Studiile postliceale ale asistentilor medicali NU pot fi echivalate cu cele universitarePrevious Article
DE CE NU SE MARESC SALARIILE DIN SANATATE ? Rezultatul ultimei greve din sanatate 5 % din decembrie si inca 5% la anul.Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Imprumuturi pe numele pacientilor! Va puteti imagina asa ceva? Se intampla intr-un spital din Romania

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Imprumuturi pe numele pacientilor! Va puteti imagina asa ceva?  Se intampla intr-un spital din Romania

Asistentei Corina Donescu i s-a desfacut contractul de munca, iar celorlalti doi angajati implicati in scandal le-au fost diminuate salariile pe o perioada de trei luni. Sanitas si OAMGMR considera ca sanctiunile au fost prea dure in cazul fostului vicelider sindical.

 

ambulanta spital

In timp ce anchetatorii continua cercetarile in cazul escrocheriei in urma careia, pe numele mai multor pacienti internati la Spitalul Judetean Buzau, unii decedati ulterior, au fost obtinute credite fara stirea acestora, Comisia de Disciplina intrunita la nivelul unitarii medicale a finalizat ancheta. In urma concluziilor, managerul spitalului a dispus masurile disciplinare ce se vor aplica in cazul celor trei angajati implicati in aceasta „afacere”.

Este vorba despre asistenta Corina Donescu, care avea totodata si calitatea de vicelider al filialei Buzau a Sanitas so primvicepresedinte al Confederatiei CNSLR Fratia, asistentul medical Vasilica Catargiu si infirmiera Claudia Ispas, toti trei desfasurandu-si activitatea in cadrul sectiei UPU a Spitalului Judetean Buzau.

In cursul lunii mai, acestia s-au aflat in centrul unui scandal penal, dupa ce a iesit la iveala faptul ca faceau parte dintr-o retea care obtinea ilegal credite, folosindu-se de datele altor persoane, fara incuviintarea acestora. Conform anchetatorilor, cei trei angajati ai spitalului aveau rolul de a obtine date cu caracter personal din fisele medicale ale pacientilor care ajungeau la UPU, date care erau ulterior transmise unui intermediar, iar acesta, la randul sau, le furniza angajatelor unei institutii de creditare, care aprobau imprumuturi pe baza lor.

 

Corina Donescu - Triaj UPU

Dupa cum s-a dovedit ulterior si dupa cum au declarat si cei trei angajati in fata Comisiei de Cercetare intrunita la nivelul unitatii medicale, cel mai mare grad de implicare il avea asistenta Corina Donescu. Aceasta a si fost retinuta pentru 24 de ore in momentul inceperii anchetei, ulterior instanta hotarand in cazul sau cercetarea sub control judiciar, ceilalti doi angajati ai spitalului fiind cercetati in libertate.

Potrivit cercetarilor administrative de la nivelul unitatii medicale, Corina Donescu era cea care procura datele pacientilor, atragandu-i in afacere si peceilalti doi colegi, fara ca acestia sa stie exact despre ce era vorba. Astfel, asistentului Vasilica CatargiuCorina Donescu i-a solicitat sa-i permita sa primeasca pe cardul sau niste bani pe care-i avea de primit de la o terta persoana si pe care nu-i poate primi personal, contul sau fiind blocat din cauza unei datorii. Se pare insa ca nu i-a spus acestuia ca banii respectivi proveneau din creditele obtinute ilegal. La fel a procedat si in cazul infirmierei Claudia Ispas, pe care a rugat-o sa deschida un cont pe numele ei, intrucat contul sau este blocat si trebuie sa primeasca o suma mare de bani. La fel, contul respectiv a fost folosit pentru depozitarea creditelor obtinute ilegal, cei doi colegi ai asistentei primind anumite sume, drept multumire pentru „serviciile” lor.

 

Dr. Cosmin Ursachescu, manager SJU Buzau

Tinand cont de toate aceste aspecte, Comisia de Cercetare de la nivelul spitalului a intocmit un raport detaliat, pe baza caruia managerul unitatii medicale a dispus sanctiunile ce vor fi aplicate in cazul celor trei angajati. Cea mai drastica masura a fost luata, cum era si firesc, in cazul asistentei Corina Donescu. Managerul Cosmin Ursachescu a dispus in cazul acesteia desfacerea disciplinara a contractului de munca, avand in vedere gravitatea faptelor si faptul ca aceasta a fost principala vinovata. In cazul celorlalti doi angajati, conducerea spitalului a decis diminuarea cu 10 la suta a salariului pe o perioada de trei luni, acesita pastrandu-si in continuare locul de munca.

In plus, asupra celor trei mai apasa raspunderea penala, acestia fiind in continuare cercetati si riscand chiar condamnari la inchisoare pentru faptele lor, asa cum este si angajatul institutiei financiare care facea parte din aceeasi retea si care intermedia creditele.

 

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Liderul Sanitas, Mariana Munteanu, apreciaza insa ca in cazul Corinei Donescu masura de desfacere a contractului de munca este „mult prea drastica” si ca se putea gasi o solutie prin care sa fie determinata sa-si inteleaga greseala si sa n-o mai repete, fara a i se desface contractul de munca.

Cred ca masura desfacerii contractului de munca in cazul Corinei Doenscu este mult prea dura. A lasa un om in situatia ei fara un loc de munca nu va ajuta nici unitatea medicala, nici pe acesta, sa rezolve problema. In plus, cred ca era corect sa se astepte concluziile organelor de ancheta. Intre timp, putea fi transferata intr-un alt loc de munca unde sa nu mai aiba acces la datele pacientilor si putea fi sanctionata cu o diminuare consistenta a salariului sau se puteau lua alte masuri administrative. Mai mult decat atat, consider ca atat Comisia de Diciplina care a propus desfacerea contractului de munca, cat si conducerea spitalului trebuiau sa ceara si o parere din partea forului profesional al asistentilor medicali, ceea ce nu s-a intamplat”, a declarat Mariana Munteanu, presedinta Sanitas Buzau, tinand sa mentioneze ca „asta nu inseamna ca luam apararea unor colegi care s-au pretat la astfel de fapte reprobabile si au facut de rusine profesia de asistent medical, ci doar consideram ca existau alte solutii de indreptare, asa cum s-a intamplat si in cazuri de malpraxis, cand nu s-a recurs la masura radicala”.

 

Elena Comanescu- OAMGMAMR Buzau

De aceeasi parere este si presedinta OAMGMAMR – forul profesional al asistentilor medicali, Elena Comanescu, aceasta apreciind ca trebuia in primul rand sa se astepte pana la finalizarea anchetei de catre organele de cercetare si, eventual, pana la o decizie a instantei care sa confirme vinovatia Corinei Donescu.

Comisia de Etica a OAMGMAMR s-a intrunit si la noi, dar nu a luat inca nicio decizie in acest caz. Am solicitat atat organelor de ancheta, cat si conducerii Spitalului Judetean, unde s-au intamplat aceste nefericite  evenimente, concluziile trase in urma desfasurarii cercetarilor. Din punct de vedere profesional, nu cred ca se pune problema suspendarii dreptului de practica, o sanctiune mai putin drastica, asa cum  cred ca se putea lua si la nivelul spitalului, credem ca va fi suficienta pentru ca vinovatii sa se invete minte pentru toata viata sa nu mai comita astfel de ilegalitati. Alte masuri sunt de competenta justitiei, asa ca nu ne pronuntam. Noi vom solicita, in orice caz, si parerea Comisiei Superioare de Etica, inainte de a lua o masura de sancionare profesionala a celor implicati”, a precizat presedinta Ordinului Asistentilor, Elena Comanescu.

Atat liderul Sanitas cat si al OAMGMAMR admit, insa, ca ceea ce s-a intamplat a adus grave prejudicii de imagine atat celor doua organizatii cat si profesiei de asistent medical.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

PERICOL IMPOTRIVA SANATATII MEDICINEI

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+

Screening de urologie. Atenție, bărbați 40+   0

În perioada 15-19 aprilie 2019, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş se va derula o campanie pentru screeningul adenocarcinomului de prostată. Această acţiune se va desfăşura în Cabinetul [...]

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Vaccinul care poate preveni mai multe tipuri de cancer. Oficial american: „Un viitor fără HPV este la îndemână”

Vaccinul care poate preveni mai multe tipuri de cancer. Oficial american: „Un viitor fără HPV este la îndemână”   0

read more
Modul corect în care se folosesc seminţele de chia pentru topirea grăsimilor din corp

Modul corect în care se folosesc seminţele de chia pentru topirea grăsimilor din corp   0

read more
Ce este dispareunia: detalii despre actul sexual dureros

Ce este dispareunia: detalii despre actul sexual dureros   0

read more
Tot ce trebuie să ştii despre Listeria, bacteria care a alertat întreaga lume. Cum recunoşti simptomele şi cum se tratează

Tot ce trebuie să ştii despre Listeria, bacteria care a alertat întreaga lume. Cum recunoşti simptomele şi cum se tratează   0

read more
Testul de sânge care îţi spune dacă vei muri în următorii 10 ani

Testul de sânge care îţi spune dacă vei muri în următorii 10 ani   0

read more
Mare atenţie. Ce probleme de sănătate aduce lipsa activităţiii sexuale

Mare atenţie. Ce probleme de sănătate aduce lipsa activităţiii sexuale   0

read more
Alimente care combat celulita şi imperfecţiunile pielii

Alimente care combat celulita şi imperfecţiunile pielii   0

read more
Care sunt semnele infarctului la tineri? Aflăm la Adevărul Live de la ora 14.00

Care sunt semnele infarctului la tineri? Aflăm la Adevărul Live de la ora 14.00   0

read more
Sute de bolnavi periculoşi, unii acuzaţi de crime, stau unul peste altul într-un spital din Iaşi. Asistentă: „Ne încuiem cu lacătul”

Sute de bolnavi periculoşi, unii acuzaţi de crime, stau unul peste altul într-un spital din Iaşi. Asistentă: „Ne încuiem cu lacătul”   0

read more
Medic cu accident vascular, plimbat între spitale. „A fost o cursă contra cronometru. În Craiova se poate muri cu zile”

Medic cu accident vascular, plimbat între spitale. „A fost o cursă contra cronometru. În Craiova se poate muri cu zile”   0

read more
O femeie din Iași s-a îmbolnăvit de meningită după ce a fost înțepată de un țânțar

O femeie din Iași s-a îmbolnăvit de meningită după ce a fost înțepată de un țânțar   0

read more
Ţigările electronice modifică vasele de sânge după o singură utilizare

Ţigările electronice modifică vasele de sânge după o singură utilizare   0

read more
Sorina Pintea e mulțumită de cum arată Secţia cronici a Spitalului de Psihiatrie Brăila

Sorina Pintea e mulțumită de cum arată Secţia cronici a Spitalului de Psihiatrie Brăila   0

read more
Revoltător: 410 pacienți în 240 de paturi, la un spital de psihiatrie pentru bolnavi condamnați de instanțe din Iași

Revoltător: 410 pacienți în 240 de paturi, la un spital de psihiatrie pentru bolnavi condamnați de instanțe din Iași   0

read more
Infertilitatea la bărbaţi – Simptome şi prevenţie

Infertilitatea la bărbaţi – Simptome şi prevenţie   0

read more
Ai pielea galbenă? Atunci poţi suferi de o boală gravă

Ai pielea galbenă? Atunci poţi suferi de o boală gravă   0

read more
Cum depăşim frica de medici. Metode verificate în cabinet

Cum depăşim frica de medici. Metode verificate în cabinet   0

read more

Scandal de proporţii la un spital din Bârlad. Asistente de la ATI, obligate să facă transfuzii   0

read more
Nou caz șocant la Spitalul Săpoca. O femeie a venit să-și viziteze soțul internat și el nu mai era acolo

Nou caz șocant la Spitalul Săpoca. O femeie a venit să-și viziteze soțul internat și el nu mai era acolo   0

read more
Problemele grave de la Spitalul Săpoca, într-un raport din 2017: pacienţi bătuţi, legaţi, decedaţi după ce şi-au tăiat gâtul

Problemele grave de la Spitalul Săpoca, într-un raport din 2017: pacienţi bătuţi, legaţi, decedaţi după ce şi-au tăiat gâtul   0

read more
Agresiunea de duminică de la Spitalul Săpoca nu este prima. Ce s-a descoperit în urma anchetei Ministerului Sănătăţii

Agresiunea de duminică de la Spitalul Săpoca nu este prima. Ce s-a descoperit în urma anchetei Ministerului Sănătăţii   0

read more
A primit tratament greşit pacientul agresiv de la Spitalul Săpoca? Sorina Pintea: Va stabili Colegiul Medicilor. Ceva s-a întâmplat

A primit tratament greşit pacientul agresiv de la Spitalul Săpoca? Sorina Pintea: Va stabili Colegiul Medicilor. Ceva s-a întâmplat   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.