aprovizionare pentru medicamentele fabricate în România, nici pericol de scumpire

Producătorii de medicamente: Nu există goluri de aprovizionare pentru medicamentele fabricate în România, nici pericol de scumpire   0

read more
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul. Alexandru Rafila: Nu prin atingere, ci prin intermediul secrețiilor respiratorii

Cum se transmite, de fapt, coronavirusul. Alexandru Rafila: Nu prin atingere, ci prin intermediul secrețiilor respiratorii   0

read more
Arafat: Problema stocurilor echipamentelor de protecţie e mondială. Majoritatea se fabricau în China

Arafat: Problema stocurilor echipamentelor de protecţie e mondială. Majoritatea se fabricau în China   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.