Norme Coca 2023 - 2024

Din fonduri proprii, Consiliul Judeţean va dota Centrul de transplant renal de la Spitalul Judeţean
• Spitalele braşovene trebuie să se acrediteze pentru contracte noi cu CAS

În lipsa unor răspunsuri ferme din partea Ministerului Sănătăţii, spitalele din Braşov vor beneficia din acest an de un fond special de la bugetul judeţului, pentru a face dotările de care au urgentă nevoie. Din excedentul bugetar pe 2014, în valoare de 16,3 milioane de lei, Consiliul Judeţean a creat un fond de investiţii, în valoare de opt milioane de lei, o mare parte din acesta urmînd să fie folosit pentru dotarea celor şase spitale publice din subordine. Tot din excedentul de anul trecut va fi suplimentată şi suma pentru reabilitarea Corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. În acest caz este vorba despre 7,98 milioane de lei, după cum a declarat preşedintele Comisiei de Sănătate, Protecţia Copilului şi a Persoanelor Adulte, consilierul judeţean Mariana Cîju.

În 2015, Spitalul Judeţean va avea Centru de transplant renal

Dotările necesare amenajării viitorului centru de transplant renal de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov reprezintă una dintre ţintele CJ pentru acest an. Pentru echipamentul necesar centrului s-au alocat 450.000 de lei în 2015, care vin în completarea celor 100.000 de lei acordaţi anul trecut. Funcţionarea Centrului de transplant renal urmează să fie asigurată cu o finanţare de la Ministerul Sănătăţii, SCJU Braşov fiind inclus în Programul naţional de transplant renal.
Tot la Spitalul Judeţean vor fi achiziţionate, cu bani din bugetul judeţului, aparate de radiologie. Unul dintre ele va substitui angiograful, pînă cînd Ministerul Sănătăţii se va decide să îl finanţeze pe cel promis în ultimii trei ani spitalului din Braşov, iar cel de-al doilea va fi achiziţionat pentru Ortopedie. De altfel, Secţia de Ortopedie este una dintre cele mai solicitate ale Spitalului Judeţean, avînd în jur de 150-200 de operaţii pe lună. „Spitalul Judeţean are şi el un excedent de 4 milioane de lei, din care va face propriile investiţii în aparatură“, a explicat Mariana Cîju.

Lift pentru pacienţi şi dotări pentru baza de recuperare de la Neuro

Investiţii în echipamente şi dotări vor face în acest an şi Spitalul de Copii, dar şi Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie. La Spitalul de Copii s-au alocat 400.000 de lei pentru instalaţiile de încălzire şi pentru unele dotări, iar Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie va achiziţiona în acest an un lift pentru pacienţi, pentru care a primit din bugetul CJ 300.000 de lei. Spitalul de Neuro are în vedere, în acest an, şi modernizarea bazei de recuperare pe care o deţine.

Toate spitalele trebuie să se acrediteze pînă la sfîrşitul anului

Dincolo de aceste dotări, spitalele braşovene trebuie să îşi finalizeze procedurile de acreditare în acest an, pentru a se asigura că vor putea semna şi din 2016 contractele de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, trebuie să îşi rezolve în acest an şi problemele legate de patrimoniu, pentru a putea face lucrări de reabilitare şi modernizare.
În prezent, din cele şase unităţi medicale publice din Braşov, aflate în subordinea CJ, doar Spitalul Judeţean şi Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie şi-au finalizat procedurile de acreditare. „Consiliul Judeţean a alocat din bugetul pe acest an între 400.000 şi 600.000 de lei pentru acreditare. Acestea trebuie neapărat să termine procedura pînă la sfîrşitul acestui an“, a declarat Mariana Cîju. În ceea ce priveşte patrimoniul unităţilor medicale, CJ caută soluţii pentru rezolvarea situaţiei Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie şi a Spitalului de Pneumoftiziologie, care funcţionează în imobile pentru care se plăteşte chirie. La Spitalul de Copii, CJ va prelua cîteva porţiuni de teren pentru care a fost făcută exproprierea şi care vor permite intabularea imobilului.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro