SALVATI COPIII: REDUCEREA BUGETULUI PENTRU INGRIJIREA NOU-NASCUTILOR PREMATURI VA CRESTE DECESELE IN MATERNITATIPrevious Article
In premiera in Romania, o metoda chirurgicala inovatoare elimina nevoia de a folosi suruburi metalice. Ce au facut doctoriiNext Article
amfms banner 2017

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Imunizarea inseamna viata, ni se reaminteste in Saptamana Europeana a Vaccinarii

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Imunizarea inseamna viata, ni se reaminteste in Saptamana Europeana a Vaccinarii

La nivel mondial, intre doua si trei milioane de decese sunt prevenite prin imunizare, dar din cauza lipsei vaccinarii, 32.000 de copii isi pierd viata anual, la nivel european.

 

Informare vaccinare (sursa foto-INSP)

Sunt, inca, parinti care nu-si vaccineaza copiii. Sunt inca persoane care pun la indoiala eficienta imunizarii impotriva unor virusi extrem de periculosi pentru organismul uman si chiar pentru viata. Numeroase studii si practica medicala arata insa ca vaccinarea este poate cea mai eficienta metoda de preventie a unor boli grave, introduse vreodata in medicina.

Saptamana Europeana a Vaccinarii, care se desfasoara in perioada 22-26 aprilie, promoveaza ca mesaj cheie faptul ca vaccinarea fiecarui copil si chiar a adultilor este esentiala pentru prevenirea bolilor si protejarea vietii.

In aceasta perioada, in Romania, sub sloganul Prevenire. Protectie. Imunizare, se vor derula activitati de informare si implicare a publicului tinta si de abordare a provocarilor legate de vaccinare.

Tema Campaniei din acest an este „Vaccinare pentru viata” si promoveaza vaccinarea pe tot parcursul vietii, din copilarie pana la varstele inaintate, in scopul cresterii acoperirii vaccinale prin cresterea gradului de constientizare al populatiei in privinta importantei vaccinarii si consolidarii sistemelor de vaccinare.

 

Mihaela Voineagu

In fiecare zi, campania va fi centrata pe o anumita grupa de varsta. Astfel,  in 22 aprilie se evidentiaza importanta vaccinarii in copilarie, in 23 aprilie se pune accent pe rapelurile si vaccinarea antiHPV efectuate adolescentilor, 24 aprilie este ziua dedicata rolului imunopreventiei inaintea calatoriilor in zone endemice, ca si rapelurilor necesare adultilor, iar in 25 aprilie, necesitatea vaccinarii la varsta a III-a este adusa in atentia publicului. Campania isi propune sa creasca acoperirea vaccinala in tarile europene, prin constientizarea populatiei cu privire la importanta imunizarii, cu atat mai mult cu cat in acest an, sunt prioritare eliminarea rujeolei si rubeolei pana in 2015 si mentinerea statutului de «polio-free» in Europa”, explica Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Buzau.

Campania europeana este corelata cu Saptamana Mondiala a Imunizarii (24-30.04.2014), centrata pe sloganul: „Esti la curent cu ultimele informatii despre vaccinare?”, ce pune accentul tot pe educatia comunitatii in privinta acestei metode preventive, printre cele mai de succes introduse vreodata.

vaccin1

Studiile efectuate la nivel mondial arata ca vaccinarea previne intre doua si trei milioane de decese in fiecare an. Se estimeaza ca in Europa, 32.000 de copii mor inca din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Specialistii atrag atentia ca „fara vaccinuri, eradicarea globala a variolei si eliminarea poliomielitei si a rujeolei in multe zone ale lumii ar fi fost imposibile. Vaccinuri noi si imbunatatite sunt disponibile in prezent, nu doar pentru a proteja copiii, ci si adolescentii si adultii”.

Totusi, unul din cinci copii si multi adulti nu sunt vaccinati corespunzator. Lipsa cunostintelor privind vaccinarea este motivul cheie pentru care, multi adulti decid sa nu se vaccineze sau sa nu-si vaccineze copiii.

Implementarea pe scara larga a programelor de vaccinare in ultimii 30 de ani a condus la realizari remarcabile. Regiunea europeana a OMS este declarata „polio-free”/ fara poliomielita inca din 2002, iar in ultimul deceniu, numarul de cazuri de rujeola din regiune a fost redus cu peste 90%. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut. Lacune in acoperirea vaccinala persista in toate tarile, pretutindeni exista persoane vulnerabile sau greu accesibile nevaccinate, iar focarele de boli infectioase continua sa se raspandeasca.

In Romania, vaccinarile obligatorii se realizeaza gratuit, in cadrul Programului National de Imunizare care face parte integranta din Programele Nationale de Sanatate Publica. Indicatorul specific al acestui program este acoperirea vaccinala de 95% pentru orice categorie a populatiei eligibile.

 vaccin-hpv-ghimpele

In judetul Buzau, in anul 2013, acoperirea vaccinala pentru vaccinurile administrate copiilor pana la varsta de 4 ani a fost de 96,35%, arata DSP.

Acoperirea vaccinala in cadrul campaniilor scolare de vaccinare – vaccinul ROR – la copiii de clasa I in procent de 96,1 %, VPI (antipoliomietlic) a fost de 94,05%, DT(antidifteric si antitetanic) la clasa a VIII a de 94%, clasa a X a de 83,7%. Motivele neatingerii indicatorului stabilit au fost contraindicatiile, refuzul, abandonul scolar, precum si plecarile in strainatate a copiilor, in special din comunitatile de etnie rroma, cu imposibilitatea recuperarii copiilor nescolarizati”, mai spune Mihaela Voineagu.

Aceeasi sursa mentioneaza ca DSP Buzau a declansat, in aceasta saptamana, campania de recuperare a restantierilor la aceste vaccinari, in vederea reducerii riscului epidemiologic, de aparitie a cazurilor sporadice/focare epidemiologice pentru bolile care se pot preveni prin administrare de ROR (antirubeolic, antirujeolic si antioreion) si VPI (antipoliomietlic).Campania de recuperare a vaccinarilor obligatorii din comunitatile la risc, vizeaza restantierii din: Ramnicelu – 193, Ciuta – 17, Viperesti – 18, Calvini – 30, Maxenu – 8 si Cartierul Simileasca din Buzau – 87.

Directia de Sanatate Publica a judetului Buzau solicita partenerilor de actiune – cadre medicale, cadre didactice, autoritati publice locale prin asistentii medicali comunitari si prin mediatorii sanitari –  implicarea in promovarea si mobilizarea populatiei la vaccinare.

Calendar de vaccinare in Romania 2013-2014

Vaccinurile obligatorii administrate in Romania sunt: Vaccinul BCG, eficient pentru profilaxia tuberculozei diseminate sau a meningitei de etiologie tuberculoasa; Vaccinul antipoliomielitic (VPI) contine tulpini de virus poliomielitic inactivate cu formol; Componenta antidifterica – previne sindromul toxic, aparut ca urmare a difuzarii exotoxinei difterice in organism; Anatoxina tetanica purificata si adsorbita, utilizata in profilaxia preexpunere sub forma bi-, tri-, tetra-, penta- sau hexavalenta dar si postexunere; Vaccinul antipertussis acelular contine toxoid pertussis, alaturi de una sau mai multe structuri antigenice; Vaccinarea anti-Hib – asigura protectie fata de formele clinice invazive ale tetanosului; Componentele antirujeolica, antirubeolica si antiurliana pentru reducerea incidentei acestor boli, prevenirea sindromului rubeolei congenitale si a complicatiilor post-trecere naturala prin boala; Vaccinurile antihepatita B combina imunizarea nou-nascutilor in maternitate, cu cea preexpuner si cea postexpunere; Vaccinul conjugat antipneumococic, destinat prevenirii bolilor invazive, pneumoniei si otitei medii acute.

In categoria vaccinurilor optionale in Romania intra: Vaccinarea antivaricela si herpes zoster se poate administra sugarilor dupa varsta de 9 luni, copiilor si adolescentilor; Vaccinarea antirotavirus, protejeaza fata de gastroenterita cu aceasta etiologie; Vaccinarea antihepatita A– cu virus inactivat, care se recomanda copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 an si 15 ani, in profilaxia hepatitei virale A in zone sau comunitati cu incidenta ridicata, la copii institutionalizati, la turisti receptivi ce preconizeaza deplasari de peste 2 saptamani in zone endemice, in arealul afectat de inundatii.

 In adolescenta, pe langa rapelul cu dT de la 14 ani (in tarile dezvoltate dTpa), vaccinarea antiHPV cu 3 doze – se recomanda in primul rand fetelor cu varsta intre 10 si 14 ani,  este indicat si populatiei feminine intre 16 si 26 de ani, perioada cea mai expusa contactarii HPV, ca si  tinerelor de peste 26 de ani, care nu sunt infectate cu HPV.

 vaccin

 

Vaccinarea la varsta adulta se practica in special in situatii cu risc epidemiologic crescut:

– anterior unei calatorii in zone endemice, pentru diferite boli care beneficiaza de preventie specifica – vaccinarea antihepatita A, antitifoidica, antirabica, antimeningococica, antiholerica, antifebra galbena, antiencefalita de capuse, antiencefalita japoneza;

– in caz de calamitati naturale (inundatii, cutremure) sau sociale (razboaie), cu dezorganizarea masiva a vietii sociale – vaccinarea antihepatita A, VTA, etc;

– in alte situatii cu potential epidemic major (ex: pandemie de gripa);

– postcontact – vaccinare antitetanica, antirabica, antihepatita B;

– in caz de risc profesional – personalul medical are indicatie ferma pentru vaccinarea antihepatita B, pentru imunizarea antigripala sau, uneori, si pentru altele. Personalul didactic, functionarii publici si alte categorii cu importanta sociala deosebita pot fi vaccinati antigripal. Personalul diplomatic sau militar va fi supus unor imunizari suplimentare, in concordanta cu potentialul epidemic al misiunii. Veterinarii, personalul silvic vor fi vaccinati antirabic.

O categorie aparte de adulti sunt cei cu patologie preexistenta. Imunodepresia obliga la evitarea administrarii vaccinurilor cu tulpina vie, dar si la indicatii mai ferme pentru vaccinul antipneumococic, antivaricelos sau anti-Haemophilus influenzae tip B.

Adultul are responsabilitati in asigurarea protectiei prin vaccinare atat in cazul propriei persoane, cat si pentru copiii proprii sau pe care ii ingrijeste.

 consultatia 3

Vaccinarea la varsta a III-a este recomandata persoanelor de peste 65 de ani, acestea considerandu-se a avea risc crescut de a contracta mai frecvent o anumita boala infectioasa sau pot dezvolta forme clinice mai severe, asa incat, au indicatie ferma pentru vaccinarea antigripala si antipneumococica, in vederea limitarii complicatiilor si mortalitatii postinfectioase.

In Romania se utilizeaza vaccinurile antigripale trivalente subunitare si fragmentate, ce contin doar antigene de suprafata sau includ si nucleoproteine, proteina M (ex.: vaccin gripal trivalent produs de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino Bucuresti; Influvac-Abbott Biologicals; Fluarix-GlaxoSmithKline, Vaxigrip/ Vaxigrip Pediatric-Sanofi Pasteur). Orice persoana cu varsta peste 6 luni se poate vaccina antigripal, insa profilaxia activa se adreseaza prioritar grupelor cu risc: varstnici peste 65 ani, copii/varstnici institutionalizati, copii/adulti cu boli cronice cardio-pulmonare, metabolice, renale, hemoglobinopatii, anemii, imunodepresii congenitale sau dobandite; personal medical, functionari publici, etc.

Exista un preparat polizaharidic antipneumococic realizat la Pasteur, ce contine antigenele capsulare a 23 de serotipuri, destinat preventiei bolilor invazive la adulti si la varstnici – in special celor cu patologie cronica (boli cardiovasculare, pulmonare, diabet, ciroza), pacientilor inainte/dupa splenectomie, imunosupresatilor, persoanelor institutionalizate. De asemenea, vaccinul antiherpes zoster poate fi indicat dupa 60 de ani.

Sursa

1 Comment

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

clinica-sante-laborator-analize-medicale

litotritie-nova-vita-11

Banner
Banner
Banner
15995634_1235454806491707_1049226211_n
Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Contract CADRU 2016-2017 PROTOCOALE, EXPLICATII , DOCUMENTE UTILE

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Vaccinarea, din nou în dezbatere. Părinţi: Nu vrem să fim obligaţi să ne vaccinăm copiii

Vaccinarea, din nou în dezbatere. Părinţi: Nu vrem să fim obligaţi să ne vaccinăm copiii   0

read more
Pacienţii din Cluj au asociaţie, care îi va reprezenta în faţa autorităţilor şi a medicilor

Pacienţii din Cluj au asociaţie, care îi va reprezenta în faţa autorităţilor şi a medicilor   0

read more
GLUME MAI 2017

GLUME MAI 2017   0

read more
Ministerul Sănătăţii are un buget de 35 mil. euro pentru achiziţia de vaccinuri din programul naţional de imunizare

Ministerul Sănătăţii are un buget de 35 mil. euro pentru achiziţia de vaccinuri din programul naţional de imunizare   0

read more
CNAS Noutati legislative PROGRAME DE SANATATE

CNAS Noutati legislative PROGRAME DE SANATATE   0

read more
(Dez)interese ascunse. Criza vaccinurilor costă sute de milioane de lei

(Dez)interese ascunse. Criza vaccinurilor costă sute de milioane de lei   0

read more
Expert diabetolog: Greşelile de alimentaţie se pot vedea şi după 20 de ani

Expert diabetolog: Greşelile de alimentaţie se pot vedea şi după 20 de ani   0

read more
Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi cer eliminarea plafonului la analize medicale

Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi cer eliminarea plafonului la analize medicale   0

read more
Malpraxis. Raspunderea personalului medical si a furnizorului de servicii medicale. Practica judiciara

Malpraxis. Raspunderea personalului medical si a furnizorului de servicii medicale. Practica judiciara   0

read more
Obezitatea în rândul copiilor, în creștere

Obezitatea în rândul copiilor, în creștere   0

read more
Colegiul Medicilor răspunde când are chef!

Colegiul Medicilor răspunde când are chef!   0

read more
O noua dezbatere privind legea vaccinarii va avea loc vineri, la Institutul de Sanatate Publica

O noua dezbatere privind legea vaccinarii va avea loc vineri, la Institutul de Sanatate Publica   0

read more
Un medic de familie primește doar 10 lei pentru o consultație medicală, adică mai puțin decât încasează un frizer pentru un tuns.

Un medic de familie primește doar 10 lei pentru o consultație medicală, adică mai puțin decât încasează un frizer pentru un tuns.   0

read more
Deputatul PMP Mureș, Marius Pașcan: România captivă prin epidemiile morții în Evul Mediu

Deputatul PMP Mureș, Marius Pașcan: România captivă prin epidemiile morții în Evul Mediu   0

read more
De ce persoanele născute înainte de 1989 ar face bine să se revaccineze contra rujeolei

De ce persoanele născute înainte de 1989 ar face bine să se revaccineze contra rujeolei   0

read more
Un nou FOCAR DE RUJEOLĂ a fost descoperit în zona Moldovei

Un nou FOCAR DE RUJEOLĂ a fost descoperit în zona Moldovei   0

read more
Morți. Așa ne vor

Morți. Așa ne vor   0

read more
Inovația, medicamentele inovatoare și noile tehnologii cresc eficiența sistemului de sănătate și îmbunătățesc semnificativ starea de sănătate și calitatea vieții pacienților

Inovația, medicamentele inovatoare și noile tehnologii cresc eficiența sistemului de sănătate și îmbunătățesc semnificativ starea de sănătate și calitatea vieții pacienților   0

read more
Andora si Islanda au cele mai performante sisteme de sănătate din lume

Andora si Islanda au cele mai performante sisteme de sănătate din lume   0

read more

Omenirea riscă să se întoarcă la era dinaintea penicilinei, avertizează ministrul german al Sănătății   0

read more
Ministerul Sănătăţii organizează pe 21 iunie examen pentru obţinerea gradului de medic primar

Ministerul Sănătăţii organizează pe 21 iunie examen pentru obţinerea gradului de medic primar   0

read more
G20 a decis sa ia masuri impotriva dezvoltarii tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice

G20 a decis sa ia masuri impotriva dezvoltarii tulpinilor de bacterii rezistente la antibiotice   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.