Norme Coca 2023 - 2024

O nouă zi, un nou scandal în sănătate. De data aceasta nu mai este vorba de certurile pe preţul medicamentelor, ci de soarta angajaţilor de la Institutul Cantacuzino care, din nou, nu şi-au primit salariile. Mai rău decât atât, oamenii nici nu au cu cine discuta, deoarece directorul Adrian Onu a demisionat recent pe motiv că autorităţile nu fac nici un efort să remedieze situaţia Institutului cândva de referinţă în Europa.

Zeci de angajaţi ai Institutului Cantacuzino au protestat, timp de două zile, în curtea unităţii, din cauza faptului că nu şi-au primit salariul.  "Am primit doar 39 la sută din lichidarea pe decembrie, şi de luna ianuarie nici nu poate fi vorba. În pofida memorandumului interministerial, soarta institutului rămâne aceeaşi. Institutul Cantacuzino a fost trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, dar nici această schimbare nu ne-a rezolvat problema", a declarat liderul de sindicat al institutului, Monica Bălteanu, pentru Mediafax.

De altfel, oamenii au protestat în nenumărate rânduri pentru faptul că nu îşi iau salariile la timp, neînţelegând de ce, deşi există declaraţii ale autorităţilor că vor să repună Institutul pe linia de plutire, nu există şi acţiuni concrete în acest sens. O altă îngrijorare a oamenilor este transferarea institutului de la Ministerul Sănătăţii la cel al Educaţiei şi Cercetării, oaia neagră a guvernelor. “Am cerut lămuriri la Ministerul Educaţiei privind situaţia institutului, dar pentru tot ceea ce ţine de sănătate publică ne-a fost recomandat să luăm legătura cu Ministerul Sănătăţii. La Ministerul Sănătăţii (MS) se spune că Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, care a fost discutat în comisia interministerială, în octombrie 2014, nu este la ei. În memorandum s-a hotărât ştergerea datoriilor noastre către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept seviciu de interes economic general”, a mai spus liderul sindical.

Comisia interministerială desemnată în 2014 pentru a rezolva problema Institutului Cantacuzino a fost obiectul unui Memorandum, dar acesta nu a fost discutat în Guvern. Nici după trei luni, cercetătorii nu au un răspuns, ceea ce înseamnă că activitatea de sănătate publică este blocată. “Mă refer la producţia de vaccinuri, supravegherea epidemiologică a României şi analizele gratuite. Pentru că avem datorii la ANAF, nu mai avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, iar noi facem analize numai contra cost”, a explicat liderul sindical. În prezent producţia de vaccin a fost oprită, de 5 ani românii fiind imunizaţi cu vaccinuri din import.

Institutul Cantacuzino şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro