Modelul este preluat din țările nordice, unde rata deceselor în timpul nașterii la mamă și copil este cea mai mică din Europa și unde urmărirea sarcinii se face exclusiv de moașe. Un procent foarte mic, sarcinile cu complicații, sunt adresate medicilor, care – în echipă cu moașele – se ocupă numai de cazurile patologice. În aceste țări, indicele de satisfacție al femeilor cu privire la experiența nașterii este cel mai ridicat de pe continent.
Autor Ioana Haşu-Georgiev Sursa Rfi.ro
"Sarcina nu este o boală" – este mesajul Asociației Moașelor Independente din România, care a inițiat proiectul de la Constanța și care urmărește îmbunătățirea serviciilor acordate femeilor însărcinate din România, țara cu cea mai mare rată a mortalității materne și infantile din UE, unde mor la naștere de 10 ori mai multe mame decât în Polonia sau Austria și de 3 ori mai multe decât în Bulgaria sau Slovenia. Sarcina și nașterea sunt excesiv medicalizate, chiar și atunci când nu există nicio problemă de sănătate. Rata alăpătării este extrem de redusă, a cezarienelor de rutină foarte ridicată, iar 25% dintre femeile însărcinate nu ajung niciodată la medic.
În tot acest timp, moașele autorizate sunt marginalizate de sistemul medical. Pentru a-și face meseria și a fi prezente în spitale și cabinete medicale individuale, oferind consultații și consiliere gratuite, au nevoie de decontarea serviciilor, aspect încă amânat de CNAS și Ministerul Sănătății. Despre miturile nașterii, larg răspândite în România, aici.
Despre funcționarea Centrului de Nașteri și obiectivele lui, am stat de vorbă cu Irina Popescu, vicepreședinta Asociației Moașelor Independente din România și inițiatoare a proiectului de la Constanța.