Norme Coca 2023 - 2024

Infertilitatea este azi o problemă tot frecvent discutată în cabinetele medicilor  obstetrico-ginecologi. Amânarea momentului când femeile doresc să devină mame poate avea urmări neașteptate, iar infertilitatea face parte dintre surprizele neplăcute ale alegerii. Rezolvarea cazurilor de infertilitate este în strânsă legătură cu reproducerea umană asistată, spun medicii.

“Infertilitatea – conform Organizației Mondiale a Sănătății – este incapacitatea unui cuplu de a se reproduce, după un an de zile de contacte sexuale neprotejate, de minim două ori pe săptămână.  Sigur că definiția asta poate să aibă mici devieri. De ce? Cuplurile se sesizează că nu pot să rămână însărcinate sau, mă rog, își doresc și unii nu au răbdare să aștepte un an de zile. Alții, din contră, stau ani de zile și după aceea se gândesc că ar putea să fie o problemă”, spune dr . Florin Dorneanu, medic primar obstetrică-ginecologie.

nastere

Cauzele infertilității sunt multe. În primul rând, infertilitatea este o problemă de cuplu, asta trebuie să înțeleagă toată lumea că problemele pot să fie la jumătatea feminină, la jumătatea masculină sau la ambii parteneri. Cel mai frecvent, cumva, incidența este cam la 50 la sută: 50 la sută au probleme bărbații, 50 la sută din cazuri au probleme femeile.

În primul rând, nu numai în cabinetul meu, când are un an de zile de încercări, un anumit cuplu și nu reușesc să procreeze, trebuie să se prezinte la ginecolog. Acolo vor fi supuși unor serii de investigații. Partea masculină – respectiv o spermogramă, e cea mai simplă și, dintr-o dată 50 la sută din cazuri le-ai lămurit; la partea feminină este un pic mai complicat deoarece problemele pot să fie de ordin, știu eu, mecanic, în sensul că trompele sunt înfundate sau anumite intervenții chirurgicale care împiedică mecanismul normal al reproducerii, sau lipsa chirurgicală a trompelor, sau existența anumitor obstacole în calea fixării unei sarcini, de exemplu fibromul uterin, sau polip intrauterin. Cauzele pot să fie hormonale. Femeile au unele dereglări pe axul hipotalamo-hipofizal, deci pot să fie implicate hipofiza, tiroida, ovarele și să nu poată să ovuleze, sau să nu aibă ovulație eficientă. În aproximativ 15 % din cazuri, infertilitatea este de cauză necunoscută. Îi faci toate investigațiile care se cunosc în momentul acesta și nu îți dai seama de ce. Și atunci trebuie apelat la un ultra-specialist în infertilitateCauze imunologice pot să fie. Important e ca femeia, și cuplul, nu numai femeia, să se prezinte la ginecolog, la urolog, să-și facă toate investigațiile și, în caz că nu se pot rezolva problemele, trebuie să meargă la un specialist în infertilitate.

Nastere_02

Fiind infertilitate de cauze necunoscute, până la urmă nu duc nicăieri, adică nu poți să îți dai seama de ce, dar pot să fie niște motive subiective. De exemplu, în ziua de azi, mai ales în mediul urban, femeile se hotărăsc foarte greu, adică foarte târziu, să rămână însărcinate. Prima dată vor să își creeze o carieră, o locuință, abia după aceea își întemeiază o familie și se gândesc la copii. Și atunci multe din ele nu știu că, după 37 de ani, fertilitatea scade prin însăși înaintarea în vârstă. Deci nu trebuie să aibă o problemă deosebită, ci faptul că înaintează în vârstă, că se apropie de menopauză , care e fiziologică după 35 de ani, le împiedică să rămână însărcinate și atunci intră în panică, se grăbesc…La 40 de ani nu le poți spune: Doamnă, mai stai doi-trei ani că poate rămâi. N-am descoperit nimic…

Rezolvarea este reproducerea umană asistată: inseminarea intrauterină, fertilizarea in vitro, metode prin care se controlează mulți dintre pașii fertilizării. Și atunci poți să influențezi reproducerea, ajutând cuplurile prin aceste metode”, explică dr. Florin Dorneanu legat de infertilitate.

autor: DELIA SESCU BARBU

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro