Norme Coca 2023 - 2024

Începând cu data de 1 mai 2015, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale. Până în prezent, circa 13,5 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului de sănătate şi au fost activate în sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri. Cei peste 500.000 de asiguraţi care nu au primit cardul de sănătate sunt aşteptaţi la sediile caselor de asigurări sau la medicii de familie pentru a-şi ridica acest card.

Asiguraţii care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă, au ca alternative adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate eliberată la cerere de către casele de asigurări de sănătate. Această adeverinţă are valabilitate 3 luni.

 

“Aşa cum bine ştim sunt cazuri care nu au acceptat cardul de sănătate din diferite motive. La un moment dat erau la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate aproape 4.000 de astfel de situaţii. Dar ne bucură ca acest număr nu a crescut”, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

 

Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări, astfel încât să poată fi predate acelor asiguraţi care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.

 

La nivelul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) au fost returnate iniţial 170.000 de carduri, potrivit preşedintelui CASMB, prof. dr. Gheorghe Iana. Însă au fost înregistrate şi foarte multe solicitări de tipărire.

 

“Până în momentul de faţă, prin cereri scrise s-au cerut 43.000 de carduri, iar pe platforma online în jur de 27.500 de solicitări. Situaţiile sunt puţin diferite în Bucureşti. Acestea sunt generate de faptul că nu toţi medicii sunt dispuşi să participe la procesul de distribuire a cardurilor. Mai mult de jumătate dintre medicii de familie din Bucureşti nu şi-au exprimat dorinţa de a participa la acest proces de distribuire a cardurilor de sănătate. Aşa că le distribuim noi şi găsim variante care să suplinească această  lipsă de reacţie a medicilor de familie. Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai societăţilor comerciale care au angajaţi medici de familie şi care doreau să preia cardurile. Astfel am reuşit să distribuim prin aceştia aproximativ 15.000 de carduri la nivelul societăţilor comerciale. Noi căutăm variante de a distribui cardurile în cât mai multe locuri. Acum discutăm cu spitalele de exemplu, cu toate spitalele din Bucureşti. În momentul în care au angajaţi care nu au primit cardurile facem un borderou, se deplasează un om de la noi la ei cu cardurile, deci toate acestea sunt variante tehnice pentru a nu pune oamenii pe drumuri”, a declarat prof. dr. Gheorghe Iana.

 

De altfel, pacienţii au la dispoziţie un sistem prin care pot verifica dacă au fost sau nu emise cardurile lor.

 

“Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări există un serviciu online numit verificare asigurat, unde fiecare cetăţean poate să verifice dacă i s-a emis card sau nu. În situaţia în care în acest serviciu persoana apare ca neavând card emis, asta înseamnă că va avea în continuare acces la serviciile medicale în condiţiile în care nu a primit cardul naţional. Toate aceste lucruri vor fi reglemetate prin prevederile contractului cadru şi normele de aplicare care vor fi finalizate până la sfarşitul acestei luni. De altfel trebuie avute în vedere şi cele 360.000 de persoane care, din decembrie şi până în prezent, fie au împlinit 18 ani şi au devenit majore şi asigurate, situaţie în care trebuie să emitem carduri pentru această categorie de persoane, fie erau cetăţeni neasiguraţi şi au dobândit această calitate de asigurat. Aceste carduri sunt în producţie şi vor fi distribuite până la 1 mai 2015”, a menţionat Radu Ţibichi, director general CNAS.

 

Asiguraţii care până la data de 1 mai 2015 nu au intrat în posesia cardului de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de asigurat, eliberată de casa de asigurări.

 

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă din data de 16 martie 2015.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro