Norme Coca 2023 - 2024

Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a anuntat miercuri ca a propus ca toate medicamentele inscrise in lista de compensate si gratuite sa dispuna de protocoale care sa le reglementeze prescrierea. “Am propus ca fiecare medicament din lista sa aiba protocol, altfel nu va putea fi prescris”, a declarat presedintele CNAS in cadrul unei conferinte organizata de Mediafax.

El a precizat ca in 2014 CNAS a reusit finantarea Programului National de Oncologie si ca in prezent nu mai exista liste de asteptare pentru tratament. “Sistemul de sanatate este subfinantat insa nimeni nu stie care este nevoia reala de finantare. Oricat de multi bani ar fi, tot mai trebuie fonduri in plus. In ceea ce priveste bolile oncologice, sunt de acord ca diagnosticul trebuie facut in echipa. Nelucrand in echipa lucrurile scapa de sub control. Exista riscul ca diagnosticul sa se puna fie incet, fie netintit si tratamentul sa fie ineficient. Am reusit in 2014 sa finantam Programul de oncologie fara probleme. Mereu vor exista dosare la comisia de oncologie a CNAS, insa nu mai exista lista de asteptare de nu stiu cate luni. Dosarele care nu se califica ajung sa fie aprobate in luna urmatoare”, a declarat Ciurchea.

In ceea ce priveste modul in care a suportat bugetul Sanatatii actualizarea listei de compensate, presedintele CNAS a declarat ca in urma analizelor s-a constatat ca introducerea celor 17 molecule orfane pe lista de compensate si gratuite in luna iunie a anului curent a fost suportata bine de buget, in total beneficiind deocamdata de aceste tratamente circa 700 de pacienti, costurile tratamentelor ridicandu-se la aproximativ 27 de milioane de euro.

Ciurchea a anuntat ca in perioada urmatoare va fi lansat un program de testare oncogenetica care beneficiaza deja de finantare, acesta urmand sa functioneze in prima instanta pentru pacientii cu risc crescut de leucemie. Pentru inceput circa 870 de pacienti vor beneficia de teste genetice care vor fi decontate de catre Casa, in sapte centre de la nivel national, coordonate de centrul deschis la Institutul Fundeni.

Presedintele CNAS a subliniat faptul ca pacientii ar trebui sa tina cont de sfaturile medicilor si sa nu apeleze la automedicatie sau la tratamente care nu sunt recomandate de acestia. “Este foarte important ce spune medicul curant, nu ceea ce pacientii aud la televizor, ce citesc in ziar sau ceea ce spune dr. Google”, a subliniat Ciurchea. In opinia oficialului, medicii ar trebui sa prescrie si medicamente ieftine, deoarece cele mai scumpe medicamente nu garanteaza un efect terapeutic pe masura costurilor.

 

 Sursa

Un raspuns la “Vasile Ciurchea: Am propus ca fiecare medicament inscris in lista de compensate sa aiba un protocol pentru a putea fi prescris”

  1. Vornicu Gina

    Si cum ramine cu liberalismul prefesiei de medic daca vreti sa ne restringeti libertatea de a prescrie medicamentele prin protocoale?
    V-ati gindit vreodata ca pacientii virstnici cu afectiuni destul de grave (pentru care necesita medicamente pe care mf le poate prescrie doar cu scrisoare medicala) si care au pensii de 350 lei/luna nu-si permit nici fizic si nici financiar sa mearga la oras la medicul specialist dupa scrisoare medicala (care e valabila doar 6 luni!!!!).
    Inainte de a incorseta medicii si mai ales pacientii cu protocoale ar trebui sa va ginditi la posibilitatile lor de implementare in special in mediul rural!

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro