Norme Coca 2023 - 2024

La invitația Ministerului Sănătății, APSR a participat în cursul zilei de 06 Martie, la o întâlnire la sala de consiliu a instituției

La întâlnire au fost prezenți, din partea APSR, Dl. Președinte Cristian Hotoboc, Vasile Barbu, Președinte ANPC și Secretar General al Alianței și Gheorghe Ionescu, Președintele SANOHEP.

Din partea autorităților de resort, au fost prezenți Ministrul Sănătății, Dl. Nicolae Bănicioiu, Consilierul primului Ministru Dl. Vasile Cepoi, Președintele interimar al CNAS Gheorghe Țibichi, Secretarul general MS Dl. Eugen Diga, precum și consilieri ai ministrului.

Întâlnirea a fost una de prezentare a intențiilor imediate ale MS și CNAS, și de cunoaștere a poziției organizațiilor din domeniul sănătății cu privire la reglementările ce urmează să fie implementate în domeniu.

Așteptând sosirea în sală a noului ministru al sănătății, Secretarul General al MS a informat audiența că noua echipă de la minister are nevoie de o perioadă de timp în care să revadă întregul set de proiecte de legi și reglementări care vizează reforma în domeniu. Ceea ce s-a realizat până acum de către fosta echipă de la MS împreună cu organizațiile de pacienți și furnizori de servicii, nu va fi preluat integral așa cum este, ci se va face mai întâi o evaluare.

Noua echipă la conducerea MS se străduiește să înțeleagă ansamblul proiectelor de reformă ”moștenite” de la fosta conducere, pentru a le putea pune în practică în cunoștință de cauză, în perioada următoare.

Având în vedere imperativele tehnice care țin de contractul cadru și de listele de medicamente compensate, MS, de comun acord cu CNAS propun trei variante de lucru:

  1. Amânarea cu două luni a contractării de servicii (până la 1 iunie 2014), urmând ca până atunci să se lucreze pe bază de acte adiționale. În intervalul de două luni se va pune la punct legislația privind implementarea pachetului de bază;
  2. Amânarea cu o lună (până la 1 Mai 2014), cu contractări pe acte adiționale, cu câteva modificări/completări la actualele Contract-cadru și Normele metodologice. Implementarea pachetului de baza s-ar amâna pana la 1 ianuarie 2015;
  3. Contractare de servicii și produse la 1 aprilie 2014 în baza actualului Contract-cadru, cu câteva modificări/completări la Normele metodologice.

 In esenta, discutiile au abordat urmatoarele prioritati:

Organizațiile de pacienți pe patologii cronice (cancer, hepatite, etc.) insistă pentru respectarea termenului de introducere a noii liste de compensate ce conține noi molecule;

  • Neintroducerea noii liste de compensate la 1 Aprilie, așa cum s-a convenit cu fostul ministru al sănătății, o să declanșeze, conform celor spuse de reprezentanții pacienților cu boli cronice, proteste de stradă atât în țară, cât și la parlamentul european;
  • Fondurile insuficiente la nivelul spitalelor, precum și atitudinea unora dintre managerii de spitale și șefi de secții care refuză să angajeze cheltuieli dacă nu au resurse, de teama de a fi sancționați, reprezintă o problemă care are efecte foarte serioase asupra pacienților, care sunt nevoiți să plătească din buzunar tratamentele;
  • În domeniul afecțiunilor psihiatrice, lista medicamentelor specifice a fost redusă cu 40% și este necesară o corelare mai atentă între MS și CNAS cu privire la compensări; Asociațiile de pacienți cu acest tip de afecțiuni nu au fost chemate la consultări pentru realizarea noii legi a sănătății mintale;
  • Dl. Vasile Barbu a subliniat faptul că este neglijat un domeniu al asistenței medicale care are impact major asupra tuturor patologiilor cronice: îngrijirile la domiciliu; sumele alocate sunt insuficiente, și nu există un control adecvat pentru fenomenul concurenței neloiale la nivelul furnizorilor de astfel de servicii.

La solicitarea organizațiilor de pacienți, va fi creat, la nivelul Ministerului Sănătății, un oficiu pentru relația directă cu aceste organizații. Menirea acestui oficiu va fi aceea de a prelua informații în timp real de la orgaizațiile de pacienți, cu privire la problemele existente în teritoriu.

Din perspectiva politicilor de sănătate și a procesului de reglementare, în care APSR este implicată în mod curent cu autoritățile din sănătate, poziția alianței a fost exprimată de către Dl. Cristian Hotoboc:

  • Având în vedere faptul că, pe de o parte, noua echipă a MS are nevoie de timp pentru a evalua întregul set de reglementări și, pe de altă parte, faptul că adaptarea contractului-cadru și a normelor metodologice cu conținutul pachetului de bază de servicii medicale este un proces complex și care consumă timp, APSR propune prelungirea actualului contract-cadru pentru întreg anul 2014, urmând ca, din Ianuarie 2015, să pornim cu implementarea inclusiv a instrumentelor esențiale pentru succesul reformei, CARDUL DE SĂNĂTATE și DOSARUL ELECTRONIC AL PACIENTULUI.
  • Amânarea până la 1 mai 2014 a contractării, pentru a se reuși implementarea pachetului de bază, ar crea mari probleme având în vedere ca în acest moment se merge pe istoricul anului 2013 (suma lunară decontată reprezintă 80% din media anului 2013, iar aceasta ar însemna o concentrare a fondurilor în ultimele 8 luni ale acestui an, în condițiile în care fondurile pe paraclinic și ambulatoriu de specialitate s-au dublat). Perioada de 2 luni propusă de autorități este foarte scurtă, pentru a putea reuși punerea la punct a sistemului informatic SIUI.
  • APSR susține amânarea cu cel mult o lună a contractării (1 mai 2014); în următoarele zile vom propune o serie de modificări la actualul Contract-cadru și la Normele de aplicare.

 Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro