Norme Coca 2023 - 2024

Deranjamente stomacale, voma, dureri de cap, transpiratie abundenta! Sunt simptomele legate de intoxicatiile cu ciuperci. Autoritatile sanitar – veterinare vin cu precizari legate de intoxicatiile cu ciuperci – ce sa facem pentru a nu ajunge la spital.

ciuperciNe plac ciupercile? Acestea constituie un aliment preferat de multe persoane, in principal datorita unor calitati nutritive pe care le confera continutul destul de important de proteine, care variaza intre 2% si 4,5%. Ciuperciale sunt bogate in vitamine, in principal vitamina D si vitamine din complexul B, sunt bogate in minerale, contin potasiu si fosfor, contin multe fibre, ceea ce ajuta la un bun tranzit intestinal si la dieta. Insa o mica greseala in alegerea acestora poate duce la mari probleme – intoxicatiile cu ciuperci.

Cum se ajunge la intoxicatiile cu ciuperci? Multi dintre cei care traiesc la sate prefera sa consume ciuperci adunate din natura, pe care uneori le si vand in pietele din orase, ba chiar si la colt de strada, sub pretextul ca deosebesc ciupercile comestibile de cele cosiderate otravitoare.

 

Intoxicatiile cu ciuperci: chiar si speciile considerate bune pot contine substante toxice

”Atentionam populatia ca, printre ciuperci, exista diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, chiar si cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice (exemplu hribii sau champignon) si care daca sunt culese prea tarziu sau daca sunt atacate de paraziti ori au degerat, pot contine substante toxice pentru organismul uman”, precizeaza DSVSA Sibiu, intr-un material legat de intoxicatile cu ciuperci.

Numeroase specii de ciuperci produc toxine rezistente la caldura, pe care nici macar fierberea foarte indelungata nu reuseste sa le distruga, provocand astfel otraviri foarte grave, uneori mortale. Exista si numeroase specii de ciuperci, care atunci cand sunt crude, au un anumit grad de toxicitate, iar dupa o fierbere mai indelungata devin total inofensive si bune de consum.

Intoxicatiile cu ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontana, cauzate atat de necunoasterea corecta a tipurilor de ciuperci, cat si de fenomenul de incrucisare cu spori intre ciupercile comestibile si cele otravitoare.

Intoxicatiile cu ciuperci: simptome, recomandari adresate populatiei

Simptomele dupa intoxicatiile cu ciuperci variaza in functie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxina continuta de acestea si de durata perioadei de incubatie si se manifesta, in general, prin deranjamente stomacale, voma, dureri de cap, transpiratie abundenta sau simptome asmatice destul de grave.

Pentru a preveni intoxicatiile cu ciuperci, specialistii recomanda populatiei:
- sa nu consume ciuperci cumparate la colt de strada ori culese din padure, chiar daca stiu sa le deosebeasca pe cele comestibile de cele otravitoare.
- sa se aprovizioneze cu sortimente de ciuperci numai din unitati autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper si supermarket, unitati de alimentatie publica) unitati in care se comercializeaza ciuperci cultivate in ciupercarii specializate cu aceasta activitate si care prezinta o garantie pentru consumatori si inlatura riscul de imbolnavire.

In cazul aparitiei simptomelor legate de intoxicatiile cu ciuperci se recomanda celor care se simt rau sa se prezinte cat mai grabnic la Unitatile de Primiri Urgente din spitale sau sa se adreseze Serviciului de Ambulanta.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro