Aproape 70% dintre romani au oferit bani personalului medicalPrevious Article
CONFERINTA REGIONALA ZILELE MEDICALE ALE ALBEINext Article

Interviu prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie: In judetul Tulcea nu exista niciun medic specialist pediatru

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Interviu prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie: In judetul Tulcea nu exista niciun medic specialist pediatru

Prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie, a atras atentia intr-un interviu acordat GhidCabinet.ro asupra problemelor grave de resurse umane cu care se confrunta pediatria romaneasca:

Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta pediatria romaneasca? In afara de problema financiara exista si o problema a resurselor umane?

Prof. dr. Marin Burlea: In primul rand se stie ca foarte multi daca nu majoritatea doctorilor tineri rezidenti care devin specialisti au ca obiectiv sa plece din tara din motivele cunoscute: salarizare proasta, locuri de munca inadecvate, spitale subdotate, subfinantate. Sigur ca ne confruntam cu o situatie dramatica pentru ca in Tulcea, spre exemplu, nu exista niciun medic specialist pediatru. Este o situatie absolut dramatica. Daca nu se gaseste o modalitate de a motiva medicii tineri sa ramana in tara sa lucreze eu cred ca in scurt timp vom ramane fara medici pediatri.

Rep.: Mai exista si alte judete care se confrunta cu aceeasi situatie ca judetul Tulcea?

Marin Burlea: Cu siguranta da. Spre exemplu, sunt zone din Moldova: Botosani, pe la Bacau, Moinesti, Buhusi, diferite localitati care au nevoie maxima de medici tineri pediatri.

Rep.: Cum pot fi motivati medicii tineri pentru a combate acest fenomen?

Marin Burlea: Pentru a-i motiva trebuie sa le oferim salarii cel putin duble. Nici acest lucru nu ar reprezenta o problema, dar intrucat finantistii din Romania prezinta un reflex in a spune mereu ca nu exista fonduri, intotdeauna sunt posibile sacrificii in anumite zone financiare unde se fac excese de cheltuieli pentru o chestiune care, dupa parerea mea, este vitala pentru evolutia medicinei romanesti.

Rep.: Ati amintit in cadrul Conferintei Nationale de Pediatrie ca multe tinere mame ies din maternitate fara a avea suficiente cunostinte despre alaptare.

Marin Burlea: Dupa parerea mea starea de sanatate a femeii gravide trebuie urmarita cu maxima atentie. Si aici discutam de vitaminizare, despre o alimentatie corecta, mai exact discutam despre administrarea de calciu, vitamina D, in special in ultimul trimestru de sarcina. In perioada prenatala, asistentul pediatru sau moasa sau asistentul de pe ginecologie este necesar sa mearga la domiciliul viitoarei mame sau sa gaseasca alt context sa discute cu mamele, poate intr-un cadru organizat, in grupuri. Sa explice pe de o parte superioritatea nasterii pe cale naturala, nasterea prin cezariana trebuie sa fie o exceptie, ori la noi circa 70% din nasteri au loc prin interventie cezariana, ceea ce este foarte mult, iar traumatismul la nastere prin cezariana este mult mai mare. De asemenea, la nasterea prin cezariana este greu daca nu imposibil sa stabilesti termenul exact si atunci apare problema ca la mamele care nasc prin operatie cezariana “suirea” sau “furia” laptelui se produce mai tarziu, la 10-14 zile de la nastere. Din pacate, in maternitati nu se educa mamele sa aiba rabdare, sa poata fi hidratati copiii printr-o formula specifica pentru nou-nascut pana la instalarea secretiei lactate si ca alimentatia naturala este superioara fata de orice formula de lapte din lume. Femeia trebuie sa alapteze sase luni minimum exclusiv la san, urmand sa adopte o diversificare corecta dupa sase luni si continuarea administrarii laptelui matern dar nu in exclusivitate pana la un an, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda pana la doi ani.

Rep.: Ati vorbit in cadrul conferintei despre malabsorbtia intestinala? Ne puteti prezenta niste cazuri?

Marin Burlea: Pe de o parte, discutam de o realitate: aceea ca malabsorbtia intestinala, respectiv celiachia, este o afectiune mult mai frecventa decat se diagnosticheaza in prezent, prin metodele acutale. Pentru fiecare caz diagnosticat mai exista inca 10 cazuri oculte, necunoscute. In fata unui copil sau adult cu hipostatura si anemie refractara esti obligat sa investighezi pacientul pentru ca ar putea sa fie purtatorul unei malabsorbtii.

Pot sa va povestesc despre doua cazuri grave. Este vorba despre o fetita de 19 ani dintr-un judet din nordul tarii. A venit la noi in stare grava avand 16 kilograme la 19 ani. Prezenta o intarziere ingrozitoare in crestere. Acesta este un caz medico-social, pentru ca mama ei cu o suferinta psihica a abordat-o ca pe un sugar timp de 19 ani si a hranit-o aproape exclusiv cu lapte de capra. Laptele de capra nu contine acid folic si i-a produs o anemie grava. Aceasta pacienta avea toti parametrii biologici bulversati, avand o hemoglobina de 1, pe care nu am vazut-o niciodata in cariera mea. Dar avand in vedere ca organismul uman are resurse incredibile de supravietuire, pacienta a rezistat. Prin tratament adecvat cu perfuzii pentru corectarea anemiei si printr-o alimentatie diversa adaptata situatiei, pacienta a avut o evolutie buna, de la 16 kilograme ajungand in doua-trei luni la 21 de kilograme. Pacienta avea probleme dentare, probleme ale parului, zone de alopecie, avand dintii complet distrusi. A fost nevoie de operatie pentru extragerea dintilor cariati.

Un alt caz, o fetita de 4 ani si 10 luni, a venit la spital cu cinci kilograme la aproape cinci ani si intr-o stare extreme de grava. Fetita suferea de o malnutritie profunda. La fel, prin tratamente, prin perfuzii am reusit sa o aducem la o stare aproape normala. Copilul arata in prezent foarte bine. Avea o hemiplegie dreapta care in prezent s-a remis prin kinetoterapie,  masaj, stimulare neuropsihica si alimentatie potrivita. Este foarte ingrijita de personalul clinicii (Clinica Pediatrie II, Spitalul de Copii “Sf. Maria” Iasi-n.red.). Asistentele mele o iau in week-end acasa. Aceasta abordare si prin stimulare neuropsihica poate avea un efect benefic.

Prof. dr. Marin Burlea este presedintele Conferintei Nationale de Pediatrie, eveniment organizat in Bucuresti in perioada 2-5 aprilie 2014 la care GhidCabinet.ro a participat in calitate de Partener Media!

Sursa: GhidCabinet.ro Foto: Zi-de-zi.ro.

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv

Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv   0

read more
Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi

Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi   0

read more
DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate

DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate   0

read more
Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen

Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen   0

read more
Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse

Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID   0

read more
Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile

Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID   0

read more
Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți

Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți   0

read more
Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%

Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%   0

read more
La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe

La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe   0

read more
Valeriu Gheorghiţă: „Din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani”

Valeriu Gheorghiţă: „Din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani”   0

read more
Valeriu Gheorgiţă spune că de săptămâna viitoare România va ajunge la 80.000 de vaccinări pe zi

Valeriu Gheorgiţă spune că de săptămâna viitoare România va ajunge la 80.000 de vaccinări pe zi   0

read more
VIDEO. DSU prezintă imagini din Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov: Din păcate, aceasta este realitatea

VIDEO. DSU prezintă imagini din Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov: Din păcate, aceasta este realitatea   0

read more
Aproape 57.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 73 de reacții adverse

Aproape 57.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 73 de reacții adverse   0

read more
Vlad Voiculescu susține că nu este de vină pentru scandalul de la Foișor. Cîțu: Fiecare pacient are legatură cu Ministerul Sănătății

Vlad Voiculescu susține că nu este de vină pentru scandalul de la Foișor. Cîțu: Fiecare pacient are legatură cu Ministerul Sănătății   0

read more
Rafila, despre obiectivul lui Cîțu: 1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați

Rafila, despre obiectivul lui Cîțu: 1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați   0

read more
Numărul de cazuri de Parkinson a explodat. Neurologii se aşteaptă la izbucnirea unei epidemii. Ce substanţă comună este de vină

Numărul de cazuri de Parkinson a explodat. Neurologii se aşteaptă la izbucnirea unei epidemii. Ce substanţă comună este de vină   0

read more
Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului Pfizer STUDIU

Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului Pfizer STUDIU   0

read more
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.