Proiectul de lege a trecut de Senat şi va intra în Camera Deputaţilor
Proiectul de lege prin care medicii vor putea face practică privată în spitalele de stat, după ce în prealabil îşi vor fi terminat programul de opt ore, va fi dezbătut în Camera Deputaţilor la începutul lunii septembrie. Parlamentarii vor putea atunci completa varianta trecută deja de Senat, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizând că forma finală a legii va fi prezentată la sfârşitul lui septembrie.
Legea le va permite medicilor din spitalele publice să-şi prelungească programul astfel încât, după orele pentru care sunt plătiţi de stat, să poată oferi consultaţii private în cadrul aceleeaşi unităţi, folosindu-se de infrastructura acestuia. „La începutul lunii vom dezbate proiectul privind practica privată în spitalele de stat, însă dată fiind ultima decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cred că nimeni nu o să vrea să facă practică în privat după ce-şi termină programul. Asta pentru că dacă tu ai program de la 07.00 la 12.00 şi după stai până la 17.00 să dai consultaţii private, cum o să poţi explica faptul că eşti după programul propriu-zis din spital?“, a arătat conf. dr. Camelia Bogdănici, medic primar oftalmolog, parlamentar UNPR în cadrul Comisiei de Sănătate de la nivelul Camerei Deputaţilor.
Începând cu 5 august, practica „plicului la medic“ este ilegală, orice atenţie, donaţie sau venit suplimentar oferit doctorului care lucrează în sistemul public de sănătate atrăgând consecinţe în cauză. În urma publicării deciziei ÎCCJ în Monitorul Oficial, o serie de medici din toată ţara şi-au unit vocile şi au început să ameninţe cu greva generală, considerând că li se face o nedreptate.
Reprezentanţii lor din sistemul de sănătate ieşean au arătat că efectele deciziei se vor regăsi în creşterea exodului halatelor albe către Occident, respectiv în deficitul de personal din spitalele româneşti. „Din punctul meu de vedere, în acest moment decizia va contribui major la creşterea numărului de medici care vor pleca în străinătate pentru că, să nu fim ipocriţi, însă în condiţiile în care statul acordă sănătăţii sub 4% din PIB, el însuşi încurajează practica plicului, sponsorizărilor şi a donaţiilor“, a precizat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi.
Nu pot să spun cât este de frustrant pentru un medic să se simtă dependent de o atenţie, de un cadou, de o donaţie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situaţie frustrantă pentru toţi medicii care lucrează în România. Toţi medicii vor spune că veniturile lor sunt dependente de această formă de finanţare", a spus preşedintele CMR, Gheorghe Borcean. citeste
Silvia Cristescu