Norme Coca 2023 - 2024

Dificultăţile apărute în funcţionarea sistemului de utilizare au determinat oficialii guvernamentali să fie mai flexibili în ceea ce priveşte obligativitatea folosirii cardurilor de sănătate pentru validarea serviciilor medicale. Pe site-ul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Suceava a fost postat un anunţ prin care medicii sunt atenţionaţi că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, au obligaţia de a acorda servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale şi asiguraţilor care nu pot prezenta sau nu pot utiliza cardul naţional de asigurat.

 

serverele CEAS SIUI nefunctionale

 

După ce anterior datei de 1 mai a.c. toţi şefii din sănătate la nivel naţional au declarat că validarea serviciilor medicale se face doar cu cardul de sănătate, blocarea sistemului în prima zi de utilizare la capacitate maximă le-a mai schimbat ideile. Astfel, medicilor li se transmite că ”în situaţii justificate, în care nu se poate realiza comunicaţia cu sistemul informatic, se utilizează sistemul offline.

Serviciile medicale înregistrate offline se transmit în platforma informatică a asigurărilor de sănătate în maximum 72 de ore de la momentul acordării serviciului medical, pentru serviciile acordate în luna pentru care se face raportarea.

Pentru modul de lucru offline se utilizează cititorul de card. Acest cititor funcţionează şi în mod offline pentru citire şi realizare semnături, dacă a fost conectat online anterior”.

Ieri, până la ora 10.00 sistemul a funcţionat foarte bine, atât la medicii de familie, cât şi la specialişti şi în Spitalul de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. După ora când majoritatea medicilor din ţară îşi încep activitatea, timpul de răspuns a crescut şi erorile s-au înmulţit, iar într-o oră şi jumătate serverele Casei Naţionale au intrat în comă.

 

Cardul de sănătate este obligatoriu sau nu?

În jurul orei 11.30, furnizorii programelor utilizate pentru cardurile de sănătate şi-au anunţat clienţii – medici şi farmacişti - că serverele Casei Naţionale nu sunt funcţionale şi din acest motiv nu se poate utiliza cardul de asigurat, respectiv nu se pot transmite reţete, nu se pot face prevalidări şi validări etc.

Defecţiunea a fost remediată după mai bine de jumătate de oră.

Chiar dacă oficial medicii nu au primit nici un document că li se validează şi consultaţiile acordate fără card de sănătate şi nu li se impută reţetele compensate scrise pacienţilor care nu prezintă cardul sau adeverinţa de asigurat, un director din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, a anunţat ieri că furnizorii care nu acordă servicii medicale pacienţilor care nu au card mai întâi primesc avertisment, apoi penalizări de 5%, 10% şi 15%, iar în cele din urmă se ajunge la rezilierea contractului. Explicaţia ameninţărilor este aceea că introducerea cardului de sănătate din data de 1 mai nu modifică drepturile asiguraţilor la servicii medicale.

Atât medicii specialişti cât şi medicii de familie cu care am stat de vorbă ieri şi-au exprimat îndoiala că vor primi integral banii pentru consultaţiile, reţetele şi internările bolnavilor fără card sau adeverinţă de asigurat folosită doar în cazurile expres prevăzute de legislaţie. Ei trebuie să probeze pentru fiecare caz în parte ”tentativa de validare cu cardul”, în perioadele cât serverele au dat erori sau s-au blocat, or de la un sistem care încă din primele zile a avut atâtea sincope nu au mari aşteptări că va înregistra corect toate tentativele de accesare.

 

Intrebare pentru toti cei care citesc aceste randuri :

De ce conducatorii sistemului medical nu vor sa protejeze medicii printr-o legislatie corect intocmita ?

Daca aveti vreun raspuns sau o alta intrebare atunci folositi adresa de email : admin@amfms.ro

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro