În corupția din sănătate sunt implicate și firme și companii din străinătate, iar mita pentru contractele cu statul este adesea acordată prin conturi din străinătate, a declarat Laura Codruța Kovesi, luni, la dezbaterea “Corupția în sistemul de sănătate – prevenire și investigare. Experiență, bune practici și provocări”, organizată de DNA.

”În corupția din sistemul de sănătate sunt implicate și firme sau companii străine, de aceea pentru DNA constituie o prioritate tragerea la răspundere penală atât a persoanelor juridice române, dar și străine, care se ocupă de comercializarea medicamentelor și echipamentelor medicale”, a declarat procurorul șef al DNA.

Laura Codruța Kovesi a atras atenția că fenomenul corupției își va păstra dimensiunile dacă cei anchetați și condamnați nu-și pierd funcțiile de care s-au folosit pentru a lua mită:  ”Dacă cei anchetați și condamnați pentru corupție nu-și pierd funcțiile publice de care s-au folosit pentru a obține foloase ilicite, vom avea în continuare funcționari care vor primi mită pentru a încheia contracte în domeniul achizițiilor publice”’, a adăugat Laura Codruța Kovesi.

Ea a oferit exemplul unui medic prins săptămâna trecută în flagrant, luând mită, deși în 2014 a fost trimis în jduecată penrtu o faptă asemănătoare.

Cel la care s-a referit procuroul – șef al DNA, fără a-i da numele, este managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Danuţ Căpăţînă.

”Acest exemplu ne arată că nu se rezolvă corupția în sănătate doar arestând și investigând persoane. Dacă acest efort investigativ al organelor de aplicare a legii nu este dublat de măsuri preventive de schimbare a unor proceduri, de introducere a unor mecanisme de management și control, atunci cetățenii vor fi în continuare afectați”, a explicat Laura Codruța Kovesi.

Transparentizarea achizițiilor publice ar putea duce la o diminuare a fenomenului: „Cu siguranță corupția în sănătate este rezultatul unei modalități netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziții publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziții supraevaluate. În continuare se vor folosi banii publici pentru achiziții de aparatură scumpă de la firme de apartament, în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiții pentru pacienți”, a mai spus șefa DNA.

Procentul mitei din Sănătate, mai mare decât în alte sectoare

În acest domeniu, în majoritatea cazurilor de corupție se percepe un procent al mitei de 20% din valoarea contractului pentru achiziționarea căruia se acordă, un procent peste cel prraticat în alte sectoare. De exemplu, în construcții, media ajunge la 10% din valoarea contractului, a declarat luni Laura Codruța Kovesi.

Tipologiile cazurilor de corupție din Sănătate

Investigațiile DNA pe acest domeniu au avut ca obiect fapte de corupție legate de exercitarea actului medical, de eliberarea în mod fraudulos a unor acte, ocuparea locurilor în spitale publice, avizarea anumitor medicamente lansate pe piață, decontarea în fals a unor servicii sau medicamente, achiziții de echipamente și medicamente.

Autor Vladimir Ionescu 

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro