Norme Coca 2023 - 2024

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale a oferit cateva informatii despre medicamentele care contin bromocriptina: a fost emisa, la nivel european, recomandarea de a nu le mai utiliza in mod curent pentru prevenirea sau inhibarea lactatiei dupa nastere – vezi care sunt exceptiile!

Informatii pentru paciente privind bromocriptina

  • Medicamentele care contin bromocriptina sunt autorizate in multe state UE, in vederea administrarii pe cale orala pentru prevenirea sau inhibarea lactatiei la femeile care au nascut si care nu alapteaza. Din cauza unui risc posibil de aparitie a reactiilor adverse grave, s-au emis recomandari prin care sa se clarifice faptul ca aceste medicamente nu trebuie administrate in mod curent pentru prevenirea sau inhibarea lactatiei.
  • Aceste medicamente trebuie utilizate intr-un astfel de scop numai din ratiuni medicale stringente, care impun inhibarea lactatiei, precum evitarea suferintei suplimentare dupa pierderea unui copil in timpul nasterii sau dupa aceea, ori la mame infectate cu virusul HIV si care nu trebuie sa alapteze (pentru evitarea riscului de trecere a virusului in lapte).
  • Bromocriptina nu trebuie administrata pentru ameliorarea simptomelor de durere sau angorjare a sanilor dupa nastere, aceste simptome putand fi ameliorate prin contentia sanilor sau aplicatii reci, precum si prin administrarea de medicamente antiinflamatoare, daca este necesar.
  • Bromocriptina nu trebuie administrata pacientelor care prezinta risc crescut de aparitie a reactiilor adverse, inclusiv pacientelor cu afectiuni care determina cresterea tensiunii arteriale, sau celor cu antecedente de afectiuni psihiatrice grave.
  • Tensiunea arteriala trebuie monitorizata (in special in prima zi de tratament) astfel incat semnele precoce sa fie depistate din timp si tratamentul oprit imediat.
  • Pacientele care prezinta durere toracica sau cefalee neobisnuit de severa trebuie sa consulte de urgenta medicul.
  • Pacientelor care au intrebari sau temeri li se recomanda sa discute cu medicul sau farmacistul.

Informatiile vin din partea Agentiei Europene a Medicamentului, care precizeaza ca exista, in sensul instituirii acestor restrictii, acordul Grupului de lucru pentru procedura de recunoastere mutuala si descentralizata pentru medicamentele de uz uman – CMDh. Pozitia CMDh a fost adoptata cu majoritate de voturi, aceasta a fost transmisa Comisiei Europene in vederea unei decizii finale cu caracter obligatoriu, valabile pe intreg teritoriul UE.

Reevaluarea medicamentului bromocriptina a fost declansata la solicitarea autoritatii competente din Franta – ANSM, ca urmare a temerilor legate de cresterea raportarilor de reactii adverse rare, dar potential grave sau letale, in special cardiovasculare, precum infarctul miocardic acut sau accidentele vasculare, neurologice, de tipul convulsiilor – crize sau a celor psihiatrice, cum ar fi halucinatii sau episoade maniacale.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro