Norme Coca 2023 - 2024

Prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie, a atras atentia intr-un interviu acordat GhidCabinet.ro asupra problemelor grave de resurse umane cu care se confrunta pediatria romaneasca:

Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta pediatria romaneasca? In afara de problema financiara exista si o problema a resurselor umane?

Prof. dr. Marin Burlea: In primul rand se stie ca foarte multi daca nu majoritatea doctorilor tineri rezidenti care devin specialisti au ca obiectiv sa plece din tara din motivele cunoscute: salarizare proasta, locuri de munca inadecvate, spitale subdotate, subfinantate. Sigur ca ne confruntam cu o situatie dramatica pentru ca in Tulcea, spre exemplu, nu exista niciun medic specialist pediatru. Este o situatie absolut dramatica. Daca nu se gaseste o modalitate de a motiva medicii tineri sa ramana in tara sa lucreze eu cred ca in scurt timp vom ramane fara medici pediatri.

Rep.: Mai exista si alte judete care se confrunta cu aceeasi situatie ca judetul Tulcea?

Marin Burlea: Cu siguranta da. Spre exemplu, sunt zone din Moldova: Botosani, pe la Bacau, Moinesti, Buhusi, diferite localitati care au nevoie maxima de medici tineri pediatri.

Rep.: Cum pot fi motivati medicii tineri pentru a combate acest fenomen?

Marin Burlea: Pentru a-i motiva trebuie sa le oferim salarii cel putin duble. Nici acest lucru nu ar reprezenta o problema, dar intrucat finantistii din Romania prezinta un reflex in a spune mereu ca nu exista fonduri, intotdeauna sunt posibile sacrificii in anumite zone financiare unde se fac excese de cheltuieli pentru o chestiune care, dupa parerea mea, este vitala pentru evolutia medicinei romanesti.

Rep.: Ati amintit in cadrul Conferintei Nationale de Pediatrie ca multe tinere mame ies din maternitate fara a avea suficiente cunostinte despre alaptare.

Marin Burlea: Dupa parerea mea starea de sanatate a femeii gravide trebuie urmarita cu maxima atentie. Si aici discutam de vitaminizare, despre o alimentatie corecta, mai exact discutam despre administrarea de calciu, vitamina D, in special in ultimul trimestru de sarcina. In perioada prenatala, asistentul pediatru sau moasa sau asistentul de pe ginecologie este necesar sa mearga la domiciliul viitoarei mame sau sa gaseasca alt context sa discute cu mamele, poate intr-un cadru organizat, in grupuri. Sa explice pe de o parte superioritatea nasterii pe cale naturala, nasterea prin cezariana trebuie sa fie o exceptie, ori la noi circa 70% din nasteri au loc prin interventie cezariana, ceea ce este foarte mult, iar traumatismul la nastere prin cezariana este mult mai mare. De asemenea, la nasterea prin cezariana este greu daca nu imposibil sa stabilesti termenul exact si atunci apare problema ca la mamele care nasc prin operatie cezariana “suirea” sau “furia” laptelui se produce mai tarziu, la 10-14 zile de la nastere. Din pacate, in maternitati nu se educa mamele sa aiba rabdare, sa poata fi hidratati copiii printr-o formula specifica pentru nou-nascut pana la instalarea secretiei lactate si ca alimentatia naturala este superioara fata de orice formula de lapte din lume. Femeia trebuie sa alapteze sase luni minimum exclusiv la san, urmand sa adopte o diversificare corecta dupa sase luni si continuarea administrarii laptelui matern dar nu in exclusivitate pana la un an, desi Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda pana la doi ani.

Rep.: Ati vorbit in cadrul conferintei despre malabsorbtia intestinala? Ne puteti prezenta niste cazuri?

Marin Burlea: Pe de o parte, discutam de o realitate: aceea ca malabsorbtia intestinala, respectiv celiachia, este o afectiune mult mai frecventa decat se diagnosticheaza in prezent, prin metodele acutale. Pentru fiecare caz diagnosticat mai exista inca 10 cazuri oculte, necunoscute. In fata unui copil sau adult cu hipostatura si anemie refractara esti obligat sa investighezi pacientul pentru ca ar putea sa fie purtatorul unei malabsorbtii.

Pot sa va povestesc despre doua cazuri grave. Este vorba despre o fetita de 19 ani dintr-un judet din nordul tarii. A venit la noi in stare grava avand 16 kilograme la 19 ani. Prezenta o intarziere ingrozitoare in crestere. Acesta este un caz medico-social, pentru ca mama ei cu o suferinta psihica a abordat-o ca pe un sugar timp de 19 ani si a hranit-o aproape exclusiv cu lapte de capra. Laptele de capra nu contine acid folic si i-a produs o anemie grava. Aceasta pacienta avea toti parametrii biologici bulversati, avand o hemoglobina de 1, pe care nu am vazut-o niciodata in cariera mea. Dar avand in vedere ca organismul uman are resurse incredibile de supravietuire, pacienta a rezistat. Prin tratament adecvat cu perfuzii pentru corectarea anemiei si printr-o alimentatie diversa adaptata situatiei, pacienta a avut o evolutie buna, de la 16 kilograme ajungand in doua-trei luni la 21 de kilograme. Pacienta avea probleme dentare, probleme ale parului, zone de alopecie, avand dintii complet distrusi. A fost nevoie de operatie pentru extragerea dintilor cariati.

Un alt caz, o fetita de 4 ani si 10 luni, a venit la spital cu cinci kilograme la aproape cinci ani si intr-o stare extreme de grava. Fetita suferea de o malnutritie profunda. La fel, prin tratamente, prin perfuzii am reusit sa o aducem la o stare aproape normala. Copilul arata in prezent foarte bine. Avea o hemiplegie dreapta care in prezent s-a remis prin kinetoterapie,  masaj, stimulare neuropsihica si alimentatie potrivita. Este foarte ingrijita de personalul clinicii (Clinica Pediatrie II, Spitalul de Copii “Sf. Maria” Iasi-n.red.). Asistentele mele o iau in week-end acasa. Aceasta abordare si prin stimulare neuropsihica poate avea un efect benefic.

Prof. dr. Marin Burlea este presedintele Conferintei Nationale de Pediatrie, eveniment organizat in Bucuresti in perioada 2-5 aprilie 2014 la care GhidCabinet.ro a participat in calitate de Partener Media!

Sursa: GhidCabinet.ro Foto: Zi-de-zi.ro.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro