Norme Coca 2023 - 2024

Informațiile cu privire la existența unor medicamente contrafăcute care au tranzitat România prin intermediul unor rețele "ilegale" au fost transmise organelor competente chiar de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a declarat miercuri, pentru AGERPRES, președintele instituției, Marius Savu

El a explicat că medicamentele au tranzitat România printr-un circuit ilegal și a precizat că nu au existat pacienți români care să ia aceste medicamente contrafăcute. "Nu au existat pacienți români care să ia aceste medicamente contrafăcute, nu avem astfel de informații", a spus Savu.

Colaborarea dintre ANMDM și organele abilitatea a început în urmă cu un an, existând și un procotol în acest sens cu MAI.

Polițiștii au desfășurat miercuri dimineață o acțiune care vizează rețele infracționale specializate în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul comercializării de medicamente, prin care s-ar fi realizat un prejudiciu de peste 3 milioane de euro.

Perchezițiile s-au desfășurat în București și județele Ilfov, Buzău, Iași, Ialomița, Argeș și Olt.

Polițiștii au dus duce la audieri 10 persoane.

"La data de 28 ianuarie, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, efectuează 64 de percheziții la domiciliile unor persoane și sediile unor societăți comerciale bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) remis miercuri AGERPRES.

Polițiștii verifică 20 de firme specializate în activități de depozitare și comercializare de medicamente care s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

"În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanții societăților comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanțul legal a unor medicamente cu valoare mare de piață utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piața internă sau comunitară", se mai arată în comunicat.

De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăților implicate, ar fi fost transferate sume importante de bani, aproximativ 5 milioane de euro, către persoanele vizate din circuitul infracțional, banii astfel obținuți fiind reintroduși în circuitul ilicit prin transferuri bancare și contracte de împrumut fictive.

"Prin acest mecanism, atât în circuitul legal din România, cât și în alte state comunitare, ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanții firmelor implicate", precizează IGPR.

La acțiune au participat aproape 200 de polițiști, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și specialiști criminaliști. Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

AGERPRES

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro