SALVATI COPIII: REDUCEREA BUGETULUI PENTRU INGRIJIREA NOU-NASCUTILOR PREMATURI VA CRESTE DECESELE IN MATERNITATIPrevious Article
In premiera in Romania, o metoda chirurgicala inovatoare elimina nevoia de a folosi suruburi metalice. Ce au facut doctoriiNext Article
amfms banner 2017

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Weather Report United States of America, Ashburn
+19 C

Imunizarea inseamna viata, ni se reaminteste in Saptamana Europeana a Vaccinarii

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Imunizarea inseamna viata, ni se reaminteste in Saptamana Europeana a Vaccinarii

La nivel mondial, intre doua si trei milioane de decese sunt prevenite prin imunizare, dar din cauza lipsei vaccinarii, 32.000 de copii isi pierd viata anual, la nivel european.

 

Informare vaccinare (sursa foto-INSP)

Sunt, inca, parinti care nu-si vaccineaza copiii. Sunt inca persoane care pun la indoiala eficienta imunizarii impotriva unor virusi extrem de periculosi pentru organismul uman si chiar pentru viata. Numeroase studii si practica medicala arata insa ca vaccinarea este poate cea mai eficienta metoda de preventie a unor boli grave, introduse vreodata in medicina.

Saptamana Europeana a Vaccinarii, care se desfasoara in perioada 22-26 aprilie, promoveaza ca mesaj cheie faptul ca vaccinarea fiecarui copil si chiar a adultilor este esentiala pentru prevenirea bolilor si protejarea vietii.

In aceasta perioada, in Romania, sub sloganul Prevenire. Protectie. Imunizare, se vor derula activitati de informare si implicare a publicului tinta si de abordare a provocarilor legate de vaccinare.

Tema Campaniei din acest an este „Vaccinare pentru viata” si promoveaza vaccinarea pe tot parcursul vietii, din copilarie pana la varstele inaintate, in scopul cresterii acoperirii vaccinale prin cresterea gradului de constientizare al populatiei in privinta importantei vaccinarii si consolidarii sistemelor de vaccinare.

 

Mihaela Voineagu

In fiecare zi, campania va fi centrata pe o anumita grupa de varsta. Astfel,  in 22 aprilie se evidentiaza importanta vaccinarii in copilarie, in 23 aprilie se pune accent pe rapelurile si vaccinarea antiHPV efectuate adolescentilor, 24 aprilie este ziua dedicata rolului imunopreventiei inaintea calatoriilor in zone endemice, ca si rapelurilor necesare adultilor, iar in 25 aprilie, necesitatea vaccinarii la varsta a III-a este adusa in atentia publicului. Campania isi propune sa creasca acoperirea vaccinala in tarile europene, prin constientizarea populatiei cu privire la importanta imunizarii, cu atat mai mult cu cat in acest an, sunt prioritare eliminarea rujeolei si rubeolei pana in 2015 si mentinerea statutului de «polio-free» in Europa”, explica Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Buzau.

Campania europeana este corelata cu Saptamana Mondiala a Imunizarii (24-30.04.2014), centrata pe sloganul: „Esti la curent cu ultimele informatii despre vaccinare?”, ce pune accentul tot pe educatia comunitatii in privinta acestei metode preventive, printre cele mai de succes introduse vreodata.

vaccin1

Studiile efectuate la nivel mondial arata ca vaccinarea previne intre doua si trei milioane de decese in fiecare an. Se estimeaza ca in Europa, 32.000 de copii mor inca din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Specialistii atrag atentia ca „fara vaccinuri, eradicarea globala a variolei si eliminarea poliomielitei si a rujeolei in multe zone ale lumii ar fi fost imposibile. Vaccinuri noi si imbunatatite sunt disponibile in prezent, nu doar pentru a proteja copiii, ci si adolescentii si adultii”.

Totusi, unul din cinci copii si multi adulti nu sunt vaccinati corespunzator. Lipsa cunostintelor privind vaccinarea este motivul cheie pentru care, multi adulti decid sa nu se vaccineze sau sa nu-si vaccineze copiii.

Implementarea pe scara larga a programelor de vaccinare in ultimii 30 de ani a condus la realizari remarcabile. Regiunea europeana a OMS este declarata „polio-free”/ fara poliomielita inca din 2002, iar in ultimul deceniu, numarul de cazuri de rujeola din regiune a fost redus cu peste 90%. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut. Lacune in acoperirea vaccinala persista in toate tarile, pretutindeni exista persoane vulnerabile sau greu accesibile nevaccinate, iar focarele de boli infectioase continua sa se raspandeasca.

In Romania, vaccinarile obligatorii se realizeaza gratuit, in cadrul Programului National de Imunizare care face parte integranta din Programele Nationale de Sanatate Publica. Indicatorul specific al acestui program este acoperirea vaccinala de 95% pentru orice categorie a populatiei eligibile.

 vaccin-hpv-ghimpele

In judetul Buzau, in anul 2013, acoperirea vaccinala pentru vaccinurile administrate copiilor pana la varsta de 4 ani a fost de 96,35%, arata DSP.

Acoperirea vaccinala in cadrul campaniilor scolare de vaccinare – vaccinul ROR – la copiii de clasa I in procent de 96,1 %, VPI (antipoliomietlic) a fost de 94,05%, DT(antidifteric si antitetanic) la clasa a VIII a de 94%, clasa a X a de 83,7%. Motivele neatingerii indicatorului stabilit au fost contraindicatiile, refuzul, abandonul scolar, precum si plecarile in strainatate a copiilor, in special din comunitatile de etnie rroma, cu imposibilitatea recuperarii copiilor nescolarizati”, mai spune Mihaela Voineagu.

Aceeasi sursa mentioneaza ca DSP Buzau a declansat, in aceasta saptamana, campania de recuperare a restantierilor la aceste vaccinari, in vederea reducerii riscului epidemiologic, de aparitie a cazurilor sporadice/focare epidemiologice pentru bolile care se pot preveni prin administrare de ROR (antirubeolic, antirujeolic si antioreion) si VPI (antipoliomietlic).Campania de recuperare a vaccinarilor obligatorii din comunitatile la risc, vizeaza restantierii din: Ramnicelu – 193, Ciuta – 17, Viperesti – 18, Calvini – 30, Maxenu – 8 si Cartierul Simileasca din Buzau – 87.

Directia de Sanatate Publica a judetului Buzau solicita partenerilor de actiune – cadre medicale, cadre didactice, autoritati publice locale prin asistentii medicali comunitari si prin mediatorii sanitari –  implicarea in promovarea si mobilizarea populatiei la vaccinare.

Calendar de vaccinare in Romania 2013-2014

Vaccinurile obligatorii administrate in Romania sunt: Vaccinul BCG, eficient pentru profilaxia tuberculozei diseminate sau a meningitei de etiologie tuberculoasa; Vaccinul antipoliomielitic (VPI) contine tulpini de virus poliomielitic inactivate cu formol; Componenta antidifterica - previne sindromul toxic, aparut ca urmare a difuzarii exotoxinei difterice in organism; Anatoxina tetanica purificata si adsorbita, utilizata in profilaxia preexpunere sub forma bi-, tri-, tetra-, penta- sau hexavalenta dar si postexunere; Vaccinul antipertussis acelular contine toxoid pertussis, alaturi de una sau mai multe structuri antigenice; Vaccinarea anti-Hib – asigura protectie fata de formele clinice invazive ale tetanosului; Componentele antirujeolica, antirubeolica si antiurliana pentru reducerea incidentei acestor boli, prevenirea sindromului rubeolei congenitale si a complicatiilor post-trecere naturala prin boala; Vaccinurile antihepatita B combina imunizarea nou-nascutilor in maternitate, cu cea preexpuner si cea postexpunere; Vaccinul conjugat antipneumococic, destinat prevenirii bolilor invazive, pneumoniei si otitei medii acute.

In categoria vaccinurilor optionale in Romania intra: Vaccinarea antivaricela si herpes zoster se poate administra sugarilor dupa varsta de 9 luni, copiilor si adolescentilor; Vaccinarea antirotavirus, protejeaza fata de gastroenterita cu aceasta etiologie; Vaccinarea antihepatita A– cu virus inactivat, care se recomanda copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 an si 15 ani, in profilaxia hepatitei virale A in zone sau comunitati cu incidenta ridicata, la copii institutionalizati, la turisti receptivi ce preconizeaza deplasari de peste 2 saptamani in zone endemice, in arealul afectat de inundatii.

 In adolescenta, pe langa rapelul cu dT de la 14 ani (in tarile dezvoltate dTpa), vaccinarea antiHPV cu 3 doze – se recomanda in primul rand fetelor cu varsta intre 10 si 14 ani,  este indicat si populatiei feminine intre 16 si 26 de ani, perioada cea mai expusa contactarii HPV, ca si  tinerelor de peste 26 de ani, care nu sunt infectate cu HPV.

 vaccin

 

Vaccinarea la varsta adulta se practica in special in situatii cu risc epidemiologic crescut:

– anterior unei calatorii in zone endemice, pentru diferite boli care beneficiaza de preventie specifica – vaccinarea antihepatita A, antitifoidica, antirabica, antimeningococica, antiholerica, antifebra galbena, antiencefalita de capuse, antiencefalita japoneza;

– in caz de calamitati naturale (inundatii, cutremure) sau sociale (razboaie), cu dezorganizarea masiva a vietii sociale – vaccinarea antihepatita A, VTA, etc;

– in alte situatii cu potential epidemic major (ex: pandemie de gripa);

– postcontact – vaccinare antitetanica, antirabica, antihepatita B;

– in caz de risc profesional – personalul medical are indicatie ferma pentru vaccinarea antihepatita B, pentru imunizarea antigripala sau, uneori, si pentru altele. Personalul didactic, functionarii publici si alte categorii cu importanta sociala deosebita pot fi vaccinati antigripal. Personalul diplomatic sau militar va fi supus unor imunizari suplimentare, in concordanta cu potentialul epidemic al misiunii. Veterinarii, personalul silvic vor fi vaccinati antirabic.

O categorie aparte de adulti sunt cei cu patologie preexistenta. Imunodepresia obliga la evitarea administrarii vaccinurilor cu tulpina vie, dar si la indicatii mai ferme pentru vaccinul antipneumococic, antivaricelos sau anti-Haemophilus influenzae tip B.

Adultul are responsabilitati in asigurarea protectiei prin vaccinare atat in cazul propriei persoane, cat si pentru copiii proprii sau pe care ii ingrijeste.

 consultatia 3

Vaccinarea la varsta a III-a este recomandata persoanelor de peste 65 de ani, acestea considerandu-se a avea risc crescut de a contracta mai frecvent o anumita boala infectioasa sau pot dezvolta forme clinice mai severe, asa incat, au indicatie ferma pentru vaccinarea antigripala si antipneumococica, in vederea limitarii complicatiilor si mortalitatii postinfectioase.

In Romania se utilizeaza vaccinurile antigripale trivalente subunitare si fragmentate, ce contin doar antigene de suprafata sau includ si nucleoproteine, proteina M (ex.: vaccin gripal trivalent produs de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino Bucuresti; Influvac-Abbott Biologicals; Fluarix-GlaxoSmithKline, Vaxigrip/ Vaxigrip Pediatric-Sanofi Pasteur). Orice persoana cu varsta peste 6 luni se poate vaccina antigripal, insa profilaxia activa se adreseaza prioritar grupelor cu risc: varstnici peste 65 ani, copii/varstnici institutionalizati, copii/adulti cu boli cronice cardio-pulmonare, metabolice, renale, hemoglobinopatii, anemii, imunodepresii congenitale sau dobandite; personal medical, functionari publici, etc.

Exista un preparat polizaharidic antipneumococic realizat la Pasteur, ce contine antigenele capsulare a 23 de serotipuri, destinat preventiei bolilor invazive la adulti si la varstnici – in special celor cu patologie cronica (boli cardiovasculare, pulmonare, diabet, ciroza), pacientilor inainte/dupa splenectomie, imunosupresatilor, persoanelor institutionalizate. De asemenea, vaccinul antiherpes zoster poate fi indicat dupa 60 de ani.

Sursa

1 Comment

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

clinica-sante-laborator-analize-medicale

litotritie-nova-vita-11

Banner
Banner
Banner
15995634_1235454806491707_1049226211_n
Banner

Facebook

Contract CADRU 2016-2017 PROTOCOALE, EXPLICATII , DOCUMENTE UTILE

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Epidemia de rujeolă. Unde sunt vaccinurile?

Epidemia de rujeolă. Unde sunt vaccinurile?   0

read more
SITUAȚIE GRAVĂ. O infirmieră S-A PREFĂCUT că vaccinează 550 de bebeluși

SITUAȚIE GRAVĂ. O infirmieră S-A PREFĂCUT că vaccinează 550 de bebeluși   0

read more
Medicament cu canabis, testat în premieră pentru tratarea epilepsiei

Medicament cu canabis, testat în premieră pentru tratarea epilepsiei   0

read more
Medical Forum 2017 Targu Mures

Medical Forum 2017 Targu Mures   0

read more
Franța. Mii de bebeluși născuți cu malformații după un tratament împotriva epilepsiei

Franța. Mii de bebeluși născuți cu malformații după un tratament împotriva epilepsiei   0

read more
Spital Colentina. Asistenta elibera retetele deoarece medicul titular nu se prezenta la cabinet ( !?). ( Noaptea, ca hoţii )…

Spital Colentina. Asistenta elibera retetele deoarece medicul titular nu se prezenta la cabinet ( !?). ( Noaptea, ca hoţii )…   0

read more
România, ţara cu cel mai slab sistem medical din Europa

România, ţara cu cel mai slab sistem medical din Europa   0

read more
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Vasile Barbu, îl acuză pe managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, că din cabinetul său au fost eliberate reţete fictive

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Vasile Barbu, îl acuză pe managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, că din cabinetul său au fost eliberate reţete fictive   0

read more
Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor avertizează călătorii să ocolească Italia, Germania și Belgia din cauza unei epidemii letale în curs de desfășurare.

Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor avertizează călătorii să ocolească Italia, Germania și Belgia din cauza unei epidemii letale în curs de desfășurare.   0

read more
CMR: Legea vaccinării este foarte necesară în prezent. Atribuția exclusivă a CMR este educaţia medicală continuă în vederea ridicării gradului de competenţă profesională a membrilor săi

CMR: Legea vaccinării este foarte necesară în prezent. Atribuția exclusivă a CMR este educaţia medicală continuă în vederea ridicării gradului de competenţă profesională a membrilor săi   0

read more
Norme metodologice cu privire la asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență.

Norme metodologice cu privire la asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență.   0

read more
Directorului DSP Alba, Alexandru Sinea explica de ce nu au fost înfiinţate centre medicale de permanenţă în judeţul Alba.

Directorului DSP Alba, Alexandru Sinea explica de ce nu au fost înfiinţate centre medicale de permanenţă în judeţul Alba.   0

read more
România exportă vaccinul împotriva acestei boli care a ucis deja 22 de copii. IN PLINA EPIDEMIE DE RUJEOLA

România exportă vaccinul împotriva acestei boli care a ucis deja 22 de copii. IN PLINA EPIDEMIE DE RUJEOLA   0

read more
Spitalul din Slobozia este executat silit pentru datorii de 500.000 de euro. Despăgubiri pentru familia unei fetițe paralizate la naștere

Spitalul din Slobozia este executat silit pentru datorii de 500.000 de euro. Despăgubiri pentru familia unei fetițe paralizate la naștere   0

read more

Această interfață inteligentă îți poate oferi suport medical de la distanță   0

read more
Programări peste luni de zile la roboţii de ultimă generaţie de la Spitalul de Recuperare

Programări peste luni de zile la roboţii de ultimă generaţie de la Spitalul de Recuperare   0

read more
Oltenia, regiunea cu cele mai multe cazuri de cancer de piele

Oltenia, regiunea cu cele mai multe cazuri de cancer de piele   0

read more
ZERO doze de vaccin în judetul Hunedoara

ZERO doze de vaccin în judetul Hunedoara   0

read more
Propuneri  si observatii AREPMF la Proiectul Legii Vaccinarii 2017

Propuneri si observatii AREPMF la Proiectul Legii Vaccinarii 2017   0

read more
ALERTĂ – Percheziții DIICOT la o importantă clinică privată/ UPDATE

ALERTĂ – Percheziții DIICOT la o importantă clinică privată/ UPDATE   0

read more
Contract de peste 7,6 milioane lei: Siveco va asigura mentenanta si suportul tehnic pentru sistemul ERP instalat la nivelul CNAS si al caselor de asigurari de sanatate

Contract de peste 7,6 milioane lei: Siveco va asigura mentenanta si suportul tehnic pentru sistemul ERP instalat la nivelul CNAS si al caselor de asigurari de sanatate   0

read more
PROTOCOALE medicamente. In atentia medicilor prescriptori. April 19. 2017

PROTOCOALE medicamente. In atentia medicilor prescriptori. April 19. 2017   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.