Norme Coca 2023 - 2024

În fiecare an, la 12 octombrie se marchează Ziua Mondială a Artritei (World Arthritis Day).

Tema stabilită pentru această zi este comună în 2013 şi 2014, fiind axată pe acţiuni în vederea obţinerii unei îmbătrâniri cât mai uşoare pentru persoanele care suferă de boli reumatice.

Bolile reumatismale reprezintă peste 150 de afecţiuni musculo-scheletice, care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere. Acestea afectează peste 100 de milioane de persoane de toate vârstele din Europa, unul din cinci europeni primind tratament pentru o boală reumatismală.

Cea mai frecventă boală reumatismală de tip inflamator este artrita reumatoidă sau poliartirtă (când afectează mai multe articulaţii în acelaşi timp), cu o prevalenţă de aproximativ 1% la populaţia generală, ceea ce înseamnă că, în România, sunt aproximativ 200.000 de cazuri de poliartrită reumatoidă.

Artrita reumatoidă este o boală sistemică cronică care afectează articulaţiile, ţesuturile conjunctive, musculare, tendoanelor şi ţesutul fibros, cauzând de cele mai multe ori durere şi deformare. Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata medie de viaţă a celor afectaţi cu 5-10 ani, fapt care determină o atenţie sporită asupra simptomelor timpurii ale bolii.

În general, poliartrita reumatoidă afectează, în principal, femeile, fiind de două ori mai frecventă decât la bărbaţi. După 10 ani de la momentul diagnosticului, mai puţin de 50% dintre pacienţii cu poliartrită reumatoidă îşi mai pot continua activităţile zilnice obişnuite, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pacienţii cu poliartrită reumatoidă au un risc crescut de a dezvolta şi alte complicaţii sistemice ale bolii precum: osteoporoza, anemia, tulburări ale sistemului respirator sau afecţiuni dermatologice.

Fumatul, diabetul, stresul, hipertensiunea sau excesul de colesterol sunt factori de risc privind apariţia bolii. Fiind o boala progresivă, artrita afectează abilităţile locomotorii ale pacientului chiar din primii ani de la instalare.

Ziua Mondială a Artritei a fost înfiinţată, în 1996, de către asociaţia "Arthritis and Rheumatism International" (ARI), fondată în 1988, şi cuprinde în principal oameni afectaţi de această boală. Obiectivele organizaţiei, sunt axate pe creşterea gradul de conştientizare a nevoilor persoanelor cu artrită /reumatism, şi pe îmbunătăţirea calitatea vieţii persoanelor suferinde.

Site-ul Zilei Mondiale a Artritei este susţinut şi administrat de EULAR, Liga Europeană Împotriva Reumatismului (European League Against Rheumatism). Organizaţia reprezintă persoanele diagnosticate cu artrită reumatoidă, dar şi profesioniştii din domeniul sănătăţii şi societăţile ştiinţifice de reumatologie de pe continentul european.

Sursa: Agerpres

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro